REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Sem za absolutno prepoved deratizacije nad populacijo glodalcev v LJ, samo kastracija in sterilizacija sta pot naprej!«

»Sem za absolutno prepoved deratizacije nad populacijo glodalcev v LJ, samo kastracija in sterilizacija sta pot naprej!«»Mislim da je že čas, da medvede in volkove začnemo voziti v mesta. Ker ravno v mestih živijo največji ljubitelji živali,« se glasi nekoliko dodelan predlog premierjeve partnerke. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ne pojenja razprava glede vprašanja nad (kot se zdi) vsemi vprašanji – ali se sme partnerka premierja Roberta Goloba vtikati v strokovne odločitve ministrstev in za dosego svojih ciljev kot del gospodinjstva drugega človeka v državi izkoriščati svoj položaj, da vzdolž in povprek žali priznane strokovnjake, da so koruptivni.

Ves prejšnji teden se je tako razpravljalo ne toliko o pretirani razširjenosti »rečnih podgan« oziroma nutrij (Myocastor coypus) in načinih, kako zajeziti populacijo te tujerodne, invazivne vrste, kolikor je bila na tnalu vplivnica, ki gospodari v domovanju slovenskega premierja: Tina Gaber.

Gabrova je namreč sredi prejšnjega tedna izzvala slovensko javnost, ko je kot velika zagovornica »neodvzema iz narave« oziroma nasprotnica pobijanja nutrij pristojnim na ministrstvu za kmetijstvo odnesla okoli 25.000 podpisov tistih, ki ob podpori več nevladnih organizacij nasprotujejo odstranjevanju nutrij.

Tina Gaber je ob tem posnela celo svojevrsten nagovor.

Oziroma dva.

Pravzaprav je v obrambo nutrij prek družbenih omrežij lansirala celo tri video posnetke...

Pa tudi »Robi« je dodal še enega na svom Instagram računu PV.

»Robi« - gre za do ušes v zadevno vplivnico zaljubljenega slovenskega premierja – je v obrambi svoje drage pogumno šel čez vse meje, pa je v novičarski oddaji POP TV, na vprašanje voditelja o primernosti vtikanja premierjeve partnerke v odločitve stroke z zahtevo, da pristojno ministrstvo umakne že sprejeti odlok – še sam dolil olja na ogenj, ko je sprva povedal, da se zaradi zahtev svoje partnerke ne bo vtikal v odločitve pristojnih.

Nato pa v isti sapi pritrdil Gabrovi z besedami, »da v primeru nutrij moramo najti boljšo rešitev!« (video posnetek spodaj)

Seveda je to dokaj odbito dogajanje v poletnem času kislih kumaric (vsaj kar se lokalnih novic tiče) izzvalo vrsto komentarjev na družbenih omrežjih.

Na sledi prizadevanj Gabrove, da zaščiti le eno vrsto škodljivcev, so nekateri predlagali, da se v izogib diskriminaciji nabor le-teh razširi: »Sem za absolutno prepoved deratizacije nad populacijo glodalcev v Ljubljani, samo kastracija in sterilizacija sta pot naprej.«

Tako je na sledi predlogov somišljenikov Gabrove, da bi se dalo populacijo nutrij na manj brutalen način nadzorovati (s kastracijo oz. sterilizacijo) pristavil Domen, prepričan, da bi po tem morali enako ravnati z vsemi ostalimi škodljivci, tako z miši kot podganami.

Drugi so spomnili na hinavščino vsega tega početja ljubiteljev nutrij: »Dokler nutrije drugim delajo škodo, so prav ljubke

»Mislim da je že čas, da medvede in volkove začnemo voziti v mesta. Ker ravno v mestih živijo največji ljubitelji živali,« se glasi nekoliko dodelan predlog premierjeve partnerke.

Nakar se je vsul plaz nekoliko ciničnih mnenj, da bi lahko tudi »par medvedov in kakih 20 divjih prašičev na Rožnik naselili – pa bi (ljubitelji živali) hitro začeli streljati vse na povprek

Tudi taki so, ki so prepričani, da bi bile nutrije najbolj varne pri svojih dobrotnikih: »Nutrije v stanovanja in na vrtove ljubiteljic in ljubiteljev.

Potem naj jih kar ljupčkajo po mili volji in hranijo vsaj 3x dnevno.«

»Včasih smo imeli bobre in mostiščarje.

Zdaj pa imamo nutrije in žabarje,« je nad vsem tem nekoliko razočarana Vadrovka.

»Sem jezen, da se ukvarjajo z nepomembnimi stvarmi in celo ščitijo škodljivce,« je dogajanje grajal bralec Insajderja Branko F. Sikošek.

»Po domače, vedno se družijo enaki z enakim. Tako so razgledani, da vidijo le sebe. Koliko je Golob samostojen se je videlo, ko je prvič odhajal v Bruselj in ko je pred in po seji Sveta dal izjavo. Tako je tudi pri hrani, okolju,... Sem jezen, da se ukvarjajo z nepomembnimi stvarmi in celo ščitijo škodljivce,« je sklenil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek