REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vstal od »mrtvih«: Slovenski tank v Ukrajini »fasal« rusko granato Krasnopol – in čudežno preživel!

Vstal od »mrtvih«: Slovenski tank v Ukrajini »fasal« rusko granato Krasnopol – in čudežno preživel!M-55S v Ukrajini. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Pred  nekaj dnevi so z bojišča na vzhodu Ukrajine prišle informacije o uničenju enega izmed tankov M-55S, ki jih je Ukrajini lani jeseni poslala Slovenija.

Za slovenski tank naj bi bil usoden sistem Krasnopol in njegov lasersko vodeni izstrelek kalibra 152 mm.

O tem je takoj poročal tudi Insajder.com.

Video posnetek je nastal na območju Kremine v regiji Lugansk, prikazuje pa močno eksplozijo bojnega goseničnega vozila.

Za slovenski tank naj bi bil usoden sistem Krasnopol in njegov lasersko vodeni izstrelek kalibra 152 mm.

Krasnopol. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Gre za prvo potrjeno uničenje tega modela tanka v Ukrajini, so navajali portali, ki spremljajo izgube med rusko invazijo v Ukrajino.

A v Sloveniji so mediji spregledali pomembno nadaljevanje te zgodbe. Sedaj namreč kaže, da je ta tank morda – vendarle preživel! 

»Neverjetno je, da je ukrajinski tank M-55S, ki je prejšnji teden prejel nekaj, kar je bilo videti kot ruski artilerijski naboj, preživel eksplozijo z zmerno škodo,« poroča David Axe za Forbes.

»Objava posadke na družbenem omrežju, ki prikazuje poškodovani, a premični tank, je ves dokaz, ki ga potrebujemo za napoved vrnitve 36-tonskega vozila od mrtvih. Možno je, da se štiričlanska posadka nekdanjega slovenskega tanka – izraelske nadgradnje nekdanjega sovjetskega T-55 iz sredine petdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bila opravljena v 90. letih  – lahko zahvali za svojo srečo eksplozivnemu reaktivnemu oklepu, ki ga je izdelal Rafael in pokriva čelni lok na vseh 28 M-55S. ERA je v bistvu sendvič iz jekla in plastičnega eksploziva, ki eksplodira navzven, ko vanj zadene hitro premikajoči se projektil. Eksplozija usmerjena navzven je prekinila proti tanku usmerjeno eksplozijo in upajmo, tanku prihranila večjo škodo,« piše Forbes.

Toda v tej obrambi se skriva tudi težava.

Težava pri reaktivnem oklepu (ERA) pa je, da deluje na način nadzorovane eksplozije. To predstavlja očitno tveganje za tanke, katerih kupole so prekrite z optiko, radijskimi antenami in drugo občutljivo opremo.

Po oceni novinarja se zdi, da videoposnetek in fotografija, ki sta se pojavila na spletu nekaj dni po napadu na M-55S, kažeta resne poškodbe dnevno-nočnega slovenskega merilnika Fotona SGS-55, ki ga uporablja strelec tanka.

»Možno je, da je M-55S ERA rešil pred popolnim uničenjem, vendar za ceno bojne sposobnosti tanka. Temu vojaki pravijo 'misija ubijanja.' Ruski artilerijski napad je vsaj začasno odstranil M-55S iz ukrajinskega bojnega reda. Pričakujte, da bodo Ukrajinci bodisi popravili M-55S bodisi odstranili kupolo in uporabili nedotaknjen trup kot osnovo za inženirsko vozilo ali kaj podobnega. Ukrajinski tehniki so znani po popravilu celo zelo poškodovanih vozil – in reševanju glavnih komponent tistih vozil, ki so preveč uničena za ekonomično popravilo,« ocenjuje Forbes.

Skratka, prezgodaj je dodajati tega ali katerega koli M-55S na uradni seznam — na njem je 363 vnosov in narašča — tankov, ki so jih ukrajinske oborožene sile popolnoma odpisale v 17 mesecih, odkar je Rusija razširila svojo posebno vojaško operacijo proti Ukrajini.

V resnici pa je Ukrajina izgubila še veliko več tankov, kar pa uradne evidence prikrivajo.

Pa tudi slovenski M-55S bodo z izraelskimi deli, ki verjetno niso na zalogi, pa tudi namerilniki Fotone, ki se prav tako ne proizvajajo več, težko popravili, tako da je za bojne naloge verjetno res že neuporaben…

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Po drugi strani pa to kaže, da so reaktivni oklepi – ki jih imajo številni ruski tanki – zelo pomembni za preživetje posadke.

Prav zato jih Ukrajinci radi privarijo celo na zahodne tanke.

Debela plast oklepa ERA – na primer sovjetskega oklepa Kontakt je zelo priljubljena v Ukrajini, saj lahko podvoji učinkovito zaščito na nekaterih delih, na primer, tanka T-64 ali T-72.

Ukrajinska vojska je prav zato tudi približno 40 nemških tankov Leopard 2A4 poskusila nadgraditi s tem sovjetskim oklepom.

Kontakt ERA ne spremeni povsem Leoparda 2A4 v Leoparda 2A6, vendar pomaga.

ERA bi prav tako lahko znatno izboljšala sposobnost preživetja še starejšega tanka, ki naj bi postal najštevilčnejši ukrajinski tank z Zahoda na ukrajinskem bojišču: nemškega Leoparda 1A5.

Leopard 1A5 je na voljo v veliko večjem številu kot novejši Leopard 2.

Dansko-nizozemsko-nemški konzorcij obnavlja vsaj 135 od 40-tonskih tankov za prenos v Ukrajino, ki se bo začel pozneje letos.

Težava je, da se bodo v Ukrajini soočili z veliko modernejšimi ruskimi sistemi, od tanka T-90 »Preboj« naprej.

Nadgradnja je stala 60 milijonov evrov. Ta denar slovenskih davkoplačevalcev bo sedaj brez učinka razmetan po bojiščih Ukrajine, ne da bi bistveno spremenil potek te posredniške vojne, izzvane s strani ZDA in njenih zaveznic in ki jo Ukrajina in zveza NATO – izgubljata.

Ob tem je Leopard 1A5 slabo zaščiten.

Njegov oklep je na najdebelejši strani debel le 70 milimetrov. To je manj zaščite, kot jo ima celo T-55.

Vlada Roberta Goloba naj bi v Ukrajino sicer poslala 28 tankov te vrste, ki so bili dolgo časa uskladiščeni v Sloveniji.

Gre za tanke podedovane od JLA, ki so bili v Sloveniji zgolj »varovani«, ker naslednice SFRJ nikoli niso podpisale sukcesijskega sporazuma glede orožja.

Nato so bili v času devetdesetih let nadgrajeni s pomočjo Izraela, kar je državo stalo okoli 60 milijonov evrov.

Ta denar slovenskih davkoplačevalcev bo sedaj brez učinka razmetan po bojiščih Ukrajine, ne da bi bistveno spremenil potek te posredniške vojne, izzvane s strani ZDA in njenih zaveznic in ki jo Ukrajina in zveza NATO – izgubljata.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek