REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protivladni protesti na Češkem: Življenje zaradi krize vse težje

Protivladni protesti na Češkem: Življenje zaradi krize vse težjeDržavljani so nezadovoljni zaradi vse slabšega finančnega položaja v posledici velikih podražitev, zato so v Prago prišli tudi tisti, ki živijo v drugih delih države. Vir: Posnetek zalsona, Twitter

Prestolnica Češke je danes središče množičnih protivladnih protestov, ki se jih je po poročanju lokalnih medijev udeležilo od 30.000 do 35.000 ljudi.

Zbrani na Vaclavskem trgu v središču Prage protestirajo zaradi vse težjega finančnega položaja državljanov, ki je posledica rasti cen goriv in živil.

Geslo demonstrantov je »Češka proti revščini«, danes pa se je v češkem glavnem mestu zbralo veliko število tistih, ki živijo tudi v drugih delih države.

»Namen akcije je opozoriti oblasti na sunkovito slabšanje gmotnega položaja navadnih državljanov, ki jih je v zadnjem času prizadela rast cen energentov, hrane, goriv in drugih storitev,« se navaja v sporočilu, ki je pozvalo državljane, naj podpreji protest in pridejo v središče Prage.

Na srečanju so zbrane nagovorili predstavniki nekaterih parlamentarnih in zunajparlamentarnih opozicijskih strank ter strokovnjaki s področja ekonomije, prava in zunanje politike.

Osrednji govornik je bil Jindrich Rajchl, vodja stranke »Pravo. Spoštovanje. Profesionalizem«. Rajchl in demonstranti ter govorniki na protestu so za skokovito inflacijo obtožili Evropsko unijo in češko vlado. Vsi so večkrat pozvali trenutno koalicijo petih strank k odstopu.

»Želimo odstop vlade,« je množica podprla Rajchla, ki je po poklicu pravnik, nekoč pa je bil namestnik predsednika češke nogometne zveze.

»Odstopi, odstopi,« so premierju in vladnikom sporočili protestniki. »Tu smo, da stojimo ob strani naši državi,« je sklenil Rajchl, katerega stranka nima sedeža v parlamentu, navkljub temu pa je zatrdil, da je pripravljen na nadaljnjo eskalacijo protestov.

Agencija Associated Press v poročilu s protesta poudarja, da je inflacija na Češkem sicer visoka, vendar je v zadnjih mesecih upadala in marca pristala na 15 odstotkov, s 16,7 odstotka februarja in 17,5 odstotka mesec prej.

Protestniki zahtevajo, poroča AP, da češka vlada preneha z ukrepi, ki naj bi zmanjšali napačne informacije in lažne novice. V resnici pa gre za cenzuro ne le ruskih kanalov, ampak tudi neodvisnih novičarskih portalov.

Protestniki so obsodili tudi stališče vlade v ukrajinski vojni, saj Češka podpira vlado v Kijevu, odkar je Rusija februarja lani začela posebno vojaško operacijo v Ukrajini. Država je zagotovila orožje za ukrajinsko vojsko in sprejela okoli 500.000 beguncev.

Rajchl je obrambno ministrico Jano Černohovo, glasno zagovornico proukrajinskega stališča, označil za »največje varnostno tveganje za našo državo«.

Na transparentu piše »Ven iz Nata!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Nekateri na shodu so podpisovali tudi peticijo za izstop države iz NATO pakta.

Protestniki nameravajo pozneje v nedeljo korakati do vladne pisarne.

Premier Petr Fiala je trenutno na potovanju po Aziji.

Med shodom so prisotni podpisovali predvsem peticijo, ki jo bodo predali vladi s pozivom k sprejetju energičnih in učinkovitih ukrepov za izboljšanje položaja navadnih državljanov.

Prvi podpredsednik vlade in minister za notranje zadeve Vit Rakušan je zato v soboto dejal, da je policija pripravljena sprejeti vse ukrepe za ohranitev miru in stabilnosti v mestu ter zaščito državnih institucij.

Med zadnjimi protesti 11. marca so protestniki poskušali vdreti v Narodni muzej, ki se nahaja poleg Vaclavskega trga, da bi z njegovega pročelja strgali veliko ukrajinsko zastavo, ki so jo oblasti postavile v znak češke podpore režimu v Kijevu.

Med incidentom so bili ranjeni trije policisti, 20 demonstrantov pa je bilo pridržanih. Trije od njih so na svojih oblačilih nosili črko »Z«, eden od njih pa je imel na sebi simbol »Wagner Group«, poroča RIA Novosti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek