REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Frustrirani Zelenski«: Še eno leto brez članstva v Natu?

»Frustrirani Zelenski«: Še eno leto brez članstva v Natu?Podpora, o kateri se trenutno razpravlja, bo poudarila »zmožnost Ukrajine, da sama izbere svojo prihodnost« in naj bi nakazala, da je »pot do članstva vse krajša«, medtem ko se bori proti Rusiji, sta za britanski »Telegraph« povedala dva diplomata. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajina na letošnjem vrhu v Washingtonu ob 75. obletnici organizacije ne bo napredovala na poti k članstvu v Natu zaradi bojazni, da bi lahko zahodni vojaški pakt potegnila v vojno z Rusijo, piše britanski Telegraph.

Najglasnejši nasprotnici vstopa Ukrajine v NATO sta bili Nemčija in ZDA, ki nista imeli posluha niti za navajanje konkretnih časovnih okvirov, razkriva publikacija, ki se sklicuje na vire.

»Zelo so skeptični glede nadaljnjega napredka Ukrajine na poti do polnopravnega članstva v Natu letos,« je za »Telegraph« povedal vir blizu Bidnove administracije in dodal, da je Beriln bolj v skrbeh kot Bela hiša, saj obstaja »zaskrbljenost zaradi grožnje Rusije čezatlantskemu zavezništvu.«

Nadalje je navedeno, da se pričakuje, da bo ta odločitev razočarala in frustrirala Vladimirja Zelenskega, ki je bil predhodno opozorjen, naj od zahodnega zavezništva ne zahteva nemogočega.

Prej je »Telegraph« poročal, sklicujoč se na vire v čezatlantskem zavezništvu, da so Zelenskega pozvali, naj ne izvaja pritiska na članice Nata glede vstopa Ukrajine.

Jezni Zelenski je situacijo označil za »absurdno« tudi lani, ko so voditelji Nata na zasedanju na vrhu v Vilni v Litvi zavrnili zahtevo Kijeva, da bi dobil polnopravno članstvo.

Osamljen: V Vilni so mu že obrnili hrbet. Vir: Posnetek zaslona, X

Po navedbah virov iz Nata, so najvišji uradniki te vojaške organizacije po lanskem vrhu obrnili ploščo, potem ko je bilo ugotovljeno, da so članice, ki podpirajo vstop Ukrajine, vključno z Veliko Britanijo, ustvarile prevelik pritisk zaradi te odločitve.

Bila je namreč opazna zaskrbljenost, ker je lani na vrhu v Litvi prevladovalo vprašanje članstva Ukrajine, ki je povzročilo razkol med državami članicami.

Poznavalci razmer organizacije vrha Nata trdijo, da je letošnja največja skrb vrnitev Donalda Trumpa v Ovalno pisarno in njegova napoved izstopa ZDA iz zahodnega vojaškega zavezništva, poroča britanski časnik.

Pričakovati je, da bo namesto časovnice za članstvo Ukrajine v Natu kot znak podpore procesu ponujeno nekaj podobnega kot »most« ali »pot« do članstva.

»Podpora, o kateri trenutno potekajo razprave, bo poudarila 'zmožnost Ukrajine, da sama izbere svojo prihodnost' in naj bi pokazala, da se 'pot do članstva ves čas krajša', medtem ko se bori proti Rusiji,« sta razkrila diplomata.

Velika Britanija in Francija sta si v Vilni prizadevali za vključitev besede »vabilo« v končno izjavo, da bi potrdili, da gre za politično oviro in ne za odločitev, ki blokira članstvo Ukrajine.

»Zdaj ne gre za vabilo, je pa naslednja najbližja reč,« je o zadnji ponudbi dejal diplomat.

Sveženj bo osredotočen na krepitev ukrajinskih oboroženih sil, da bi se zagotovilo, da bo Ukrajina pripravljena na takojšnjo pridružitev Natu, ko se bodo voditelji zahodnega vojaškega zavezništva strinjali, da je napočil pravi čas.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Nata, je prav tako skušal prepričati 32 članic te organizacije, naj se zavežejo prispevati v nov sklad v vrednosti 100 milijard dolarjev, ​​da bi ukrajinsko vojsko z orožjem in usposabljanjem dvignili na »standard Nata«.

Ker so nekatere države članice skeptične glede skupnega zneska, se zdaj pogovarjajo o nadomestitvi sklada z obljubo vsake zaveznice, da bo za Kijev namenila odstotek obrambnih stroškov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek