REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Telegraph: Ukrajina ve, da je konec

Telegraph: Ukrajina ve, da je konecMedtem ko Putin utrjuje svoje sile, Zahod pa izgublja zanimanje, se vse bolj zdi, kot da je Kijevu ostalo le še nekaj mesecev odpora. Vir: Posnetek zaslona, X

Medtem ko politiki v Veliki Britaniji modrujejo, se tisoč milj stran, okoli mesta Harkov, zaostruje spopad Ukrajine z Rusijo, zaradi katerega je bil Kijev prisiljen preusmeriti na tisoče vojakov na severovzhodni del fronte, hkrati pa oslabiti obrambne črte drugje, piše britanski Telegraph.

Po poročanju britanskega časnika vojna v Ukrajini dosega kritično točko, saj se je znova pojavila nevarnost upada zanimanja Zahoda za pomoč Kijevu.

Tega se zaveda tudi sam vodja kijevskega režima Vladimir Zelenski, na kar nakazuje njegovo povabilo ameriškemu in kitajskemu predsedniku, naj se udeležita prihajajočega mirovnega vrha v Švici, da bi dosegli »pravi mir«.

In medtem ko je ukrajinska vojska prisiljena čakati na zahodno pomoč in orožje, Rusija izboljšuje svoje zmogljivosti za proizvodnjo streliva, ki se po kakovosti ujema z zahodno tehnologijo in jo po količini močno prekaša, poroča »Telegrph«.

Časnik navaja, da naj bi bilo odlašanje in zamuda pri sprejetju ameriškega paketa pomoči Kijevu, vrednega približno 61 milijard dolarjev, eden od razlogov, zakaj ukrajinska vojska ni mogla ustaviti ruskega napredovanja v regiji Harkov.

Čeprav je ameriški paket pomoči delno rešil težave, povezane s pomanjkanjem orožja in streliva, je pričakovati, da bo Ukrajini preprosto zmanjkalo ljudi za boj.

Zdi se tudi, da je administracija pod vodstvom Zelenskega zaskrbljena, da bodo volitve »na obeh straneh Atlantika« povzročile, da se bodo voditelji zahodnih držav bolj osredotočali na domača vprašanja, zaradi česar bodo vojno med Rusijo in Ukrajino pustili ob strani.

Britanski časnik ocenjuje, da imajo ukrajinske oblasti res dobre razloge za zaskrbljenost, saj bo Joseph Biden kljub pozivom Zelenskega verjetno preskočil mirovni vrh v Švici.

Biden se bo namreč raje udeležil zbiranja sredstev za svojo predsedniško kampanjo skupaj z zvezdniki v Kaliforniji.

Medtem ko Vladimir Putin utrjuje svoje sile, Zahod pa izgublja zanimanje za ukrajinsko vojno, se vse bolj zdi, kot da je Ukrajini ostalo le še nekaj mesecev odpora, sklene »Telegraph.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek