REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NATO: Imamo dovolj denarja in virov za podporo tako Izraelu kot Ukrajini

NATO: Imamo dovolj denarja in virov za podporo tako Izraelu kot UkrajiniAmeriški državni sekretar Antony Blinken je ob nedavnem snidenju z Netanjahujem poudaril, da je tudi sam Jud in potrdil neomajano podporo ZDA Izraelu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

NATO ima dovolj sredstev za podporo tako Izraelu kot Ukrajini, je dejal namestnik generalnega sekretarja zavezništva Mircea Geoană.

»Mislim, da imamo na ravni zavezništva dovolj sredstev. V 32 državah Nata, vključno s Švedsko, živi več kot milijarda ljudi, kar je več kot 50 odstotkov svetovnega BDP. Sredstva torej imamo, zato se lahko ukvarjamo s ti dve situaciji,« je dejala Geoană v intervjuju za romunski televizijski kanal Digi 24.

Kot je poudaril, NATO upa na čimprejšnjo umiritev razmer na Bližnjem vzhodu.

Iz njegovih besed je sklepati, da Geoană upa, da bo Izrael čim prej končal etnično čiščenje območja Gaze in potisnil Palestince tudi z Zahodnega brega, da bi se tako umirila jeza, ki zaradi zatiranja in trpljenja Palestincev narašča tudi v državah, ki so članice Nata.

Po njegovih besedah ​​bi morale države Nata stopiti skupaj, podpreti Izrael in se tako izogniti zaostrovanju na Bližnjem vzhodu.

Že to, da namestnik generalnega sekretarja čezatlantskega zavezništva polaga upe na skoraj ves BDP prebivalcev držav Nata kaže, da bo ta vojaški blok gonil ameriške posredniške in druge neokolonialne vojne zahodnih držav v Evropi in svetu, računajoč na zajetne prispevke članic za nakupe orožja in drugih potrebščin, ne glede na vse slabše gmotno stanje in draginjo, ki pestita Evropejce.

»Obstajajo igralci, ki bi bili izjemno veseli, če bi Zahod, ZDA in mi (Evropejci) začeli svojo pozornost deliti na dogajanje na Bližnjem vzhodu in v vzhodni Evropi, v Ukrajini. A to se ne bo zgodilo,« je opozoril namestnik generalnega sekretarja Nata.

Geoană je v isti sapi poudaril, da NATO še naprej podpira Ukrajino.

Toda zdi se, da načrt Nata ne bo gladko šel skozi, ker so davi prišle novice, da sta Rusija in Kitajska, zaskrbljeni za usodo Palestine, poslali svoje križarke v območje Bližnjega vzhoda:

Kitajska na Bližnji vzhod pošilja šest vojaških ladij? Mar s tem sporoča, da ne bo le nemi opazovalec globalnih konfliktov po svetu? Kitajska želi zaščititi svoje naftne trgovske poti z Bližnjega vzhoda. Če se bo Izrael odločil za totalno vojno proti Hezbolahu, bo v to vojno vpletel velike sile. Vir: Posnetek zaslona, X

Hkrati Financial Times (FT) opozarja, da je konflikt na Bližnjem vzhodu že potisnil Ukrajino v ozadje.

V začetku tega meseca naj bi se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ko se je nenadoma (in nepovabljen) prikazal na sedežu Nata, trudil, da ne bi bil videti, kot da tekmuje za pozornost, medtem ko je izražal empatijo do Izraelcev in vlekel vzporednice med njimi in Ukrajinci.

»V začetku oktobra je med obiskom sedeža Nata Zelenski našel zahodne voditelje, ki razpravljajo o vojni - vendar ne o njegovi vojni,« s kančkom cnizma komentira FT.

Pozval je »vse voditelje, naj obiščejo Izrael in izkažejo podporo« judovski državi, izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pa naj bi vprašal, ali lahko obišče Izrael z drugimi voditelji Evropske unije in Nata, da bi izkazal solidarnost.

Odgovor iz Jeruzalema je bil hiter in hladen: »Zdaj ni čas!«

Za mnoge Ukrajince je bil to znak za preplah, ugotavlja komentator FT.

Medtem Uralvagonzavod urno dostavlja ruskim silam nove in nove tanke (tvit zgoraj, spodaj)...

Splošno stanje pa glede odnosa do Palestine in Palestincev ne le v Sloveniji, ampak v celotni Evropski uniji odlično naslavlja nepozabna Mala terasa z »Uspavanko za Evropo« v video posnetku spodaj.

Priporočamo!

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek