REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Upokojeni ameriški polkovnik: Rusija lahko osvobodi precejšnje ozemlje v Ukrajini, NATO bo razpadel zaradi poraza!

Upokojeni ameriški polkovnik: Rusija lahko osvobodi precejšnje ozemlje v Ukrajini, NATO bo razpadel zaradi poraza!Položaj za Kijev bo vse težji, ker bo Zahod kijevskemu režimu začel zagotavljati vse manj podpore, meni nekdanji svetovalec ameriškega zunanjega ministra Lawrence Wilkerson. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruska vojska bo med svojo protiofenzivo osvobodila zajetna ozemlja v Ukrajini, je dejal nekdanji svetovalec ameriškega zunanjega ministra, upokojeni polkovnik Lawrence Wilkerson.

»Če bo Rusija uspešno izčrpala Ukrajino, kar je povsem mogoče, bo to vodilo v protiofenzivo, med katero bo osvobojeno precejšnje ozemlje,« je dejal Wilkerson v intervjuju za YouTube kanal Dialogue Works.

Zadnji položaji polkovnika (up.) Lawrencea Wilkersona v vladi ZDA so bili: vodja kabineta državnega sekretarja Colina Powella (med letoma 2002 in 2005), pomočnik direktorja osebja za načrtovanje politike State Departmenta pod vodstvom veleposlanika Richarda N. Haassa in član osebja, odgovornega za vzhodno Azijo in Pacifik, politično-vojaške in zakonodajne zadeve (2001–2002).

Pred službovanjem na zunanjem ministrstvu ZDA je Wilkerson 31 let služil v ameriški vojski. V tem času je bil član fakultete U.S. Naval War College, direktor in namestnik direktorja vojaških kolidžev ameriškega marinskega korpusa v Quanticu v Virginiji.

Poučeval je tudi nacionalne varnostne zadeve na Univerzi Georgea Washingtona.

Po njegovih besedah ​​se ukrajinske enote uničujejo v samomorilskih napadih, medtem ko poskušajo prebiti ruske obrambne črte.

Opozoril je tudi, da situacija za Kijev ne bo lažja, ker bodo zahodne države začele postopoma opuščati vojaško podporo.

Vztraja pri svojem stališču, da bo poraz Zahoda v Ukrajini privedel do razcepa in razpada zveze NATO. Že julija letos je namreč zatrdil, da bo Ukrajina »izgubila« v konfliktu proti Rusiji, in da »bo Nato bo razpadel v 18 mesecih.«

Ukrajinske enote že peti mesec izvajajo »protiofenzivo« v smeri Južno-Donecka, Artjomovska (nekoč Bahmut) in Zaporožja, v boj pa uvajajo brigade, ki jih je izuril NATO in so oborožene z zahodno opremo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek dejal, da so ukrajinske oborožene sile od 4. junija izgubile več kot 90.000 mož, 557 tankov in skoraj 1900 oklepnih vozil.

New York Times (NYT) je pred tem poročal, da neuspešna protiofenziva Ukrajine predstavlja resno nevarnost za Kijev, saj bi pomanjkanje napredka na bojišču lahko povzročilo vse manjšo podporo Zahoda.

Članek poudarja, da čeprav so pretekle mesece zaznamovali intenzivni spopadi po vsej regiji, je frontna črta večinoma ostala nespremenjena.

Kijevski uradniki za pomanjkanje napredka krivijo rusko dobro utrjeno obrambo, minska polja in zamude pri pošiljanju orožja z Zahoda.

NYT opozarja, da upočasnitev protiofenzive »odpira ogromna tveganja za Ukrajino«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek