REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaveznica ZDA »upokojila« ameriško lovsko letalo, ki ga je onesposobila - ptica

Zaveznica ZDA »upokojila« ameriško lovsko letalo, ki ga je onesposobila - pticaJužnokorejski F35. Vir: Defence News, posnetek zaslona

Zaveznica ZDA bo upokojila lovsko letalo, ki ga je zadela - ptica.

Najmodernejše ameriško bojno letalo pete generacije je v Južni Koreji doživelo bližnje srečanje s ptico, ki se je za oba končalo - zelo slabo.

Potem ko so strokovnjaki pregledali letalo po vrnitvi v oporišče, so se južnokorejske zračne sile odločile »upokojiti« oziroma demobilizirati letalo F-35A, ki je bilo poškodovano potem, ko je zadelo orla, ker bi popravilo stalo več kot nakup novega...

Južnokorejske zračne sile so ugotovile, da bi popravilo poškodovanega F-35 stalo več kot nakup novega.

Odločitev je bila objavljena v petek, ko so letalske sile razkrile, da je analiza poškodovanega letala pokazala, da bi popravilo stalo najmanj 140 milijard vonov (108 milijonov dolarjev) in bi trajalo štiri leta.

To pomeni, da bi popravilo stalo več kot nakup novega letala.

Proizvajalec letala, ameriški obrambni izvajalec Lockheed Martin, je pomagal pri pregledu, ki je ugotovil, da je trk s ptico poškodoval približno 300 komponent, vključno z motorjem, navigacijskim sistemom in drugimi vitalni deli letala.

Ameriški uradniki so sicer F-35 razglasili za najnaprednejše »nevidno« lovsko letalo na svetu in so ga prodali več kot ducatu zaveznikov po vsem svetu.

Različica »A« je najpogostejša in je zasnovana za vzletanje s konvencionalnih vzletno-pristajalnih stez.

Južna Koreja ima trenutno 40 letal F-35A, vključno z letalom, ki je bilo nepopravljivo poškodovano, naročenih pa ima še 25 novih.

Južnokorejski F-35
Južnokorejska letala F-35A ob strani bombnikov B-1B ameriških zračnih sil v skupni vaji nad Korejskim polotokom februarja letos. Vir: Južnokorejsko obrambno ministrstvo, posnetek zaslona

Zračne sile so sporočile, da bodo našle način, kako izkoristiti reaktivno letalo, ki ni več v uporabi.

V prihodnje ga bodo morda uporabljali za usposabljanje mehanikov.

Letalo je letelo na višini 330 metrov (1082 čevljev), ko naj bi zadelo orla nad provinco North Chungcheong v osrednji Južni Koreji.

Ptico je posrkalo v odprtino za dovod zraka letala, kar je poškodovalo sisteme, potrebne za navigacijo in delovanje podvozja.

Pilot je nato zasilno pristal na trebuhu v bazi v Seosanu, približno 80 kilometrov jugozahodno od Seula.

Južnokorejska vojska je letos uporabila svoje F-35A v skupnih vajah z ameriškimi enotami. Z njimi je demonstrirala silo le nekaj ur po tem, ko je Severna Koreja marca izvedla raketni poskus.

Program F-35 so že doslej pestile prekoračitve stroškov, okvare in zamude.

Nekatere različice letala so bile lani po nesreči v Teksasu začasno prizemljene zaradi varnostnih pregledov.

Stopnja pripravljenosti ameriške flote F-35 za misije – gre za povprečni odstotek časa, ko je bilo letalo pripravljeno za opravljanje dodeljene naloge – je bila po podatkih ameriških institucij le 35-odstotna.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek