REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Krepitev sodelovanja: Kitajski predsednik Ši Džinping prispel v Kazahstan na državni obisk in vrh SCO

Krepitev sodelovanja: Kitajski predsednik Ši Džinping prispel v Kazahstan na državni obisk in vrh SCOKitajski predsednik Xi Jinping prispe v Astano, Kazahstan, 2. julija 2024 Vir:Xinhua

Kitajski predsednik Ši Džinping je v torek prispel na državniški obisk v Kazahstan in se udeležil 24. zasedanja Sveta voditeljev držav Šanghajske organizacije za sodelovanje.

To je Šijev peti obisk v Kazahstanu in drugi v manj kot dveh letih po njegovem prejšnjem državniškem obisku septembra 2022.

Pričakuje se, da bo tokratni obisk ponovno osredotočil na večplastne vidike dvostranskih vezi in sodelovanja.

To je Šijev peti obisk v Kazahstanu in drugi v manj kot dveh letih po njegovem prejšnjem državniškem obisku septembra 2022. Med obiskom Tokajeva na Kitajskem leta 2019 sta se državi odločili, da svoje vezi povzdigneta v stalno celovito strateško partnerstvo.

Kitajsko-kazahstansko partnerstvo je označil za "edinstveno", Ši je ob prihodu sem dejal, da se je večno prijateljstvo med obema narodoma sčasoma okrepilo in dal zgled solidarnosti, vzajemne koristi in skupnega uspeha med sosednjimi državami.

V nizu načrtovanih srečanj s kazahstanskim predsednikom Kasim-Žomart Tokajevom naj bi se Ši vključil v podrobne razprave, katerih cilj je nadaljnja krepitev sodelovanja med narodoma.

Osrednje točke teh pogovorov naj bi zajemale trgovino in naložbe, razvoj infrastrukture ter kulturne in medčloveške izmenjave.

"Voditelji naših držav so začeli novih 'zlatih 30 let' sodelovanja med Kazahstanom in Kitajsko," je dejala Gulnar Shaimergenova, direktorica Kazahstanskega centra za kitajske študije, pri čemer se je sklicevala na skupno napoved obeh voditeljev držav med Xijevim obiskom leta 2022.

Ker odnosi med Kazahstanom in Kitajsko rastejo na visoki ravni, se verjame, da bo Šijev obisk v Kazahstanu odprl nove možnosti za dvostransko sodelovanje, je dejala.

Kitajski predsednik Ši Džinping je prispel v Astano, Kazahstan, 2. julija 2024, na 24. zasedanje Sveta voditeljev držav Šanghajske organizacije za sodelovanje in državniški obisk v Kazahstanu na povabilo kazahstanskega predsednika Kassym-Jomart Tokayeva. Xija so ob prihodu na letališče toplo sprejeli Tokajev in skupina kazahstanskih visokih uradnikov. (Xinhua/Ju Peng)

Med obiskom Tokajeva na Kitajskem leta 2019 sta se državi odločili, da svoje vezi povzdigneta v stalno celovito strateško partnerstvo.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je na ponedeljkovem dnevnem brifingu v Pekingu dejal, da se pričakuje, da bo Šijev tokratni obisk dodatno okrepil dvostranske odnose.

Poglobitev medsebojnega zaupanja in političnih vezi med Kitajsko in Kazahstanom je v zadnjih treh desetletjih spremljala izjemna rast njunega trgovinskega in gospodarskega sodelovanja.

Kitajska je bila največja trgovinska partnerica Kazahstana leta 2023, dvosmerna trgovina pa se je medletno povečala za 32 odstotkov in dosegla 41 milijard ameriških dolarjev.

Kitajska je bila največja trgovinska partnerica Kazahstana leta 2023, dvosmerna trgovina pa se je medletno povečala za 32 odstotkov in dosegla 41 milijard ameriških dolarjev.

Ključni izvoz iz Kazahstana na Kitajsko vključuje surovo nafto, kovine in kmetijske proizvode, Kitajska pa je po podatkih kazahstanske vlade Kazahstanu dobavljala stroje, elektroniko in potrošniško blago.

Srednjeazijska država je postala tudi ključna partnerica v pobudi Belt and Road (BRI), ki jo je predlagala Kitajska, katere cilj je povečati povezljivost in spodbujati globalno blaginjo z razvojem infrastrukture ter olajšanjem trgovine in naložb.

Leta 2013 je Ši v Kazahstanu prvič predlagal pobudo o gospodarskem pasu svilne ceste.

"To je zaznamovalo veličastno poglavje v sodelovanju med našima državama v okviru pasu in ceste.

In razvoj kitajsko-kazahstanskih odnosov je od takrat vstopil v novo fazo," je dejal Ši v torek v podpisanem članku v časopisu Kazakhstanskaya Pravda in mednarodni tiskovni agenciji Kazinform.

Tokajev je na letališču organiziral veliko slovesnost dobrodošlice, da bi pozdravil Šija. (Xinhua/Xie Huanchi)

Od takrat sta državi z različnimi projekti BRI naredili pomembne korake pri krepitvi povezljivosti in gospodarske integracije.

Med nedavno dokončanimi in naročenimi podvigi so vetrna elektrarna Zhanatas, hidroelektrarna Turgusun in posodobitev rafinerije nafte Šimkent.

Ta razvoj dogodkov poudarja trdno energetsko sodelovanje, ki spodbuja razvoj obeh držav.

Cevovodi za surovo nafto in zemeljski plin med Kitajsko in Kazahstanom prav tako delujejo z izjemno stabilnostjo in varnostjo ter zagotavljajo dosledno oskrbo z energijo, ki je ključnega pomena za obe gospodarstvi.

To dinamično partnerstvo se je razširilo tudi na prometno infrastrukturo s ključnimi transportnimi in logističnimi vozlišči, kot so terminal v Xi'anu, avtocesta Zahodna Evropa-Zahodna Kitajska in železniški ekspres Kitajska-Evropa, ki delujejo nemoteno.

To dinamično partnerstvo se je razširilo tudi na prometno infrastrukturo s ključnimi transportnimi in logističnimi vozlišči, kot so terminal v Xi'anu, avtocesta Zahodna Evropa-Zahodna Kitajska in železniški ekspres Kitajska-Evropa, ki delujejo nemoteno.

Podpora BRI za čezmejno prometno infrastrukturo je koristila povezljivosti Kazahstana, glede na poročilo Svetovne banke z naslovom "Južni Kavkaz in Srednja Azija: Študija primera Kazahstana pobude Belt and Road Initiative."

Kazahstan je več kot desetletje veliko vlagal v izboljšanje lastnega prometnega omrežja, vendar je bilo zaradi bolj omejenih izboljšav pri olajšanju trgovine in omejitev virov v številnih sosednjih državah vrzeli težko zapolniti.

Osredotočenost BRI na širitev prometne infrastrukture in gospodarske integracije ter prizadevanje Kitajske, da bi svoje zahodne in osrednje regije učinkoviteje povezala z Evropo in Zahodno Azijo, dajejo priložnost za odpravo teh vrzeli, je navedeno v poročilu Svetovne banke.

"Kazahstan bo verjetno med večjimi upravičenci BRI," sklene poročilo.

Medtem naj bi med obiskom Šija dosegli soglasje o poglobitvi kulturnih in medčloveških izmenjav.

Oba naroda že dolgo priznavata pomen spodbujanja večjega razumevanja in prijateljstva med svojima narodoma, pri čemer na kulturne izmenjave gledata kot na enega glavnih temeljev svojih dvostranskih odnosov.

Doslej je bil podpisan kitajsko-kazahstanski sporazum o medsebojnem ustanavljanju kulturnih centrov.

Kitajski in kazahstanski filmski ustvarjalci so koproducirali film z naslovom "Skladatelj", ki je njuna prva koprodukcija.

Zahvaljujoč ureditvi medsebojne izjeme od vizumov je bilo v letu 2023 zabeleženih skupno 600.000 čezmejnih potovanj.

Izvedeni so bili dvostranski programi za kulturno sodelovanje, vključno s kitajskim univerzitetnim kampusom v Kazahstanu, delavnico Luban in centrom tradicionalne kitajske medicine.

Zahvaljujoč ureditvi medsebojne izjeme od vizumov je bilo v letu 2023 zabeleženih skupno 600.000 čezmejnih potovanj.

V prvem četrtletju letos je število obiskov v obe smeri znašalo 200.000 in naj bi doseglo novo najvišjo uradno vrednost. so pokazali podatki obeh strani.

V ekskluzivnem pisnem intervjuju za Xinhua, preden je Ši prispel sem, je Tokajev poudaril pomen kulturne in medčloveške komunikacije med državama, saj je marca v Pekingu potekala otvoritvena slovesnost "Kazahstanskega leta turizma" na Kitajskem.

 Skupina kazahstanskih otrok je v kitajščini zapela pesem Oda domovini. (Xinhua/Xie Huanchi)

"Kulturno in medčloveško sodelovanje igra pomembno vlogo pri krepitvi dvostranskih vezi in spodbujanju prijateljstva med narodi naših držav," je dejal Tokajev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek