REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tesla razkrila tretji del svojega načrta: Musk napovedal vsesplošno elektrifikacijo, delnice pa takoj potonile...

Tesla razkrila tretji del svojega načrta: Musk napovedal vsesplošno elektrifikacijo, delnice pa takoj potonile...Čakajoč da Tesla oziroma Elon Musk predstavi svoj zares prvi »ljudski« avto... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prvi marec je pomemben dan za Teslo – in morda za avtomobilizem nasploh.

Elon Musk je namreč pripravil razkritje Teslinega tretjega glavnega načrta, ki bo vključeval vpogled v novo platformo za cenejša vozila podjetja in njegov ambiciozen cilj, da postane Tesla daleč največja proizvajalka vozil.

Negov »glavni načrt 3« vključuje 10 trilijonov dolarjev kapitalskih izdatkov za pokrivanje rudarjenja in rafiniranja surovin skupaj z razvojem skladišč in baterij za vozila.

Muskov globalni načrt zahteva ogromno skladiščenje energije v višini 240.000 gigavatnih ur in trajnostno proizvodnjo energije na 0,2 odstotka zemeljske površine.

»Ko bomo izboljšali energijsko gostoto baterij, boste videli, da bo ves transport popolnoma električen, z izjemo raket,« je dejal Musk v sredo.

Njegov načrt je, da bo električno omrežje popolnoma obnovljivo, predvideva popoln prehod na električna vozila in toplotne črpalke v vseh domovih in podjetjih.

Musk tudi verjame, da je treba industrijske visokotemperaturne operacije elektrificirati, kot tudi ladijski tovor in letala.

Musk je dejal, da je njegova vizija uresničljiva in da je to, kar posreduje, »sporočilo upanja in optimizma«.

Napovedal je, da se bo letos res začela prodaja njegovega »cyber trucka«, ni pa napovedal začetek izdelave novega avtomobila nižjega razreda, kar so mnogi pričakovali.

Delnice TSLA so po trgovanju v sredo padle za 5 odstotkov. 

Današnji dan pri Tesli razglašajo celo za najpomembnejši dan po tem, ko je Ford lansiral svoj model T.

Današnji dan so pri Tesli razglasili celo za najpomembnejši dan po tem, ko je Ford lansiral svoj model T.

Ta avtomobil je bil zaradi velikih serij - prelomnica v avtomobilizmu.

Mnogi so pričakovali, da bo Tesla predstavila svoj zares prvi »ljudski« avto.

Ta težko pričakovan dogodek naj bi se zgodil 1. marca v Teslini Gigatovarni v Austinu v Teksasu, ob dnevu vlagateljev.

Musk pa je obljubil, da bo to »sporočilo dobrega upanja in pozitivnosti za prihodnost.«

Povezava do neposrednega prenosa dogodka je tukaj:

Avto za 25.000 dolarjev, ki ga pri Tesli napovedujejo, naj bi res omogočil, da električni avtomobili postanejo dostopni in »ljudski.«

Poleg tega je Muskov prevzem Twitterja sprožil vprašanja o njegovi presoji, njegove kontroverzne izjave na družbenih omrežjih pa so vrgle senco na dogodek podjetja.

In to ne glede na dejstvo, da se Tesla sooča tudi s težavami, odpoklici in naraščajočo konkurenco.

Poleg tega je Muskov prevzem Twitterja sprožil vprašanja o njegovi presoji, njegove kontroverzne izjave na družbenih omrežjih pa so vrgle senco na dogodek podjetja.

A Musk ima pogosto prav, predvsem pa je izjemno dobro napredoval pri vseh svojih načrtih.

Te dni je, med drugim, znova prilezel na prvo mesto najbolj bogatih na svetu, kljub občutnemu padcu v zadnjem letu.

Zamišljena oblika Modela 2
Zamišljena oblika Modela 2. Vir: Posnetek zaslona

Vrhunec dogodka je tretja ponovitev Teslinega glavnega načrta, za katerega je Musk dejal, da bo orisal »pot do popolnoma trajnostne energetske prihodnosti za Zemljo« in bo vključeval tudi projekte SpaceX in The Boring Company.

Avto za 25.000 dolarjev bi naj res omogočil, da električni avtomobili postanejo dostopni in 'ljudski.'

Tesla je sicer na začetku poti predstavil enostaven načrt – najprej proizvodnja dragega avtomobila in vlaganje denarja v proizvodnjo avtov srednjega razreda, nato pa vlaganje v proizvodnjo cenejšega avtomobila v največjih serijah.

Po Teslinem dnevu avtonomije leta 2019, dnevu baterije leta 2020, dnevu umetne inteligence I leta 2021 in dnevu umetne inteligence II leta 2022 je »Dan vlagateljev« zadnji v nizu dogodkov v živo, ki razkrivajo podrobnosti o tehnologiji, ki jo razvija Tesla, in kaj načrtuje za prihodnost.

Kot je potrdil tvit Elona Muska pred dvema tednoma, bo dan vlagateljev posvečen proizvodnji in povečanju proizvodnje.

To je zadnji del Tesline misije za pospešitev prehoda na elektrificiran transport.

In zakaj je proizvodnja električnih vozil tako pomembna?

Zato, ker je trenutno na svetu več kot milijarda bencinskih in dizelskih avtomobilov. To je milijarda izpušnih cevi, ki izpuščajo strupeno snov in onesnaženje v zrak, ki ga vsi dihamo vsak dan.

Milijarda izpušnih cevi črpa ogljikov dioksid v zemeljsko ozračje, kar predstavlja več kot 20 odstotkov letnih svetovnih emisij.

Če ne zaradi drugega moramo zaradi zdravja promet kar se da hitro elektrificirati.

Če ne zaradi drugega moramo zaradi zdravja promet kar se da hitro elektrificirati. Najbolj logičen prvi korak pri doseganju tega cilja je prenehanje prodaje novih avtomobilov, ki proizvajajo strupene pline.

Najbolj logičen prvi korak pri doseganju tega cilja je prenehanje prodaje novih avtomobilov, ki proizvajajo strupene pline.

Leta 2022 je bilo po vsem svetu prodanih skoraj 80 milijonov novih avtomobilov.

Približno 10 milijonov od teh je bilo popolnoma električnih, kar pomeni, da je bilo leta 2022 na planetu Zemlja rojenih dodatnih 70 milijonov (~87 %) novih bencinskih in dizelskih strojev, ki onesnažujejo okolje.

Povprečna življenjska doba teh avtomobilov je več kot 10 let.

Do danes je Tesla izpeljala ta načrt do popolnosti in se preselila iz dragih/majhnih športnih avtomobilov in luksuznih avtomobilov (Roaster, Model S in X) na cenejše/večje serije Model 3 in Y.

Tesla Model 3 se trenutno prodaja za 43.000 ameriških dolarjev brez subvencij.

Naslednja stopnja bo temeljila na Teslini platformi 3. generacije, za katero mnogi opazovalci verjamejo, da bo omogočila Teslin cilj – prodajo Modela 2 za 25.000 ameriških dolarjev.

Tesla Model 3 se trenutno prodaja za 43.000 ameriških dolarjev brez subvencij.

Adam Jonas iz Morgan Stanleyja v svojem nedavnem predogledu dneva vlagateljev poudarja, da je Teslin trenutni COGS (cena prodanega blaga) 39.000 USD na vozilo. Ta temelji na Teslini platformi druge generacije.

Dan vlagateljev bo razkril, kako pomemben napredek v Teslini proizvodnji bo pripeljal COGS Tesline platforme 3. generacije proti meji 25.000 dolarjev.

Eno od Teslinih vodilnih načel, ko gre za proizvodnjo, je , da je »najboljši del, da ni delov.« Postopek »brisanja« delov ali procesov poteka pri Tesli ves čas, še posebej pa s pomočjo – velikanskih stiskalnic.

Medtem ko se tradicionalna avtomobilska podjetja nagibajo h kompleksnosti, se Tesla pomika v nasprotno smer, briše dele in procese ter vse racionalizira.

Medtem ko se tradicionalna avtomobilska podjetja nagibajo h kompleksnosti, se Tesla pomika v nasprotno smer, briše dele in procese ter vse racionalizira.

To je morda razlog, zakaj je Tesla lani zaslužila več kot 9500 dolarjev na vozilo, kar je osemkrat več od Toyotine bruto marže na vozilo, ki je znašala nekaj manj kot 1300 dolarjev.

Velik del armade robotov v avtomobilskih tovarnah zvari skupaj na stotine delov, da naredi karoserijo, na katero so nato pritrjeni motor, menjalnik, osi, vzmetenje, kolesa, vrata, sedeži in vse ostalo.

Izdelava karoserije zahteva ogromno časa, prostora in denarja. V zadnjih nekaj letih je Tesla popolnoma spremenila ta proces z razvojem ulitkov v enem kosu z uporabo največjih strojev za tlačno litje in stiskanje na svetu.

Te livarne in stiskalnice so tako velike, da so morali Teslini inženirji materialov razviti novo aluminijevo zlitino, ki je omogočila, da staljeni aluminij teče v vsa zapletena področja matrice pred strjevanjem.

Gre za resnično revolucionaren preboj v tehniki.

Zmanjšano število delov, ki prihranijo 10 odstotkov mase in povečajo doseg vozila za 14 odstotkov. Zmanjšana proizvodna površina, ki prihrani 300–1000 robotov in 35 odstotkov  proizvodnega prostora.

Adam Jonas iz Morgan Stanleyja pravi, da obstajajo tri ključna področja izboljšav, ki jih prinaša Teslin »giga casting.«

Zmanjšano število delov, ki prihranijo 10 odstotkov mase in povečajo doseg vozila za 14 odstotkov.

Zmanjšana proizvodna površina, ki prihrani 300–1000 robotov in 35 odstotkov  proizvodnega prostora.

Model Y, ki trenutno uporablja dele iz enega kosa, uporablja samo 30 odstotkov robotov, uporabljenih za Model 3.

Tu pa je še visoka produktivnost in krajši čas izdelave, saj pri Tesli potrebujejo 80–90 sekund za dokončanje dela, ki bi pri tradicionalnem postopku trajal 1–2 uri.

Število delov pri Tesli 3 in Y
Število delov pri Tesli 3 in Y. Vir: Posnetek zaslona

Morgan Stanley pravi, da lahko Teslina berlinska tovarna trenutno proizvede 90 avtomobilov na uro in da proizvodnja vsakega avtomobila traja 10 ur.

Morgan Stanley pravi, da lahko Teslina berlinska tovarna trenutno proizvede 90 avtomobilov na uro in da proizvodnja vsakega avtomobila traja 10 ur.

To je trikrat hitreje kot v Volkswagnovi tovarni Zwickau, kjer za proizvodnjo avtomobila potrebujejo 30 ur.

Posledica tega so ogromni prihranki pri stroških v primerjavi s starimi avtomobilskimi konkurenti, ki so obtičali z zapletenostjo varjenja na stotine delov ure in ure, da bi naredili del, ki ga lahko Tesla izdela v nekaj sekundah.

Ko bo Tesla razširila sistem izdelave ulitkov z eno karoserijo v celotno svojo proizvodnjo, se bo višina stroškov na vozilo znatno zmanjšala.

Dodaten prihranek pa prinašajo tudi nove baterije.

Baterije Tesla
Baterije Tesla. Vir: Posnetek zaslona

Morgan Stanley pravi, da enodelni ulitki omogočajo cenejša električna vozila in da bo kombinacija s prihranki pri stroških Teslinega strukturnega baterijskega paketa 4680 povzročila postopno spremembo proizvodnih stroškov EV.

Celice Tesla 4680 so izdelane z uporabo novega neprekinjenega proizvodnega procesa, ki ga je navdihnila proizvodnja pločevink.

Spodnji kratek video posnetek prikazuje, kako se to naredi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek