REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ej Nika Kovač, 8. marec, a boste organizirali kakšno kolesarjenje?«

»Ej Nika Kovač, 8. marec, a boste organizirali kakšno kolesarjenje?«Nika Kovač predava o I8m na toplem koncu sveta, doma pa... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zadnja afera nove slovenska vlade, ki se je končala z odstopom notranje ministrice Tatjane Bobnar, je precej pretresla slovensko javnost.

Politiki, ki so prišli na oblast z obljubami, da bodo »drugačni«, da bodo spoštovali »strokovnost« in se ne bodo vmešavali tja, kamor se ne bi smeli – so bili ujeti s prsti v marmeladi.

To sta razkrili javni pismi Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, v katerih so opisani politični pritiski na policijo.

Pri obrambi ravnanj predsednika vlade Roberta Goloba so mnogi spregledali dejstvo, da je dejansko diskriminiral svojo ministrico.

Kmalu zatem pa se je oglasila cela vrsta koalicijskih partnerjev, politikov, državnih sekretarjev in drugih dušebrižnikov, ki so v imenu enotnosti »boja proti janšizmu« zahtevali, da javnost napake in kršitve predsednika vlade preprosto - spregleda.

Nekateri na »levi sredini«, ki so podpirali koalicijske stranke in vlado, ki je prišla na oblast prav zaradi odpora proti postopkom prejšnje vlade, so hitro priznali, da je Robert Golob naredil napako.

Toda na levi sredini se je oglasila vrsta podpornikov Roberta Goloba, ki so na vse kriplje branili njegova ravnanja.

In srdito kritizirali Bobnarjevo in Lindava.

Še bolj številni pa so bili tisti na desnici, ki običajno niso videli nobenih napak ob delovanju Janševe vlade, so pa tokrat pohiteli, da se ponorčujejo prav iz takšnih nekritičnih podpornikov Golobove vlade.

Ena od njihovih kritik je letala tudi na družbeno zelo angažirano nevladno organizacijo Inštitut 8. marec, ki je še nedolgo tega ogromno energije porabila za agitacijo in glasovanje v podporo treh referendumov, ki jih je vlada gladko dobila.

Glede na veliko angažiranost te organizacije in njene direktorice ter veliko senzibilnost, ki jo kažejo do družbeno perečih zadev bi seveda pričakovali, da se bodo burno odzvali tudi na zadnje neprimerno ravnanje predsednika vlade, pa tudi na ukinjanje nujnih zdravnikov in dežurne zdravstvene službe v mnogih mestih.

Vendar odziva na to ni bilo.

Direktorica I8m pa je kljub temu imela čas, da je tvitnila svojo fotko iz nekega zelo pomembnega srečanja – v Braziliji.

Ob tem pa nismo slišali niti glasu o tem, da se, namesto da bi se razmere v zdravstvu popravile (ker naj bi to menda dobilo ogromno denarja, da se vidi, kaj sistem zmore, kot je nekoč pojasnjeval premier Golob!) sedaj v številnih mestih ukinja nujna zdravstvena pomoč.

Za koga dela zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan?

Zakaj? Zato, da bo še več ljudi odvisno od zasebnikov? Za koga dela zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan?

Za interese zasebnega sektorja v zdravstvu? Tudi o tem iz nevladnih organizacij ni glasu. In to je slabo. Zelo slabo.

Za Slovenijo – in za tiste, ki ob tem molčijo.

Od družbeno angažiranih nevladnih organizacij bi lahko pričakovali nekaj več doslednosti.

Lahko je kritizirati tiste, s katerimi se večinoma ne strinjaš, težje pa svoje politične zaveznike.

In na tem testu neodvisnosti so - padli.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek