REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kje se skrivajo zahodne jedrske bombe, prve tarče ruskih raket? Nekaj deset jih je nedaleč od meja Slovenije…

Kje se skrivajo zahodne jedrske bombe, prve tarče ruskih raket? Nekaj deset jih je nedaleč od meja Slovenije…Aviano - jedrske bombe najbližje Sloveniji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Francoski predsednik Emmanuel Macron je nedavno dejal, da nobena država ne bi smela namestiti jedrskega orožja na tuje ozemlje.

Moskva in Minsk sta se namreč odločila, da v odgovor na poteze zveze NATO namestita jedrsko orožje v Belorusijo, na mejo s Poljsko.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je takoj strinjal s francoskim kolegom – a dodal, da zahodne države ne morejo zahtevati umika jedrskega orožja, dokler največje zahodne države, predvsem ZDA ne pospravijo svojega jedrskega orožja iz drugih (evropskih) držav.

In če ne – se bodo morale Združene države sprijazniti z recipročnimi dejanji.

Zahodna Evropa je polna jedrskega orožja, ne da bi se politiki teh držav in njihova javnost vznemirjali zaradi tega. Ta jedrska oporišča bi bila v vsaki vojni prva tarča ruskih balističnih in supersoničnih raket. Nekatera so nedaleč od meja Slovenije!

Sledili so besni ugovori politikov iz Evropske unije. Vendar pa ti odzivi čudijo. Tudi zahodna Evropa je namreč polna jedrskega orožja, ne da bi se politiki teh držav in njihova javnost vznemirjali zaradi tega.

Da je na desetine jedrskih bomb v vojaških oporiščih po vsej Evropi je v skladu z Natovim tako imenovanim »programom delitve jedrskega orožja.«

To jedrsko orožje je v oporiščih ZDA in članic zveze NATO. Tudi nedaleč od meja Slovenije!

Ta jedrska oporišča bi bila v vsaki vojni seveda prva tarča ruskih balističnih in supersoničnih raket.

Od svojega začetka med drugo svetovno vojno je jedrsko orožje postalo kritična sestavina vojaške moči ZDA.

Washington ima ocenjeno zalogo približno 3800 jedrskih bojnih glav, nameščenih na medcelinskih balističnih raketah (ICBM), podmornicah in strateških bombnikih.

Toda kje se nahaja to orožje? Kje so jedrske bombe v ZDA in izven države?

Aviano
Oporišče v Avianu. Vir: Posnetek zaslona, Google Maps

Treba je omeniti, da so lokacije jedrskega orožja v ZDA strogo tajne, brez uradnega javnega razkritja.

Vendar pa obstaja več znanih mest, kjer naj bi bilo trenutno nameščeno ameriško jedrsko orožje.

Na primer, prikriti bombniki B-2 Spirit, ki lahko nosijo jedrsko orožje, ameriških zračnih sil (USAF) naj bi imeli sedež v letalski bazi Whiteman v Missouriju.

Poleg tega so balistične rakete Trident II D5, ki jih izstrelijo podmornice (SLBM) z jedrskimi bojnimi glavami W76 in W88, nameščene na podmornicah razreda Ohio, ki so domnevno nameščene v pomorski bazi Kitsap v zvezni državi Washington in pomorski podmorniški bazi Kings Bay v Georgii.

Druge lokacije domnevno vključujejo:

Malstrom USAF Base (Montana)

Nellis USAF Base (Nevada)

Warren USAF Base (Colorado in Wyoming)

Minot USAF Base (Severna Dakota)

Obrat Pantex (Teksas)

Barksdale USAF Base (Louisiana)

Po podatkih Bulletin of the Atomic Scientists je približno 1.700 bojnih glav trenutno nameščenih na balističnih raketah in strateških bombnikih v ZDA, medtem ko je preostalih 2.000 bojnih glav »shranjenih kot tako imenovana zaščita pred tehničnimi ali geopolitičnimi presenečenji.«

In kje so ameriške jedrske bombe v Evropi?

ZDA nameščajo jedrsko orožje v Evropi in zunaj nje kot del Natove strategije odvračanja.

Točno število in lokacija tega orožja sta prav tako tajna, vendar se domneva, da je približno 100 bomb B61 shranjenih v petih državah članicah Nata, vključno z Belgijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko in Turčijo.

V Nemčiji, na primer, naj bi bilo v letalski bazi Buchel shranjenih približno 20 bomb B61, medtem ko naj bi Nizozemska hranila 10-20 bomb B61 v letalski bazi Volkel.

B61
B61. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Italijanske letalske sile imajo približno 40 takšnih bomb, ki so nameščene v letalskih bazah Aviano in Ghedi. V Belgiji naj bi bilo v letalski bazi Kleine Brogel nameščenih skupno 20 bomb B61.

To orožje je del Natovega tako imenovanega dogovora o delitvi jedrskega orožja, kjer države brez jedrskega orožja (kot je Nemčija) sodelujejo pri jedrskem načrtovanju in usposabljanju z ZDA.

Po začetku ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini so se pojavila poročila o morebitni vključitvi Poljske v Natov program delitve jedrskega orožja.

Oktobra 2022 je Varšava sporočila, da je zaprosila za jedrsko orožje ZDA na poljskih tleh.

Oktobra 2022 je Varšava sporočila, da je zaprosila za jedrsko orožje ZDA na poljskih tleh.

Poljski predsednik Andrzej Duda je takrat trdil, da obstaja »potencialna priložnost«, da Poljska sodeluje pri »delitvi jedrskega orožja«, ki predvideva, da se piloti iz države gostiteljice usposabljajo za letenje na misijah z ameriškimi jedrskimi bombami, ki so shranjene na njenem ozemlju.

»Z ameriškimi voditelji smo govorili o tem, ali ZDA razmišljajo o takšni možnosti. Vprašanje je odprto,« je za poljski časnik dejal Duda.

Bela hiša pa je takrat vztrajala, da takšne zahteve ni prejela.

»Nismo seznanjeni s tem vprašanjem, zato bi vas napotili na poljsko vlado,« je poudaril uradnik Bele hiše.

Ameriško jedrsko orožje v Evropi. Vir: Posnetek zaslona

Kaj pa ameriško jedrsko orožje, ki se nahaja zunaj Evrope?

Kar zadeva Ankaro, Turčija še naprej gosti približno 50 ameriških taktičnih jedrskih orožij v svojem letalskem oporišču Incirlik.

Kanada je do leta 1984 gostila ameriško jedrsko orožje pod nadzorom Severnoameriškega poveljstva za vesoljsko obrambo (NORAD) namesto Nata, Grčija pa do leta 2001.

Združeno kraljestvo je do leta 1992 gostilo tudi ameriško taktično jedrsko orožje, kot so topništvo in rakete Lance.

Poleg tega so ZDA med hladno vojno med letoma 1958 in 1991 v Južni Koreji namestile svoje taktično jedrsko orožje.

Jedrski arzenal s sedežem v Južni Koreji je leta 1967 dosegel najvišjo številko s približno 950 bojnimi glavami.

Od umika ameriškega jedrskega orožja leta 1991 iz te vzhodnoazijske države so ZDA zaščitile Seul pod »jedrskim dežnikom«, s strateškimi bombniki in podmornicami.

Vse skupaj seveda upravičeno vzbuja strah.

Jedrskega orožja je vse več in je vse bliže mejam nasprotnic, mednarodnih sporazumov, ki bi uravnavale njegovo nameščanje pa je vse manj…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek