REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Predsednik zunanjepolitičnega odbora Bundestaga: Ne moremo se več zanesti na ZDA!

Predsednik zunanjepolitičnega odbora Bundestaga: Ne moremo se več zanesti na ZDA!Evropa se mora okrepiti in storiti več za svojo obrambo, pravi Michael Roth. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Predsednik zunanjepolitičnega odbora nemškega Bundestaga Michael Roth je dejal, da se mora Evropa osvoboditi politične in vojaške odvisnosti od Združenih držav Amerike.

»Ne moremo se več zanašati na ZDA, nekaj moramo narediti sami,« je opozoril Roth.

Poudaril je, da mora Evropa okrepiti in narediti več za obrambo in zaščito liberalne demokracije, ne glede na to, kdo ima večino v ameriškem Kongresu ali kdo vlada v Beli hiši.

Po njegovih besedah Evropa občuti, da mora Amerika poleg varnosti Stare celine skrbeti tudi za druge probleme.

Domače politične razmere v Washingtonu so nedavno dosegle vrhunec. Predstavniški dom Kongresa je prvič v zgodovini odstavil svojega predsedujočega, republikanca Kevina McCarthyja.

V predstavniškem domu je prišlo do spora v republikanski stranki, kar so izkoristili demokrati in se pridružili glasovanju proti McCarthyju.

To se je zgodilo po sporu glede proračunske politike in nove pomoči Ukrajini.

Poleg tega ima nekdanji predsednik Donald Trump še vedno možnosti za zmago na ameriških predsedniških volitvah, ki bodo leta 2024, kar vzbuja dvome o zanesljivosti ameriške zunanje politike, piše Spiegel.

Roth meni, da je ta situacija izjemno problematična, saj, kot navaja, »brez ZDA ne bi mogli braniti Nemčije ali Evrope«.

Poudarja, da so ljudje v Evropi doslej živeli »pod zaščitniškim dežnikom ZDA « in da se EU pri vojaški in diplomatski pomoči ne more več ozirati na Washington.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek