REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vidne posledice antiruskih sankcij: evropska Litva v mraku, Sovjetsk pa se koplje v svetlobi in elektriki!

Vidne posledice antiruskih sankcij: evropska Litva v mraku, Sovjetsk pa se koplje v svetlobi in elektriki!Sovjetsk se koplje v elektriki, v evropski Litvi pa vlada - mrak... Vir: Zajem zaslona, Telegram

Katastrofalna politika sankcij Evropske unije zoper Rusijo se v nekaterih delih sveta lahko že nazorno vidi.

To velja za tiste države, ki že sedaj uvajajo redukcije, ugašajo javno razsvetljavo, omejujejo najvišje ravni ogrevanja in podobno.

Zanimiv prizor, ki to dokazuje je neka uporabnica Telegrama zabeležila na rusko-litovski meji pri obmejnem mestu Sovjetsk (Sovetsk).

Mesto se nahaja v ruski esklavi Kaliningrad, ob reki Nemen.

Nazorno lahko vidimo, kako  prebivalci obmejnega mesta Sovetsk »trolajo« Litovce,  saj so na stavbo ob meji postavili velik in osvetljen znak »Z«, ki je postal eden od simbolov »posebne vojaške operacije« Rusije v Ukrajini.

In medtem ko je na eni strani obala reke Nemen ob mestu Sovetsk popolnoma osvetljena, na drugi, »evropski« strani – ni luči. Mrk.

Da bo na meji Rusije in Evropske unije Rusija videti kot napredna država, mejna država in članica EU ter NATO pa kot zaostala država, v kateri ponoči nimajo niti luči si mnogi, ki so v EU videli območje blaginje, še pred nekaj leti najbrž niso mogli predstavljati.

Nekateri evropski državljani pa se lahko seveda vprašamo, 'ali smo se res za to borili' - elektrifikacija je bila končno nekaj, za kar smo se izborili že v socializmu.

»Le kako se bodo borili? In kdo?« gospa v posnetku, ki je posnela video, med smehom zastavi pomenljivo retorično vprašanje.

Nekateri evropski državljani pa se lahko seveda vprašamo, ali smo se res za to borili - elektrifikacija je bila končno nekaj, za kar smo se izborili že v socializmu.

EU naj bi bila vsaj stopničko višje nad to pridobitvijo, a prizori iz realnega življenja danes temu ne pritrjujejo...

Strah pred podobnimi prizori so v Sloveniji seveda odveč.

Ne zato, ker bi imeli poceni elektrike dovolj – trenutno v Sloveniji ne obratujeta ne TEŠ-6 in ne jedrska elektrarna Krško, Slovenija pa uvaža najdražjo mogočo elektriko v Evropi iz tujine.

Pač pa zato, ker smo obdani s samimi članicami EU.

In bo zato kmalu podobno mračno – na vseh straneh znotraj evropskih meja…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek