REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nafta bo dražja: OPEC+ zmanjšuje proizvodnjo, EU uvaja »kapico«, ZDA »v paniki besnijo« zaradi »sovražne poteze«!

Nafta bo dražja: OPEC+ zmanjšuje proizvodnjo, EU uvaja »kapico«, ZDA »v paniki besnijo« zaradi »sovražne poteze«!Kako vidijo ameriškega predsednika na družbenih omežjih? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Članice Evropske unije so dosegle dogovor o osmem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene tako imenovane »invazije na Ukrajino«, ki vključuje tudi pravno podlago za uvedbo cenovne kapice za rusko nafto.

Sankcije prihajajo v nerodnem trenutku in bi lahko vplivale na dodaten dvig cen nafte!

Zdaj morajo države sankcije dokončno potrditi še po pisnem postopku.

Vendar pa sankcije prihajajo v nerodnem trenutku in bi lahko vplivale na dodaten dvig cen nafte!

Vse kaže, da se je EU znova - ustrelila v nogo.

Oziroma to, kar je od nje ostalo...

Iz Moskve so namreč sporočili, da državam, ki bodo želele uveljaviti omejitev cen ruske nafte svoje nafte preprosto – ne bodo prodajali.

To bo povzročilo dvig cen.

Ob tem je istočasno OPEC+, katerega članica je tudi Rusija, napovedal znižanje proizvodnje nafte.

Cene v ZDA bodo narasle, za to obtožujejo - Bidna
Cene v ZDA bodo narasle, Američani za to obtožujejo - Bidna. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Gre za potezo, ki je v nasprotju s pričakovanji Washingtona.

Odločitev OPEC+ o znižanju proizvodnje nafte je prišla navkljub obsežnemu lobiranju ameriške vlade v času priprav na srečanje s savdskim princem Mohamedom bin Salmanom (MBS) med Bidnovo azijsko turnejo in pomeni grozljiv spodrsljaj za sedanjo administracijo v Beli hiši, ki si prizadeva znižati cene nafte in bencina pred ključnimi vmesnimi volitvami novembra. Vir: Zajem zaslona, Twitter

V ZDA namreč ameriški predsednik Joe Biden za dober rezultat kandidatov iz vrst Demokratske stranke na volitvah za senat in predstavniški dom potrebuje – nizke cene nafte.

Poteza OPEC-a pa je temu nasprotna.

CNN poroča, da je uradni Washington »paničen« zaradi morebitnega ruskega in savdskega zmanjšanja načrpanih količin nafte.

Riad in Moskva naj bi poskušala dvigniti cene nafte z dogovorom o velikem zmanjšanju proizvodnje.

Na družbenih omrežjih so Bidna že ob njegovi bližnjevzhodni turneji kritizirali, češ da nafto prosi od zločincev, ki so ubili novinarja, kolumnista Washington Posta Džamala Hašodžija.

Bela hiša sedaj obupano išče način, kako preprečiti večje zmanjšanje proizvodnje nafte, do katerega naj bi prišlo po srečanju držav članic OPEC+, kar bo zagotovo povzročilo skokovit dvig cen, je poročal CNN pozno v torek.

Washington »je mobiliziral vse razpoložljive človeške vire v administraciji«, pri čemer naj bi bila Bela hiša »v krču in paniki,« je medijem povedal neimenovani visoki uradnik in ta zadnja prizadevanja za preprečevanje poteze OPEC-a opisal kot »snemanje rokavic.«

Biden pritiska na OPEC - a neuspešno...
Biden pritiska na OPEC - a neuspešno... Vir: Zajem zaslona, Twitter

O velikosti znižanj se dogovarjajo prav danes na srečanju članic OPEC-a in drugih proizvajalk na sedežu kartela na Dunaju.

Rusija ima očitno v OPEC-u več vpliva kot ZDA! Riad in Moskva naj bi poskušala dvigniti cene nafte z dogovorom o velikem zmanjšanju proizvodnje.

Moskva in Riad si prizadevata za zmanjšanje za dva milijona sodčkov na dan ali več, pri čemer bo to verjetno postopoma uvedeno v nekaj mesecih, poroča Financial Times, ki se sklicuje na ljudi, ki poznajo vsebino razprav za zaprtimi vrati.

Če bi se dogovorili, bi bilo to največje zmanjšanje proizvodnje nafte od začetka pandemije covid-19, ki je zmanjšala povpraševanje po nafti po vsem svetu.

Belo hišo je očitno zelo razjezila odločitev OPEC-a. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriški mediji že opozarjajo na prelomljene obljube ameriškega predsednika, da bo OPEC povečal črpanje nafte.

OPEC je že sporočil, da Biden ne govori v imenu OPEC-a. In zmanjšal količino načrpane nafte.

Rusija ima očitno v OPEC-u več vpliva kot ZDA!

Pričakuje se, da bo drastičen korak OPEC+ povzročil dramatičen skok svetovnih cen surove nafte.

Po navedbah CNN so nekatere točke pogovora, ki jih je v nujnem stanju pripravila Bela hiša, nakazale, da bi morebitno zmanjšanje veljalo za »sovražno dejanje« in »popolno katastrofo.«

»Obstaja veliko politično tveganje za vaš ugled in odnose z ZDA in Zahodom, če boste s tem nadaljevali,« so mediji povzeli iz enega od osnutkov pogovornih točk zahodnih diplomatov, ki pritiskajo na diplomate držav OPEC-a.

In kaj vse to pomeni za slovenske potrošnike?

Preprosto - zaradi neumne politike EU in ZDA bodo cene nafte in njenih derivatov šle znova navzgor.

Ravno pred zimo - ko bodo narasle tudi cene elektrike in bo začelo zmanjkovati plina.

Ampak industrija in prebivalci bodo vse to seveda potrpeli.

Vse za »slavo Ukrajine«...

Kako dolgo še?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek