REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj ni CIA pravočasno preprečila terorističnih napadov 11. septembra, če so bili nekateri teroristi - njeni agenti?

Zakaj ni CIA pravočasno preprečila terorističnih napadov 11. septembra, če so bili nekateri teroristi - njeni agenti?Vir: Posnetek zaslona

Na današnji dan pred 23. leti so se zgodili teroristični napadi v ZDA, ki so nato vodili v več kot dve desetletji trajajoče vojne po vsem svetu.

Kdo je bil v ozadju napadov in kako so bili v resnici izvedeni pa je še vse do danes odprto vprašanje.

V času, ko je vsemu svetu postalo jasno, kako zelo ima država Izrael preko židovskega lobija v oblasti ZDA, si nekaj več pozornosti zasluži tudi zgodba o »terorističnih napadih« 11. septembra.

Z njimi se je pravzaprav naš svet začel spreminjati - z vojnami ZDA, ki so porušile ves dotedanji mednarodni red.

Iz tega je dobiček potegnil le Izrael.

Ob tem pa so ameriški obveščevalci ne le spremljali, temveč preko posrednikov celo rekrutirali - teroriste.

Le kdo bi počel kaj takega, če bi bili njegovi nameni čisti in bi želel zgolj preprečiti napade?

Zakaj jih niso pravočasno ustavili?

Morda zato, ker tega niso hoteli?

To kaže tudi eksplozivna sodna vloga vojaške komisije Guantanamo – sodišča, ki obravnava primere obtožencev, obtoženih izvajanja terorističnih napadov na New York 11. septembra – ki je na videz potrdila nepredstavljivo.

Dokument je bil prvotno objavljen prek sodnega spisa v zalivu Guantanamo, vendar je bil, medtem ko je bil javen, popolnoma redigiran.

Neodvisni raziskovalci ša so pridobili neizčiščeno kopijo.

To je poročilo glavnega preiskovalca Komisije, veterana DEA Dona Canestrara, o njegovi osebni preiskavi potencialne vpletenosti savdske vlade v napade 11. septembra, izvedeni na zahtevo odvetnikov obtoženih.

CIA je namreč pozorno spremljala dva od ugrabiteljev in ju je Langley morda rekrutiral, hote ali ne, veliko preden sta z letali priletela v zgradbe Svetovnega trgovinskega centra, ocenjuje Kit Klarenberg v Grayzone.

Od mnogih trajnih skrivnosti napadov 11. septembra, ki več kot dve desetletji pozneje še vedno niso razrešene, je morda največja in najresnejša povezana z dejavnostmi Nawafa al-Hazmija in Khalida al-Mihdharja v 18 mesecih pred tem usodnim dnem.

Par je januarja 2000 odpotoval v ZDA z vizumi za večkratni vstop, čeprav sta ju CIA in NSA pred tem večkrat označila za verjetna terorista Al Kaide.

Vir: Posnetek zaslona, X

Samo nekaj dni pred prihodom sta se udeležila vrha Al Kaide v Kuala Lumpurju, na katerem so verjetno razpravljali in dogovorili o ključnih podrobnostih napadov 11. septembra.

Na podlagi pregleda zaupnih podatkov, ki jih hranijo, in intervjujev s predstavniki FBI in Pentagona vsebina močno nakazuje, da je CIA ovirala uradne preiskave, da bi prikrila svoj prodor v Al Kaido.

Srečanje so na skrivaj fotografirale in posnele malezijske oblasti na neposredno zahtevo CIA-ine postaje Alec, posebne enote, ustanovljene za sledenje Osami bin Ladnu, čeprav, nenavadno, ni bil posnet noben zvok.

Kljub temu bi to ozadje moralo zadostovati, da Hazmiju in Midharju prepreči vstop v ZDA – ali vsaj dovolj, da bi bil FBI obveščen o njuni prisotnosti v državi.

Tako pa sta bila sprejeta za šestmesečno obdobje na mednarodnem letališču v Los Angelesu brez incidentov, CIA pa je predstavnikom urada znotraj postaje Alec preprečila, da bi te informacije delili s svojimi nadrejenimi.

»O tem moramo povedati vodstvu. Ti fantje so očitno slabi. Vsaj eden od njih ima vizum za večkratni vstop v ZDA. Povedati moramo FBI-ju,« se je Mark Rossini, član skupine Alec Station, spominjal pogovora s svojimi kolegi. »[Toda CIA] mi je rekla: 'Ne, to ni primer FBI, ni FBI-jeva pristojnost.'«

Takoj po prihodu sta Hazmi in Midhar v letališki restavraciji naletela na savdskega državljana, ki prebiva v Kaliforniji, po imenu Omar al-Bayoumi. V naslednjih dveh tednih jima je pomagal najti stanovanje v San Diegu, sopodpisal njuno najemno pogodbo, jima dal 1500 dolarjev za najemnino in ju predstavil Anwarju al-Awlakiju, imamu lokalne mošeje.

Al-Awlaki je bil ubit v napadu ameriškega brezpilotnega letala v Jemnu leta 2011.

Po 11. septembru je Bayoumi nepričakovano postal predmet zanimanja FBI-jeve preiskave morebitne savdske vpletenosti v napade, znane kot operacija Encore.

Leta 2003 je v intervjuju s preiskovalci v Rijadu trdil, da je bilo njegovo srečanje s Hazmijem in Midharjem naključje – slišal ju je govoriti arabsko, ugotovil, da ne znata angleško, in se odločil, da jima pomaga iz dobrodelnosti.

FBI je prišel do zelo drugačnega zaključka.

Bayoumi je bil savdski obveščevalni operativec in del širše militantne vahabistične mreže v ZDA, ki je vključevala nešteto potencialnih in dejanskih teroristov ter spremljala dejavnosti disidentov proti Riadu v tujini.

Še več, Encore je presodil, da obstaja 50/50 možnosti, da je dobro vedel o napadih 11. septembra, preden so se zgodili, prav tako je menila savdska vlada.

Zakaj je bilo to skrito?

Terorista - in agenta CIE...
CIA je pozorno spremljala dva od ugrabiteljev in ju je Langley morda rekrutiral, hote ali ne, veliko preden sta z letali priletela v zgradbe Svetovnega trgovinskega centra. Vir: Posnetek zaslona, X

Ta neverjetna dejstva so ostala skrita pred očmi javnosti do marca 2022, ko je bila na zahtevo Bele hiše preklicana zaupnost kopice dokumentov FBI.

Ta neverjetna dejstva so ostala skrita pred očmi javnosti do marca 2022, ko je bila na zahtevo Bele hiše preklicana zaupnost kopice dokumentov FBI.

Na novo objavljeni dokumenti vojaške komisije Guantanama še bolj osvetljujejo Bayoumijev stik s Hazmijem in Midharjem – in posledično močno zanimanje Cie zanju, njune dejavnosti med njihovim bivanjem v ZDA in zavrnitev razkritja njihove prisotnosti FBI-ju do poznih ur avgusta 2001.

Na podlagi pregleda zaupnih podatkov, ki jih hranijo, in intervjujev s predstavniki FBI in Pentagona vsebina močno nakazuje, da je Cia ovirala uradne preiskave, da bi prikrila svoj prodor v Al Kaido.

To je sodba štirih ločenih, neimenovanih agentov FBI, ki jih je intervjuval Canestraro in so delali na preiskavah napadov 11. septembra.

Najbolj podžigajoče obtožbe je izrekel agent urada, ki je v svojem poročilu omenjen kot CS-23, ki je imel »obsežno znanje o protiterorističnih in protiobveščevalnih zadevah.«

CS-23 je pripovedoval, kako je CIA večkrat lagala in ovirala FBI ob njihovih preiskavah Bayoumija.

Na primer, medtem ko so uradniki agencije na vprašanje predstavnikov operacije Encore trdili, da nimajo nobenih datotek o njem, je CS-23 zagotovo vedel, da gre za »neresnico«, CIA pa je vzdrževala več operativnih datotek o Bayoumiju, kar je predstavljalo obsežno sled na papirju.

Poleg tega je bil CS-23 prepričan, da je CIA uporabila svoj povezovalni odnos s savdskimi obveščevalnimi službami, da bi poskusila novačiti Hazmija in Midharja ter zaobiti zakone, ki agenciji prepovedujejo izvajanje vohunskih operacij na ameriških tleh, tako da je uporabila Riad kot posrednika.

Ta razvoj dogodkov je podprl še en preiskovalec FBI, 'CS-3', ki nadalje trdi, da je Bayoumi vzpostavitev bančnih računov in najem stanovanja za dva ugrabitelja v San Diegu »izvedel po naročilu Cie.«

WTC 9/11
Janševa SDS, ki trdi, da nasprotuje terorizmu, v resnici podpira terorizem. In to najbolj pošasten terorizem, kar obstaja. Vir: Posnetek zaslona, X

CS-3 se je zdelo nenavadno, da je ta enota Cie, ki se nahaja v ZDA in zaposluje analitike, vpletena v novačenje operativcev Al Kaide, saj je takšno delo običajno odgovornost uradnikov, ki so usposobljeni za tajne operacije v tujini.

CS-3 se je strinjal, da je bila ta ureditev »zelo nenavadna« in je »skoraj onemogočila, da bi postaja [Alec] razvila obveščevalce znotraj Al Kaide iz svoje baze več tisoč milj od držav, kjer naj bi Al Kaida delovala.«

Kljub takšnim motečim namigom CS-23 trdi, da so visoki uradniki FBI zatrli nadaljnje preiskave o razmerju Cie z Bayoumijem in novačenju Hazmija in Midharja, predstavnikom urada, ki so pričali pred skupno preiskavo senata in kongresa o 11. septembru, pa je bilo naročeno, naj ne razkrijejo poln obseg savdske vpletenosti v Al Kaido.

CS-3 pa je izjavil, da so jim uradniki Cie v postaji Alec, preden so bili z njimi in njihovimi kolegi zaslišani v okviru skupne preiskave, povedali, naj ne sodelujejo v celoti s preiskovalci, in želijo »nekoga obesiti« za 11. september.

Canestraro ne želi ugibati, zakaj je CIA FBI-ju pred napadi prikrila ključne informacije, ki bi potencialno lahko preprečile njihovo izvedbo, in zakaj je urad pozneje podprl prikrivanje agencije.

Enega od odgovorov pa ponuja nenavadna narava delovanja postaje Alec.

Namreč, to delovanje je bilo daleč od tega, da bi se Alec želela infiltrirati v celico Al Kaide, da bi preprečila terorizem, pač pa je agencija želela vplivati in usmerjati svoje dejavnosti, da bi povzročila terorizem, zunaj standardnih kanalov novačenja.

Ko je FBI naletel na tako pošastno ravnanje, je vedel, da mora celotno zadevo pustiti pri miru.

Temu pritrjujejo tudi nekateri drugi podatki. Ameriški preiskovalni organi so na primer izpustili tudi izraelske agente, ki so imeli v času napadov 11. septembra kamere usmerjene proti obema nebotičnikoma in so se veselili napadov.

Pričevanja o tem so ameriški agentje prikrili. Le zakaj?

Da so ameriške tajne službe »usmerjale« teroriste, ki so domnevno izvedli napade 11. septembra je tako daleč od »teorij zarote« - to je sedaj že potrjeno dejstvo.

Da to niso počele same, ampak verjetno v sodelovanju z izraelskim Mossadom pa razkrivajo tudi številni drugi podatki o obsežni mreži izraelskih agentov v ZDA, ki je spremljala napade 11. septembra.

Da so Izraelci pripravljeni izpeljati napade na ZDA, ki bodo videti, kakor da so jih izvedli Arabci in muslimani je dan pred napadi opozorila tudi ameriška vojska v svojem poročilu.

Pa tudi podatki o tem, da so se v zgradbah, ki so se rušile, povsod slišale eksplozije, kako so v prahu našli delce nanotermita, odkrili Boeingov sistem daljinskega vodenja letal in kako vse do danes ni pojasnila, zakaj in kako je padel stolp WTC7.

Kar pomeni, da so bili nebotičnika zelo verjetno predhodno minirani in jih ni zrušil ogenj zaradi letal.

Neposredno korist je imel zato Izrael, ki je lahko vodil svojo politiko apartheida brez težav, do danes, ko jo je spremenil v politiko genocida.

In tako postaja skoraj četrt stoletja po teh spopadih vse bolj verjetno, da so bili v ozadju napadov veliko močnejši igralci od Obame bin Ladna – povezani z ameriško Cio ter izraelskim lobijem in Mossadom.

Prav tako pa ni dvomov o tem, da so bile ameriške vojne po letu 2001 vodene s strani ZDA proti nasprotnikom Izraela.

Neposredno korist je imel zato od nove politike ZDA predvsem Izrael, ki je lahko vodil svojo politiko apartheida in slabitve arabskih držav brez težav, do danes, ko jo je spremenil v politiko genocida proti Palestincem.

In ta Izrael, mimogrede, v Sloveniji brani SDS, ki poskuša pravkar izpodbijati slovensko - priznanje Palestine.

Pri čemer je izpodbijanje SDS-a povsem irelevantno, kajti celo če proces priznanja v Sloveniji ne bi bil zakonit, to nima nobenega pomena za validnost priznanja Palestine.

Mednarodno pravo ne zanimajo slovenske notranje peripetije - pomembno je le to, kar je storila vlada in to ima zavezujočo moč.

Z drugimi besedami to pomeni, da Janševa SDS, ki trdi, da nasprotuje terorizmu, v resnici podpira terorizem.

In to najbolj pošasten terorizem, kar obstaja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek