REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sankcije delujejo: Nemčija beleži rekorden beg kapitala, nemška recesija pa že duši slovensko gospodarstvo!

Sankcije delujejo: Nemčija beleži rekorden beg kapitala, nemška recesija pa že duši slovensko gospodarstvo!Toaletni papir, kmalu problem Nemčije - in EU? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Iz Nemčije poročajo o rekordnem begu kapitala, iz države je odteklo 125 milijard evrov več denarja, kot ga je vanjo priteklo. Gre za absolutni rekord, ki napoveduje katastrofo.

Tuja podjetja so lani zadržala naložbe v Nemčiji, medtem ko so milijarde odtekle iz države, je v sredo poročal Nemški gospodarski inštitut (IW).

Po izračunih IW je leta 2022 iz največjega gospodarstva Evropske unije odteklo približno 125 milijard evrov (132 milijard dolarjev) več neposrednih naložb, kot jih je bilo v državo vloženih iz tujine, kar predstavlja »najvišje neto odlive, kadar koli zabeležene v Nemčiji«.

IW: Številke so alarmantne: V najslabšem primeru je to začetek deindustrializacije.

Gre torej za absolutni rekord, ki napoveduje katastrofo.

Skoraj 70 odstotkov denarja nemških podjetij je steklo v druge evropske države, kaže poročilo IW.

»Številke so alarmantne: V najslabšem primeru je to začetek deindustrializacije so opozorili na inštitutu.

Prav na to so ob začetku uvajanja sankcij opozarjali številni ekonomsti, predvsem pa ameriški ekonomist Michael Hudson.

Pri tem ne gre za »posledice vojne«, kot z evfemizmom to stanje prikrivajo zahodni mediji, pač pa za posledice sankcij EU proti Rusiji, ki so privedle do pretrganih proizvodnih verig in visokih cen energije.

IW je zapisal, da se je negativni trend začel že pred pandemijo covida-19, pri čemer se je stanje poslabšalo zaradi energetske krize v EU.

Po poročilu je tudi pomanjkanje kvalificiranih delavcev močno obremenilo nemška podjetja.

Poleg tega so naložbeni programi, kot je zakon o zmanjševanju inflacije v Združenih državah, »naredili naložbe zunaj Nemčije privlačnejše«.

»Naložbene razmere v Nemčiji so se pred kratkim znova poslabšale zaradi visokih cen energije in vse večjega pomanjkanja kvalificiranih delavcev,« je dejal ekonomist IW Christian Rusche, ki je opozoril na visoke davke na podjetja, razbohoteno birokracijo in šibko infrastrukturo.

»Da bi Nemčija v prihodnosti ponovno postala glavni naslov za tuje naložbe, mora nemška vlada nujno sprejeti protiukrepe,« je poudaril ekonomist IW Christian Rusche.

Medtem se je tudi brezposelnost v Nemčiji junija nepričakovano povečala, so danes razkrili uradni podatki, kar je zadnji znak šibkosti največjega evropskega gospodarstva, poročajo lokalni mediji.

Analitiki opozarjajo, da je Nemčija postala »bolnik Evrope, spet; in tretjič po združitvi.«

Nemško gospodarstvo je edino med velikimi pod predkoronsko ravnjo.

Tudi Španija je zdaj prehitela Nemčijo.

Vse to že občutijo tudi slovenska podjetja.

Nemška recesija in izginule naložbe že zavirajo slovenska podjetja, naročila pa so strmoglavila.

Nemška recesija in izginule naložbe namreč zavirajo slovenska podjetja, naročila pa so strmoglavila.

Nemško gospodarstvo se bo letos skrčilo za 0,3 odstotka, napoveduje nemška centralna banka.

Največje evropsko gospodarstvo, ki je po dveh zaporednih četrtletjih znižanja BDP že v tehnični recesiji, je v primežu nižjega povpraševanja, padca zasebnih investicij zaradi dražjega financiranja in izzivov izvoznikov zaradi močnejšega evra in zvišanja plač.

Medtem pa realne plače v Rusiji – naraščajo…

Že to kaže na neuspeh evropskih sankcij.

»Razmere v Nemčiji niso obetavne. Zadnji kazalniki o potrošnji kažejo, da je ta zelo konservativna. Nemci so zmanjšali potrošnjo in porabo ter več varčujejo, ker ne vedo, kaj jih čaka do konca leta,« ugotavlja direktor Boxmark Leather Marjan Trobiš.

Avtomobilski proizvajalci so že napovedali, da bodo letošnje dopuste podaljšali z dveh tednov na tri do štiri tedne.

Ohlajanje najpomembnejše slovenske trgovinske partnerice občutijo tudi slovenski izvozniki.

Padec v predelovalni industriji
Padec v predelovalni industriji. Vir: Posnetek zaslona

Proizvajalec oken in vrat Inles iz Ribnice v Evropsko unijo in Švico izvozi 80 odstotkov vseh izdelkov, najpomembnejši trg je Nemčija.

Medtem pa realne plače v Rusiji – naraščajo… Že to kaže na neuspeh evropskih sankcij.

»V prvih treh mesecih leta smo dobro poslovali, od aprila pa čutimo velik upad naročil. Ta je toliko večji, ker smo v zadnjih dveh letih imeli rast prodaje,« je dejal direktor Inlesa Andrej Mate za Delo.

Ob tem je Slovenija neslavna rekorderka še na enem področju: industrijski proizvodnji.

Industrijska proizvodnja se je aprila v mesečni primerjavi v območju evra okrepila za odstotek, v celotni Evropski uniji pa za 0,7 odstotka, je po poročanju RTV Slovenije objavil Eurostat.

Slovenija pa je v mesečni primerjavi zaznala največji, 7,9-odstotni padec.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek