REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski vojaki: »Naši borci nimajo podpore, Bahmut bo padel!« (VIDEO)

Ukrajinski vojaki: »Naši borci nimajo podpore, Bahmut bo padel!« (VIDEO)Ukrajinski vojak. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Med kratkimi obiski bližnjega mesta Kostiantynivka so ukrajinski vojaki za časnik Kyiv Independent povedali o nepripravljenih, slabo izurjenih bataljonih, ki so jih poveljniki »vrgli v mlin za meso« na prvi črti, da bi preživeli po najboljših močeh z malo podpore oklepnih vozil, minometov, topništva in brezpilotnih letal ter taktičnih informacij.

»Ko greš ven na položaj, ni niti 50/50 možnosti, da prideš od tam (živ),« pravi vojak Serhij. »Verjetnost je bolj 30/70.«

»Ne dobimo nobene podpore,« pravi vojak po imenu Serhij, ki se je boril na fronti v Bahmutu.

Vojaki so novinarjem povedali, da je ruskemu topništvu, bojnim vozilom pehote in oklepnim transporterjem pogosto dovoljeno, da ure ali dneve napadajo ukrajinske položaje, ne da bi jih ukrajinsko težko orožje blokiralo.

Pripadniki ruskega Wagnerja so že prišli do spomenika - tanka T34/85 v središču mesta.

Nekateri so se pritoževali nad slabo koordinacijo in zavedanjem situacije, kar je omogočilo, da so pripadniki ruskega Wagnerja že prišli v središče mesta.

Posadke minometov so govorile o izjemnem pomanjkanju streliva in o uporabi orožja iz časa druge svetovne vojne.

Bolnišnice so polne, kot kažejo posnetki AP:

Brezpilotna letala, ki naj bi zagotavljala kritične izvidniške informacije, so prav tako redka in se na nekaterih delih bojišča zelo hitro izgubljajo.

Vse to vodi do grozljivih žrtev, tako mrtvih kot ranjenih. »Naš bataljon je prišel sredi decembra ... med vsemi različnimi enotami nas je bilo 500,« pravi Boris, vojaški zdravnik iz regije Odesa, ki se bori okoli Bahmuta. »Pred mesecem dni nas je bilo dobesedno le še 150

»Ko greš ven na položaj, ni niti 50/50 možnosti, da prideš od tam (živ),« pravi vojak Serhij. »Verjetnost je bolj 30/70.« To dokazujejo tudi posnetki padlih ukrajinskih vojakov.

Tudi novinarji agencije AP slišijo podobne zgodbe.

Ukrajinske enote na terenu naj bi bile zaskrbljene, da se vlada v Kijevu tako vztrajno oklepa ključnega mesta v Donbasu.

»Bahmut bo padel,« je za AFP povedal operater ukrajinskega tanka v mestu Časov Jar, približno 10 kilometrov zahodno od Artjomovska (Bahmuta).

»Skoraj smo že obkoljeni. Enote se postopoma umikajo v majhnih skupinah.«

Neasfaltirana cesta, ki povezuje obe naselji, ostaja edina, ki je razmeroma varna pred ruskimi napadi, je zatrdil moški in opozoril, da bi lahko vozila, če bi se ukrajinski oklepniki zagozdili v mehkih tleh, postala lahka tarča za rusko topništvo.

Tiskovna agencija se je sklicevala tudi na ameriški Inštitut za preučevanje vojne, ki je nedavno ocenil, da Kijev izvaja omejen taktični umik iz mesta, kar bi lahko vodilo v strateški umik.

V ponedeljek pa je vlada v Kijevu napovedala, da bo še naprej krepila svoj položaj v Artjomovsku, kljub velikim izgubam, o katerih poročata obe strani.

Urad predsednika Vladimirja Zelenskega trdi, da je odločitev o obrambi mesta podprl Valerij Zalužni, vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil.

Zelenski in Zalužni - Bild
Na nasprotnih bregovih? Zelenski in Zalužni. Vir: Posnetek zaslona, Bild

Toda glede na vire v Kijevu, ki jih je istega dne navedel nemški časopis Bild, je Zalužni pred tedni pozval Zelenskega, naj odredi umik, česar pa ukrajinski predsednik ni hotel storiti.

Medtem obrambni minister ZDA že zmanjšuje pomen obleganega mesta v Donbasu.

V samo mesecu dni so časniki na Zahodu - na primer tudi New York Times - začeli pisati, da je nekoč strateško zelo pomembno mesto postalo nepomembno in da ima samo »simboličen« pomen. In nič več. Na to opozarja tudi ameriški polkovnik Douglas Macgregor.

V ukrajinski vojski obstaja zaskrbljenost, da bi izgube spodkopale prizadevanja za spomladansko in poletno protiofenzivo.

»Tukaj izkoriščamo preveč ofenzivnega potenciala, ki ga bomo potrebovali za preboj, ko se ukrajinski črnozjom posuši,« je nek poveljnik bataljona povedal za ameriško agencijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek