REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sarmati« kmalu na bojno dolžnost: Šojgu v inšpekciji (VIDEO)

»Sarmati« kmalu na bojno dolžnost: Šojgu v inšpekciji (VIDEO)Ruski obrambni minister je v soboto opravil inšpekcijo dela proizvodne delavnice in tehnološkega procesa tovarne »Krasmaš«, ki proizvaja strateški raketni sistem »Sarmat«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prve serijske rakete pete generacije strateškega raketnega sistema Sarmat bodo v najkrajšem možnem času prešle na bojno dolžnost, je sporočilo obrambno ministrstvo Rusije.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu si je namreč v soboto opravil inšpekcijo dela proizvodne delavnice in tehnološkega procesa tovarne »Krasmaš«, ki proizvaja strateški raketni sistem »Sarmat«.

»V tovarni trenutno izdelujejo prve rakete, ki bodo v kratkem prešle na bojno dolžnost. Na pozicijskem območju ene od sestavov v zaključni fazi potekajo gradbena, montažna in zagonska dela v enotah in sistemih silosnih lanserjev ter poveljniških mest,« navaja sporočilo.

»Sarmat« je strateški raketni sistem z medcelinsko balistično raketo težkega razreda na tekoči pogon, teža ene takšne rakete presega 200 ton. Kompleks naj bi nadomestil rakete Voevoda, ki so trenutno v uporabi v strateških raketnih silah.

Prva izstrelitev omenjenega je bila izvedena s kozmodroma Plesetsk v regiji Arkhangelsk 20. aprila 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek na plenarnem zasedanju mednarodnega diskusijskega kluba Valdai dejal, da bo Rusija kmalu prešla na množično proizvodnjo in namestitev strateškega raketnega sistema »Sarmat«.

»Dejansko smo zaključili delo na strateškem raketnem sistemu Sarmat, na super težki raketi. Moramo le še opraviti nekatere administrativne in birokratske postopke. ZDA so podpisale samo dokument o prepovedi testiranja jedrskega orožja, Moskva pa ga je za razliko od Washingtona podpisala in ratificirala. Danes ni takšne situacije, da bi karkoli ogrožalo obstoj ruske države,« je poudaril Putin in dodal, da je bil izveden tudi zadnji uspešen preizkus manevrirne rakete Burevestnik, ki deluje na jedrski pogon in ima zato praktično neomejen doseg.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek