REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Preiskava odkrila vzrok poškodbe plinovoda v Baltskem morju, zaradi katerega bi članice NATO skoraj sprožile vojno z Rusijo!

Preiskava odkrila vzrok poškodbe plinovoda v Baltskem morju, zaradi katerega bi članice NATO skoraj sprožile vojno z Rusijo!Peking je v ponedeljek pozval k »objektivni, pošteni in strokovni« preiskavi vzroka poškodovanega cevovoda »Balticconnector« in telekomunikacijskih kablov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Latvijski predsednik je celo zahteval blokado vseh ruskih ladij in pristanišč v Baltskem morju, kar je po mednarodnem pravu enako vojni napovedi.

Poškodba plinovoda in podatkovnih kablov, ki tečejo med Estonijo in Finsko je 8. oktobra izzvala zelo ostre besedne napade številnih članic zveze NATO na Rusijo.

Ta naj bi bila menda najverjetnejša osumljenka za povzročitev »namerne« prekinitve cevovoda Balticconnector.

Latvijski predsednik je celo zahteval blokado vseh ruskih ladij in pristanišč v Baltskem morju, kar je po mednarodnem pravu enako vojni napovedi.

Verbalni napadi na Rusijo so bili zelo ostri predvsem zaradi tega, ker so pred letom dni ameriški in norveški specialci razstrelili veliko večje plinovode Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju.

Tega vpletene države sicer uradno nočejo priznati in uradna preiskava še vedno poteka, a je svetovni javnosti ozadje tega dejanja državnega terorizma razkril znani veteran ameriškega raziskovalnega novinarstva Seymour Hersh.

Uničenje baltskega plinovoda se je tako politikom evropskih držav zdel logičen odgovor na to dejanje.

Finski nacionalni preiskovalni urad (NBI) pa je nato te dni sporočil, da je sidro ladje, registrirano na Kitajskem, morda odgovorno za škodo, ki je nastala na plinovodu »Balticconnector« v začetku tega meseca, čeprav ostaja nejasno, ali je bilo dejanje namerno.

Še več, da Rusi niso vpleteni, so preiskovalci zelo dobro vedeli že – od trenutka incidenta.

Na tiskovni konferenci v torek je tiskovni predstavnik NBI potrdil, da so z morskega dna blizu mesta, kjer je bil poškodovan cevovod »Balticconnector«, v zgodnjih urah 8. oktobra izvlekli - veliko sidro.

Policija Finske je dejala, da si prizadeva ugotoviti, ali je sidro pripadalo kitajski kontejnerski ladji, ki je bila takrat v neposredni bližini.

»Naslednja vprašanja se nanašajo na to, ali je šlo za namerno dejanje, malomarnost, slabo pomorsko znanje, in tu pridemo do vprašanj, ali bi lahko obstajal motiv za to, kar se je zgodilo,« je novinarju povedal direktor NBI Robin Lardot.

»A na tej stopnji je še prezgodaj za odgovor,« je dodal.

Balticconnector
Poškodovan cevovod - »Balticconnector«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Policija je pred tem ugotovila, da je škoda na cevovodu »Balticconnector« in dveh podvodnih telekomunikacijskih kablov odprla »topa zunanja mehanska sila« in da je bil namen preiskave ugotoviti, ali je bila škoda povzročena namerno.

Preiskovalci so dodali, da so bile na morskem dnu vidne sledi vlečenja, ki so vodile do odseka cevovoda, ki je bil poškodovan.

Sidro se je odtrgalo od plovila in je ležalo na morskem dnu takoj za poškodovanim območjem.

NBI je prejšnji teden sporočil, da se je njegova preiskava osredotočila na kitajsko kontejnersko ladjo NewNew Polar Bear, ki je bila v času incidenta na neposredni lokaciji.

"Putin je to storil!"
Znana lajna: »Putin je to storil!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Finska policija je v torek sporočila, da je ugotovila, da ladja »NewNew Polar Bear« nima enega od sprednjih sider na krmi.

Fotografije ladje »NewNew Polar Bear«, zasidrane v ruskem pristanišču v St. Petersburgu 9. oktobra, en dan po poškodbi cevovoda »Balticconnector« kaže nepravilnosti s sidrnim sistemom.

Namesto sidra se namreč vidijo le viseče verige.

Še več, da Rusi niso vpleteni, so preiskovalci zelo dobro vedeli že – od trenutka incidenta.

Peking je v ponedeljek pozval k »objektivni, pošteni in strokovni« preiskavi vzroka poškodovanega cevovoda »Balticconnector« in telekomunikacijskih kablov.

NATO pa je po poškodbi cevovoda povečal svoje patrulje v Baltskem morju.

Incident 8. oktobra s plinovodom, po katerem plin teče med Finsko in Estonijo, je omejil dobavo plina Finski.

Iz Helsinkov so sporočili, da so morebitne primanjkljaje nadomestili z uvozom utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) v svoje pristanišče Inkoo.

Gre torej za še en vihar v kozarcu vode, pri katerem pa so članice zveze NATO, čeprav je bil vzrok preknitve cevovoda zelo očiten že na dan, ko se je incident zgodil, več tednov izvajale medijsko kampanjo obtoževanja Rusije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek