REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sporazum z ZDA izzval razprtije v Nemčiji: Zaradi ameriških raket sta se uprli levica in AfD, Scholza kritizira tudi SPD

Sporazum z ZDA izzval razprtije v Nemčiji: Zaradi ameriških raket sta se uprli levica in AfD, Scholza kritizira tudi SPD»Vse to vodi v novo oboroževalno tekmo. Svet ne bo postal varnejši, ampak, nasprotno, padamo v vrtinec, v katerem svet postaja vse bolj nevaren,« je opozoril Stegner, poslanec iz vrst Scholzove lastne stranke. Vir: Posnetek zaslona, X

Dogovor med ZDA in Nemčijo o ponovni namestitvi ameriških manevrirnih raket v Nemčiji je povzročil deljene odzive nemške javnosti.

»Gre za to, da zaščita Nemčije vključuje tudi ustrahovanje, oziroma odvračanje, za to pa potrebujemo natančne rakete dolgega dosega. Zato je to dobra odločitev«, je dejal nemški kancler Olaf Scholz (iz Socialdemokratske stranke Nemčije, SPD) ob robu vrha Nata v Washingtonu.

Odločitev o ponovni postavitvi manevrirnih raket po več kot 20-letnem premoru je ocenil kot upravičeno.

»Vsi vemo, da je v Rusiji prišlo do neverjetnega oboroževanja, z orožjem, ki lahko ogroža tudi evropsko ozemlje,« je dejal Scholz.

Izrazil je presenečenje nad kritikami, ki prihajajo iz vrst njegove lastne stranke, SPD.

»Za vsakogar, ki se ukvarja z obrambnimi vprašanji, ta odločitev, ki je bila dolgo pripravljana, sploh ni presenečenje,« je razkril Scholz.

Nemčija in ZDA sta ob robu vrha Nata podpisali sporazum o namestitvi manevrirnih raket Tomahawk z dosegom več kot 2000 kilometrov, kar je dovolj za napad na Moskvo, ki je od nemškega ozemlja oddaljena okoli 1600 km zračne črte.

Poleg tega je predvidena namestitev raket zemlja-zrak tipa SM-6 in novo razvitih hiperzvočni raket, ki jih ZDA doslej sploh še ni uspelo uspešno testirati in do konca razviti:

Namestitev ameriških raket je, kot je bilo napovedano, začasna, (vsaj kakšno desetletje!) dokler Nemčija in druge partnerice Nata v Evropi ne razvijejo lastnih manevrirnih raket.

Kar v resnici pomeni, da Američani načrtujejo nadaljno slabitev Evropske unije zaradi zajetnih vložkov sedemindvajseterice držav v obrambno industrijo in ne v zdravstvo, šolstvo, razvoj...

Predstavnik SPD in član levega krila stranke Ralf Stegner je kritiziral odločitev o ponovni postavitvi raket.

»Vse to vodi v novo oboroževalno tekmo. Svet ne bo postal varnejši, ampak, nasprotno, padamo v vrtinec, v katerem svet postaja vse bolj nevaren,« je opozoril Stegner.

Kritike so izrazili tudi deli stranke Zelenih, ki je partnerica SPD v vladajoči koaliciji.

Populistična, desničarska Alternativa za Nemčijo (AfD) je ostro kritizirala namestitev ameriških raket.

»Zaradi tega dejanja je Nemčija ponovno tarča možnih napadov,« je dejal podpredsednik AfD Tino Hrupala.

Ponovno namestitev ameriških raket dolgega dosega na nemškem ozemlju in v Evropi so kritizirali tudi Sarah Wagenecht iz novoustanovljene levičarske stranke BSW ter predstavniki Levice.

V javnomnenjski raziskavi, ki jo je objavila postaja RTL, se 47 odstotkov vprašanih boji, da odločitev o postavitvi ameriških raket za napade na rusko ozemlje povečuje tveganje vojne z Rusijo.

Moskva je kritizirala dogovor o namestitvi raket, rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo »sprejeti ustrezni ukrepi«, ne da bi navedlo, kateri.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek