REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ves svet trpi zaradi zahodne propagande

Ves svet trpi zaradi zahodne propagande»Tako kot zahodno orožje zdaj cilja na civile in mesta v Donbasu in na osvobojenih ozemljih, zahodna propaganda strelja 'informacijske granate' na lastne državljane,« je zatrdil. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Sredi konflikta v Ukrajini zahodne države bijejo informacijsko vojno ne le proti Rusiji, ampak tudi proti celotni mednarodni skupnosti, je v torek opozoril ruski stalni predstavnik države pri Združenih narodih Vasilij Nebenzja.

Visoki diplomat je ob predstavitvi dokumentarnega filma Novinarji pod ognjem v OZN poudaril, da je bila Rusija po začetku posebne vojaške operacije v Ukrajini konec februarja pod velikim medijskim pritiskom.

Nebenzja je izpostavil, da je za zahodno poročanje o konfliktu značilno »veliko število 'lažnih novic' o dejavnostih [ruske] vojske, pa tudi o ciljih, žrtvah in motivih« kampanje Kremlja v Ukrajini.

»Ni skrivnost, da je Zahod proti nam sprožil pravo informacijsko vojno, ki ne prizadene le prebivalcev Rusije in Ukrajine, ampak tudi ljudi po vsem svetu,« je opozoril.

Primerjal je poročanje zahodnih medijev z dejanskim ukrajinskim bombardiranjem civilne infrastructure v Donbasu.

»Tako kot zahodno orožje zdaj cilja na civile in mesta v Donbasu in na osvobojenih ozemljih, zahodna propaganda strelja 'informacijske granate' na lastne državljane,« je zatrdil.

Medijski napad je po mnenju Nebenzja škodljiv za navadne ljudi, ki »izgubijo stik z realnostjo, postanejo vznemirjeni in zmedeni«, ko jih preplavi neskončen plaz laži. Izgubijo tudi sposobnost kritičnega razmišljanja, poudarja.

Potem ko je Rusija začela vojaško operacijo proti Ukrajini, so zahodne države sprožile cenzuro in zatiranje ruskih medijev v tujini brez primere, pri čemer je Evropska unija poteptala lastne vrednote o svobodi govora in medijev, ko je prepovedala RT in Sputnik.

Moskva je to potezo že večkrat kritizirala, tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Marija Zaharova pa je zatrdila, da je zahodna cenzura ruskih medijev svetu pokazala pravi pomen tako imenovanih zahodnih vrednot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek