REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Globoka država je odstranila Nixona, ker je želel razkriti, da je CIA vpletena v uboj Kennedyja«

»Globoka država je odstranila Nixona, ker je želel razkriti, da je CIA vpletena v uboj Kennedyja«Carlson o atentatu na predsednika Kennedyja: Ko ljudje, za katere nihče ni glasoval, vodijo vse, ne živite v svobodni državi. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V teh časih, ko v ZDA vladajo demokrati, lahko zanimive zgodbe, v katerih je mogoče odkriti nekaj resnice, slišimo in preberemo predvsem v bolj konservativnih medijih.

Mediji, ki so bliže demokratom danes te podatke preprosto ignorirajo.Tako kot so pretiravali s širjenjem teorije o Trumpu kot 'ruski lutki' in ruskem ponarejanju volitev v ZDA. Vse to se je izkazalo za laž, ki so jo odkrili tudi podatki s Twitterja, toda večina javnosti v ZDA tega sploh še ne ve.

Tucker Carlson, voditelj Fox News se je v eni od zadnjih oddaj lotil nekaj na pol »prepovedanih« tem v ZDA.

Začel je z zločinom Joeja Bidna, ki je odnesel domov tajne dokumente (podobno kot Donald Trump).

Nato pa je mimogrede razkril, kako deluje ameriška država in kdo jo v resnici vodi.

To pa ni lutka, ki se ji reče predsednik.

»Za ta zločin je odgovoren samo Joe Biden. Domov je sam odnesel tajne dokumente. Pri tem ni imel pomoči, a dovoliti napad na državo, tega ne moreš narediti sam.

Torej, če bi Bidna odstranili zaradi odprtja južne meje, bi šlo veliko drugih ljudi z njim. Imel je veliko sostorilcev.

Globoka država v Washingtonu tega ne želi in tukaj je bistvo: Globoka država je glavna. To ni demokracija, kot ste si jo predstavljali. To zdaj vidimo,« opozarja Carlson.

Gre le za teorijo zarote?

Resnici na ljubo je sicer potrebno povedati, da Carlson v svoji zgodbi nekoliko pretirava – zamolči na primer, da je bil predsednik Richard Nixon najprej popularen, po tem, ko je najel vlomilce, ki so vdrli v Watergate, pa seveda ne. (Spomnimo, afera Watergate je bil eden najhujših političnih škandalov v ameriški zgodovini, ki ga je sprožilo prijetje petih oseb, ki so vlomile v prostore Nacionalne komisije Demokratske stranke v poslovni stavbi Watergate v Washingtonu, 17. junija 1972.)

Podobne nedoslednosti so opazne tudi pri Nixonovem domnevnem razkrivanju morilca Kennedyja. Ali pa pri trditvi, da Bob Woodward ni imel novinarskih izkušenj pred afero Watergate. Imel jih je, leto dni prej je bil že novinar. To so analizirali in razkrili tudi novinarji v svoji oddaji na kanalu Young Turks (ta video posnetek objavljamo na koncu besedila!). 

A da je imel tudi tesne zveze z vojaškimi obveščevalci, na kar opozarja Carson, tega še danes marsikdo ne ve...

Povezave ameriških tajnih služb in novinarjev, ki objavljajo zgodbe ob zaščiti virov iz vrha ameriške administracije pa so v ZDA stalnica. In velikokrat tako prodajajo - laži.

Pravkar, na primer, da so plinovode Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju razstrelili ukrajinski odporniki, ki pa nimajo nobene zveze ne z Ukrajino, ne z ZDA ali Norveško.

Povsem neverodostojna in nelogična zgodba, a dovolj, da zmede javnost.

In morda reši predsednika Bidna pred ustavno obtožbo zaradi tega terorističnega delikta.

Prav zato je zanimivo poslušati Carlsona, ki osvetli nekaj dejstev, ki razkrivajo, kako se niti oblasti v ZDA vodijo – iz ozadja.

O povezavah ameriške vohunske agencije CIA z morilci predsednika Johna Kennedyja pa je dejansko že nekaj mesecev na voljo več novih podatkov, o čemer je Carlson govoril v drugi oddaji.

CIA je te povezave doslej zanikovala. In lagala.

Te podatke pa mediji, ki so bliže ameriškim demokratom danes preprosto ignorirajo.

Tako kot so pretiravali s širjenjem teorije o Trumpu kot ruski lutki in ruskem ponarejanju volitev v ZDA leta 2016.

Vse to se je izkazalo za laž, ki so jo odkrili tudi podatki s Twitterja, toda večina javnosti v ZDA tega sploh še ne ve.

Zaradi tega tudi kritikom Carlsona ni mogoče verjeti na besedo...

Toda najbolj zanimiv je njegov pogled na moč globoke države v ZDA, ki je razviden skozi te primere.

Ko ljudje, za katere nihče ni glasoval, vodijo vse, ne živite v svobodni državi.

»Torej, če želite razumeti, če resnično želite razumeti, kako ameriška vlada dejansko deluje na najvišjih ravneh, in če želite vedeti, zakaj ne poučujejo več zgodovine, morate vedeti eno stvar, da je bil najbolj priljubljen predsednik v ameriški zgodovini Richard Nixon. Richard Nixon.

Toda Richard Nixon je bil odstranjen s položaja, ne da bi en sam ameriški volivec oddal en sam glas, zamenjal pa ga je edini neizvoljeni predsednik v ameriški zgodovini.

Torej smo se za najbolj priljubljenega predsednika odločili, predsednik pa je bil tisti, za katerega ni volil nihče.«

»Čakaj malo, se boste morda vprašali, zakaj tega nisem že vedel? Ali ni bil Richard Nixon - zločinec?

Ali ga niso vsi spodobni ljudje zaničevali? Ne, ni bil.

Pravzaprav, če bi kateri predsednik lahko trdil, da je izbranec ljudstva, je bil to Richard Nixon. Richard Nixon je bil ponovno izvoljen leta 1972 z največjo prednostjo volilnih glasov, kar jih je bilo kdaj zabeleženo prej ali pozneje. Nixon je dobil 17 milijonov glasov več kot njegov nasprotnik. Manj kot dve leti pozneje ga ni bilo več. Bil je prisiljen odstopiti in namesto njega je Belo hišo prevzel poslušni služabnik zveznih agencij Gerald Ford poudarja Tucker Carlson.

Richard Nixon Vir:Pixell
Moral je spakirati kovčke: Richard Nixon. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

»Kako se je to zgodilo? No, to je dolga zgodba, a tukaj so poudarki, ki vam povedo veliko. Richard Nixon je verjel, da so si elementi v zvezni birokraciji prizadevali spodkopati ameriški sistem vlade in da so to počeli dolgo časa. To je pogosto govoril.

Imel je popolnoma prav. 23. junija 1972 se je Nixon v Beli hiši srečal s takratnim direktorjem Cie Richardom Helmsom. Med pogovorom, ki je bil na srečo posnet, je Nixon namignil, da ve, 'Kdo je ustrelil Johna', kar pomeni predsednika Johna F. Kennedyja.

Nixon je nadalje nakazal, da je bila CIA neposredno vpletena v Kennedyjev atentat, kar zdaj vemo, da je bilo res. Kakšen je bil Helmsov zgovoren odgovor? Popolna tišina, a za Nixona to ni bilo pomembno, ker je bilo zanj že konec. Štiri dni pred tem, 19. junija, je Washington Post objavil prvo od številnih zgodb o vlomu v poslovno stavbo Watergate.«

Bob Woodward je prišel neposredno iz tajnih območij zvezne vlade. Malo pred Watergateom je bil Woodward mornariški častnik v Pentagonu. Imel je dovoljenje za dostop do strogo zaupnih dokumentov. Redno je sodeloval z obveščevalnimi agencijami.

»Štirje od petih vlomilcev so delali za Cio, ne da bi Nixon vedel o tem in o tem ni poročal niti Washington Post. Prvo od številnih nepoštenih zgodb o Watergateu je napisal 29-letni mestni novinar Bob Woodward. Kdo pravzaprav je bil Bob Woodward?

Pa saj ni bil novinar! Bob Woodward ni imel nikakršnega ozadja v novinarskem poslu. Namesto tega je Bob Woodward prišel neposredno iz tajnih območij zvezne vlade. Malo pred Watergateom je bil Woodward mornariški častnik v Pentagonu.

Imel je dovoljenje za dostop do strogo zaupnih dokumentov. Redno je sodeloval z obveščevalnimi agencijami.

Včasih so Woodwarda celo poslali v Nixonovo Belo hišo, kjer je komuniciral z glavnimi pomočniki Richarda Nixona. Kmalu po tem, ko je zapustil mornarico, je Woodwarda iz nikoli jasnih razlogov zaposlila najmočnejša novinarska hiša v Washingtonu in mu dodelila največjo zgodbo v državi,« poroča Carlson.

»Da bo jasno, kaj se je dejansko dogajalo, je bil Woodwardov glavni vir za njegovo serijo člankov o aferi Watergate namestnik direktorja FBI Mark Felt, Mark Felt pa je vodil – in tega si ne izmišljujemo – FBI-jev program COINTELPRO, ki je bil program FBI-ja zasnovan za tajno diskreditacijo političnih akterjev, ki so hoteli uničiti ljudi, kot je Richard Nixon.

In istočasno so te iste agencije delale tudi na tem, da bi odstranile Nixonovega izvoljenega podpredsednika Spira Agnewa.

Jeseni 1973 je bil Agnew obtožen utaje davkov in prisiljen odstopiti. Njegova zamenjava je bil brezbarvni kongresnik iz Grand Rapidsa po imenu Gerald Ford.«

Bob Woodward leta 1973 Vir:Telegram
Novinec v novinarskih vodah novinar Bob Woodward leta 1973. Vir: Telegram, posnetek zaslona

»In kakšne so bile Fordove kvalifikacije za delo?

No, služil je v Warrenovi komisiji, ki je Cio oprostila odgovornosti za umor predsednika Kennedyja.

Nixon je bil prisiljen, da je sprejel Geralda Forda s strani demokratov v kongresu. 'Nixonu nismo dali druge izbire kot Forda,' se je pozneje hvalil predsednik predstavniškega doma Carl Albert

»Osem mesecev pozneje je bil Gerald Ford iz Warrenove komisije predsednik ZDA. Vidite, kako to deluje? To so torej dejstva, ne špekulacije.

Vse to se je dejansko zgodilo. Nič od tega ni skrivnost.

Večina od tega je pravzaprav na Wikipediji, vendar te zgodbe ni povedala nobena glavna novičarska organizacija. To je tako očitno, a se namerno ignorira in posledično globoka država ostaja za vedno odločilna v našem političnem sistemu.«

In kakšne so bile Fordove kvalifikacije za delo? No, služil je v Warrenovi komisiji, ki je Cio oprostila odgovornosti za umor predsednika Kennedyja. Nixon je bil prisiljen, da je sprejel Geralda Forda s strani demokratov v kongresu.

»Neizvoljeni, dosmrtni izbrani v zveznih agencijah sprejemajo največje odločitve v ameriški vladi in zatrejo vsakogar, ki jih skuša obvladati, in pri tem se naša demokracija zdi kot šala.

Morda ste opazili, da je bil prva oseba v Trumpovi administraciji, ki so jo agencije zasledovale, general Michael Flynn. In zakaj Flynn? Ker je bil Mike Flynn karierni vojaški obveščevalec, ki je vodil obrambno obveščevalno agencijo.

Z drugimi besedami, Mike Flynn je natančno vedel, kako sistem deluje, in posledično se je bil sposoben upreti. FBI je štiri dni po inavguraciji Donalda Trumpa zvabila Mika Flynna na sestanek brez njegovega odvetnika, izmislili so si vrsto lažnih zločinov in ga prisilil k odstopu.«

»Torej, tako stvari dejansko delujejo v Washingtonu.

Nehajmo si lagati o tem.

Joe Biden je med tem zavijal kot hijena, ko je pravosodno ministrstvo uničilo Mika Flynna.«

»Moramo priznati, da je nekaj perverzne pravičnosti v tem, da se nekaj zelo podobnega sedaj dogaja samemu Joeju Bidnu šest let pozneje.

Zato si Joe Biden ne zasluži našega sočutja.

Pretepajo ga, a ne jokajte za njim. Pa vendar si ostali zaslužimo boljši sistem, dejansko demokracijo. Ko ljudje, za katere nihče ni glasoval, vodijo vse, ne živite v svobodni državi,« sklene Tucker Carlson.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek