REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Se pripravljajo na jedrski napad? Ministrstvo ZDA naredilo prvo potezo: »Soočeni smo z neposredno grožnjo!«

Se pripravljajo na jedrski napad? Ministrstvo ZDA naredilo prvo potezo: »Soočeni smo z neposredno grožnjo!«Grožnja jedrskega armagedona, ki jo v zadnjih mesecih stopnjujejo tako jastrebi v Beli hiši kot strategi Kremlja, se že zrcali v praktični politiki vlade ZDA. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Grožnja jedrskega armagedona, ki jo v zadnjih mesecih stopnjujejo tako jastrebi v Beli hiši kot strategi Kremlja, se že zrcali v praktični politiki vlade ZDA.

Ameriška vlada je namreč nedavno napovedala nakup ogromnih količin kalijevega jodida (KJ) zaradi potencialne zaščite prebivalstva v primeru jedrskega napada.

KJ se dejansko uporablja v nujnih primerih za lajšanje simptomov sevanja po jedrskem napadu.

Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna se očitno zelo resno pripravlja za jedrsko vojno, zato je ameriško Ministrstvo za zdravje napovedalo, da bo porabilo tudi 290 milijonov dolarjev za posebno zdravilo proti posledicam sevanja, imenovano »Nplate«, ki ga namerava dodati svoji zalogi za »jedrske izredne razmere«.

»Nplate«, znan tudi kot romiplostim/romiplate, se uporablja tudi za zdravljenje tistih, ki so bili akutno izpostavljeni sevanju.

Ta poteza najmočnejše svetovne sile je za števlne zadosten razlog za preplah.

Spomnimo, že avgusta je tudi generalni sekretar OZN António Guterres poslal srhljivo opozorilo, da je človeštvo »le za eno napačno oceno« oddaljeno od popolnega jedrskega uničenja.

Delavnice na univerzah v Združenem kraljestvu: Ali si radioaktiven? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predstavniki ameriškega ministrstva za zdravje so Reutersu povedali, da je bil nakup zdravila Nplate del sprotnih prizadevanj za pripravo države na številne grožnje, vključno z morebitnim jedrskim napadom.

»Prvič po kubanski raketni krizi se soočamo z neposredno grožnjo uporabe jedrskega orožja,« je prejšnji teden dejal Biden.

Vse to kaže na dejstvo, da se je v ZDA začela kampanja jasnih sporočil, ki ameriško javnost seznanjajo s potencialno nevarnostjo jedrskega napada in kaj storiti v primeru najslabšega možnega scenarija.

Septembra so se na ameriških vlakih in postajah podzemne železnice začeli pojavljati plakati, ki mimoidočim pojasnjujejo, kaj storiti v primeru »nevarnosti zaradi sevanja«.

Prebivalcem so podani napotki, naj se v primeru napada zatečejo v kletne prostore, po obvestilu o napadu naj ne hodijo ven, ampak da čakajo na tovrstno obvestilo po radiu, televiziji, svetovnem spletu prek računalnika ali mobilni napravi…

»Zelo optimistično,« je zapisal en uporabnik Twitterja.

Gre za standardna navodila, ki so bila nedavno žegnana, ko je newyorški mestni urad za ravnanje v izrednih razmerah objavil javno sporočilo na isto temo.

Medtem ko svetu grozi jedrski napad, niti praktična politika Bidnove administracije ni posebej tolažilna.

Glede na informacije, ki jih najdemo na plakatih v ameriških podzemnih železnicah, je to sporočilo objavilo ministrstvo za domovinsko varnost Združenih držav Amerike.

Medtem ko svetu grozi jedrski napad, niti praktična politika Bidnove administracije ni posebej tolažilna.

Analitiki sicer umirjajo, češ da so grožnje predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina del strategije vojne strahu, katere končni cilj je odvrniti Zahod od pomoči Ukrajini.

Pri tem pozabljajo, da so prve jedrske grožnje Rusiji izrekli zahodni politiki, na primer odstopljena bivša premierka Velike Britanije Liz Truss in da je Putin le odgovoril na njih.

Da je vojna strahu še kako učinkovala, kažejo primeri iz Poljske, Finske in Madžarske.

Tam je tablet kalijevega jodida bodisi zmanjkalo v lekarnah bodisi prebivalstvo mrzlično raziskuje, kam naj se zateče v primeru jedrskega napada...

Lahko upamo le, da sejalci strahu v Washingtonu in Moskvi zagotovo razumejo - da ne morejo vladati pepelu.

Če se jedrska aktovka odpre in odgovorni pobegnejo v bunkerje - takrat denar ne bo nobenemu pomenil nič več.

Menda je vsakomur jasno, da bo tedaj gola sila postala edina pomembna moč in da svet zatem gotovo ne bo več primeren za življenje človeške vrste, kot jo poznamo danes.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek