REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

EU je zasvojenost z ruskim plinom zamenjala z zasvojenostjo z ameriškim plinom – a z »veliko manjšim donosom«

EU je zasvojenost z ruskim plinom zamenjala z zasvojenostjo z ameriškim plinom – a z »veliko manjšim donosom«Peskov opozarja na plinsko odvisnost EU... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Bruselj zgolj nadomešča eno odvisnost z drugo, je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov.

Medtem ko gojijo močno ambicijo, da bi se znebile odvisnosti od ruske oskrbe z energijo, države članice Evropske unije le počasi priznavajo, da neizogibno postajajo močno odvisne od ZDA, je v nedeljo dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ko postane Bruselj tako odvisen od uvoza energije iz ZDA, potem v resnici eno »zasvojenost« nadomešča z drugo, je dejal tiskovni predstavnik in ironično dodal, da je v drugem primeru »donos veliko manjši.«

»In zdaj, ko Evropejci vsak dan porabimo milijarde evrov, te milijarde dolarjev zaslužijo v Washingtonu,« je dejal Peskov v intervjuju za rusko državno televizijo Rossiya 1.

EU se že skoraj leto dni spopada s hudo energetsko krizo.

Bruselj zgolj nadomešča eno odvisnost z drugo, je dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov,

Krizo so zaostrila prizadevanja EU, da bi s sankcijami kaznovala Rusijo zaradi konflikta v Ukrajini in zmanjšala svojo energetsko odvisnost od države, ki je bila prej njen vodilni dobavitelj zemeljskega plina.

EU je sama sankcionirala podjetja, ki so imela nato težave pri servisiranju ruskih plinskih turbin.

Ko se je zdelo, da se bo ta problem lahko rešil, pa je nepričakovano prišlo do diverzij na podvodnih plinskih ceveh v Baltskem morju, ki transportirajo plin preko cevovodov plinovoda Severni tok 1 in Severni tok 2.

Strokovnjaki se strinjajo, da je pri eksplozijah na obeh plinovodih šlo zelo najbrž za dejanja državnega terorizma.

Krivcev še vedno niso našli, je pa jasno, da so imele od tega ravnanja korist predvsem ZDA, Velika Britanija, Poljska in baltske države, ki najbolj nasprotujejo varnostnim interesom Rusije ter poskušajo omejiti njen razvoj in sodelovanje z evropskimi zahodnimi državami.

Vendar, zanimivo, veliko bolje ni niti v ZDA, kjer sicer mastno služijo na račun konflikta v Evropi, za katerega so najbolj odgovorni prav ameriški politiki.

Cene elektrike namreč naraščajo tudi v ZDA.

»Nepredstavljivo je, da bi kdorkoli razen naših sovražnikov želel dvigniti naše cene energije do te mere, da se naše gospodarstvo sesuje. In vendar je prav to tisto, za kar se je odločila Bidnova administracija je ocenil voditelj Fox Newsa Tucker Carlson, prepričan, da vlada sedanjega ameriškega predsednika Joeja Bidna spravlja svoje ljudi v skrajno revščino z zviševanjem cen elektrike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek