REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako in zakaj je propaganda kijevskega režima »potopila« ladjo ruske mornarice »Ivan Kurs«

Kako in zakaj je propaganda kijevskega režima »potopila« ladjo ruske mornarice »Ivan Kurs«

Drago Bosnić , neodvisni geopolitični in vojaški analitik

Od začetka ruske SMO (posebne vojaške operacije) v Ukrajini pred več kot enim letom je bila črnomorska flota evrazijskega velikana ena glavnih tarč sil kijevskega režima, vključno z domačim pristaniščem Sevastopol na južnem ruskem polotoku Krim. 

Ker ladja zagotavlja varnost Turškemu in Modremu toku, zagotovo ni zunaj področja možnosti, da je kijevski režim poskušal ogroziti dva ključna črnomorska plinovoda za zemeljski plin. 

Ker je bilo območje močno utrjeno vse od ponovne združitve z Rusijo leta 2014, so vsi napadi s posadko nanj tako rekoč zagotovljena samomorilna misija. 

Ravno zaradi tega razloga enote neonacistične hunte skoraj izključno uporabljajo brezpilotne sisteme za izvajanje napadov. 

Preprosto povedano, moskovsko območje A2/AD (anti-access/area denial) na Krimu, bolj znano kot »slojevita obramba" v ruski vojaški nomenklaturi ( ključni segment tako imenovane doktrine "aktivne obrambe"), služi kot močan opomin in odvračilno sredstvo.

Zaradi tega so bile različne vrste brezpilotnih letal najprimernejše orožje za sile kijevskega režima pri izvajanju napadov na Krim in rusko črnomorsko floto. Sistemi brez posadke ponujajo več ključnih prednosti v zvezi s tem, saj njihova izguba predstavlja veliko manjši problem kot izguba bojnih letal in/ali ladij. 

Vendar pa je neonacistična hunta pred kratkim stopnjevala svojo očitno bravuro s premikanjem frontnih črt južneje, v turško (in posledično Natovo) območje odgovornosti v vse bolj spornem Črnem morju. 

24. maja je stopnjevanje znova doseglo novo nevarno raven, potem ko so sile kijevskega režima uporabile najmanj tri USV (površinska vozila/plovila brez posadke) za napad na ladjo ruske črnomorske flote razreda Jurij Ivanov (projekt 18280) ki pluje pod imenom »Ivan Kurs.«

Ladje razreda Jurij Ivanov so ruske ladje SIGINT (signalnoobveščevalne) in druga ladja razreda »Ivan Kurs« je opravljala varnostne naloge za plinovoda Turški tok in Modri ​​tok. 

Relativna bližina območja, kjer se je zgodil incident, maloazijski obali je morda najnevarnejši vidik trajajočega ukrajinskega konflikta, saj se možnost za njegovo stopnjevanje iz dneva v dan povečuje. 

Napad se je zgodil približno 140 km severovzhodno od Bosporske ožine, ki je precej znotraj meja izključne ekonomske cone (EEZ), ki jo zahteva Turčija. 

Relativna bližina območja, kjer se je zgodil incident, maloazijski obali je morda najnevarnejši vidik trajajočega ukrajinskega konflikta, saj se možnost za njegovo stopnjevanje iz dneva v dan povečuje. 

Da bi bile stvari še hujše, je bil napad izveden z USV-ji zahodne izdelave, ki jih je najverjetneje zagotovilo Združeno kraljestvo, in izstreljen iz mornariškega operativnega centra (NOC) v Očakovu (gradnjo financira Nato, predvsem Združene države).

Neresnice kijevskega režima o incidentu je nedvoumno podprl osrednji propagandni stroj, zato so številni novičarski viri objavili popolnoma neutemeljena poročila o domnevni »hudi škodi" in celo »potopitvi" ruske ladje. 

V le nekaj urah so različni ukrajinski in celo nekateri ruski viri poročali, da je bila ladja uničena, nato pa so jo umaknili, pri čemer trdijo, da je utrpela resno škodo in naj bi jo morali celo vleči. 

Tudi to so kasneje spremenili v domnevna "popravila na morju«, medtem ko so nekateri trdili, da je bila celo zamenjana z drugo ladjo istega razreda. Glede na dejstvo, da je vodilna ladja razreda "Jurij Ivanov« del severne flote, je tak scenarij skoraj nemogoč,

Po navedbah RIA Novosti, ki se sklicuje na vire iz ruskega ministrstva za obrambo (MoD), so USV, brezpilotne čolne iz NOC Ochakov pilotirali prek vgrajenih modulov Starlink družbe SpaceX, medtem ko so označevanje ciljev zagotovila sredstva ameriške ISR (obveščevalna, nadzorna, izvidniška)

Vir je zanikal trditve kijevskega režima, da so bili droni (USV) doma sestavljeni morski brezpilotni čolni razreda Mykola. 

Še vedno ni jasno, zakaj neonacistična hunta trdi drugače, vendar je varno domnevati, da poskušajo tako promovirati te brezpilotne čolne, kot tudi prikriti neposredno vpletenost glavnih članic Nata. 

Ker je »Ivan Kurs« najsodobnejše obveščevalno sredstvo črnomorske flote, bi z njegovim uničenjem Nato ( ali bi morali reči »globoko-potapljaška proukrajinska skupina« ) lahko izvedel še en teroristični napad.in preprečili pretok »avtokratskega" ruskega zemeljskega plina v Turčijo in jugovzhodno Evropo, s čimer bi odprli pot za »veliko bolj demokratičen« ameriški utekočinjen zemeljski plin (LNG), ki bi ga nadomestil. 

Domnevni »dokazi« v podporo trditvi, da je bil »Ivan Kurs" »resno poškodovan«, se nanašajo na zrnat videoposnetek, ki naj bi prikazoval ladjo.

Vendar pa je edini preverljivi posnetek zagotovilo rusko ministrstvo za obrambo in prikazuje vsaj eno od napadalnih USV, uničenih s kupolami MTPU, nameščenimi na krovu ladje, oboroženimi s 14,5 mm težkimi mitraljezi KPVT. 

Kot obveščevalno plovilo je Ivan Kurs razmeroma lahko oborožen, s štirimi kupolami MTPU, ki jih podpira 32 raket 9M39 in vsaj šest sistemov SAM kratkega dosega 9K38 Igla (projektili zemlja-zrak). 26. maja je ladja popolnoma nepoškodovana vplula v matično pristanišče Sevastopol , kjer je bila oskrbljena in pripravljena za vrnitev k svojim rednim nalogam. 

Ruska črnomorska flota je naredila izjemo in objavila sveže posnetke ladje, da bi dokončno razblinila govorice o njeni domnevni »hudi poškodbi« in »možnem uničenju.«

Razlogi za napad so bili verjetno različni in ker ladja zagotavlja varnost Turškemu in Modremu toku, zagotovo ni zunaj področja možnosti, da je kijevski režim poskušal ogroziti dva ključna črnomorska plinovoda za zemeljski plin. 

Ker je »Ivan Kurs« najsodobnejše obveščevalno sredstvo črnomorske flote, bi z njegovim uničenjem Nato ( ali bi morali reči »globoko-potapljaška proukrajinska skupina« ) lahko izvedel še en teroristični napad.in preprečili pretok »avtokratskega« ruskega zemeljskega plina v Turčijo in jugovzhodno Evropo, s čimer bi odprli pot za »veliko bolj demokratičen« ameriški utekočinjen zemeljski plin (LNG), ki bi ga nadomestil. 

To idejo še dodatno krepi nepopustljiva podpora političnega Zahoda dejanjem kijevskega režima, ne glede na to, kako potencialno nevarna bi lahko bila za evropsko in svetovno varnost.

Vir: InfoBrics
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek