REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusko obrambno ministrstvo: Ali tajni laboratorij v Kaliforniji izdeluje biološko orožje?

Rusko obrambno ministrstvo: Ali tajni laboratorij v Kaliforniji izdeluje biološko orožje?Washington si upravno, finančno in diplomatsko prizadeva vzpostaviti globalni nadzor nad biološko situacijo, je dejal Kirilov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Združene države Amerike niso sposobne nadzorovati lastnih bioloških objektov, dejavnosti ameriških laboratorijev po svetu so stalen vir bioloških groženj predvsem za prebivalstvo držav, kjer se nahajajo, je dejal vodja sil za radiacijsko, kemijsko in biološko zaščito ruskih oboroženih sil Igor Kirilov.

Odličen primer tega je Ukrajina, na njenem ozemlju je več deset objektov, ki niso pod mednarodnim nadzorom, je Kirilov poudaril na konferenci ruskega obrambnega ministrstva o vojaško-bioloških dejavnostih ZDA.

Washington in Kijev predstavljata vojaško-biološke raziskave kot raziskave v miroljubne namene, pri čemer se skrivata za konvencijo o biološkem orožju, ki jo dejansko kršita, je dodal.

State Department sicer redno poudarja, da se ne ukvarja z biološkimi dejavnostmi, rusko obrambno ministrstvo pa ima dokumente, ki dokazujejo, da taisti State Department od leta 2016 sodeluje pri izvajanju Programa za izboljšanje biološke varnosti, je poudaril Kirilov.

»V skladu z načrtom financiranja je bilo za privabljanje različnih neprofitnih in nevladnih organizacij k sodelovanju v programu namenjenih najmanj 40 milijonov dolarjev,« je dodal.

Ti dokumenti obenem dokazujejo, da je Washington aktivno sodeloval pri bioloških programih v tujih državah, pa tudi, da ima navado uporabljati tretje osebe za skrivanje resničnih kupcev in ciljev zadevnih raziskav, je poudaril.

Omenjena je tudi vloga ameriškega predsednika Baracka Obame pri spodbujanju predlaganih bioloških programov State Departmenta, je dodal Kirilov.

ZDA posebno pozornost namenjajo izvajanju svojih bioloških programov v državah Bližnjega vzhoda, jugovzhodne Azije in Afrike, je dodal Kirilov.

»Irak, Jemen, Jordanija, Indonezija, Filipini, Kenija, Maroko, Uganda,« je našteval države, v katerih se izvajajo ameriški biološki programi, in dodal, da Ukrajina v ameriških planskih dokumentih zavzema posebno mesto in je ločena kot posebna regija.

»Tako si Washington administrativno, finančno in diplomatsko prizadeva vzpostaviti globalni nadzor ZDA nad biološko situacijo,« je poudaril.

Razmere vojaško-bioloških aktivnosti in obsežno sodelovanje storilcev je potrdil ne le z omenjenimi dokumenti, ampak tudi z izjavami predstavnikov političnih krogov v samih Združenih državah, ki so po njegovih besedah ​​potrditev nezakonitih vojaško-bioloških dejavnosti Washingtona in zahtevajo pravno oceno in neodvisno preiskavo.

»Marca 2023 so v mestu Ridley v Kaliforniji na ozemlju zapuščenega industrijskega poslopja odkrili ilegalen laboratorij, ki je delal s patogenimi mikroorganizmi. Našli so okoli 30 hladilnikov in zamrzovalnikov, termostate in opremo za gojenje mikroorganizmov,« je na novinarski konferenci povedal Kirilov.

V prostorih laboratorija so našli okoli tisoč gensko spremenjenih živali in okoli osemsto vzorcev biomaterialov, je poudaril Kirilov.

To pa še ni vse, analiza Centra za obvladovanje in preprečevanje okužb je v vzorcih odkrila najmanj dvajset povzročiteljev nalezljivih bolezni, med katerimi so bili covid-19, HIV in hepatitis, je poudaril.

S preiskavo je bilo ugotovljeno, da je laboratorij od oktobra 2022 deloval v grobem nasprotju z osnovnimi načeli biološke varnosti, je opozoril.

»Laboratorijske živali so bile na primer razmeščene v neustreznih razmerah, zaradi česar so poginile. Odstranjevanje biološkega materiala, krvnih vzorcev in tkiv je potekalo brez upoštevanja kakršnih koli sanitarnih standardov. Hkrati pravi lastnik laboratorija nikoli ni bil odkrit, pravi cilji njenega delovanja pa niso bili ugotovljeni,« je pojasnil.

»Treba je opozoriti, da to ni osamljen primer, ki potrjuje pomanjkanje ustreznega nadzora dvostranske namene,« je dejal Kirilov in dodal, da vse to potrjuje nepripravljenost ameriških regulatornih organov, da spremljajo sporne raziskave.

Ministrstvo za obrambo Ruske federacije bo še naprej preučevalo vojaško-biološke dejavnosti ZDA, je dodal ob koncu.

Kitajsko ministrstvo za zunanje zadeve je nedavno prvo opozorilo na nevarne biološke aktivnosti ZDA.

Peking je obtožil Washington izdelovanja bioloških groženj za uresničevanje svojih geopolitičnih načrtov.

»Ko gre za grožnje biološki varnosti (človeštva), so ZDA najbolj aktivna in osumljena država,« je opozoril govorec kitajskega zunanjega ministrstva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek