REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nič jih ni pretreslo: opravičevanje ustaštva in nacifašizma na Hrvaškem običajno, incident v Milanu šokiral le tujce

Nič jih ni pretreslo: opravičevanje ustaštva in nacifašizma na Hrvaškem običajno, incident v Milanu šokiral le tujceHrvaški navijači v Milanu z v nacističen pozdrav iztegnjeno desnico. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nedavno smo bili priče množičnega malikovanja nacističnega pozdrava hrvaških navijačev Dinama v Milanu.

Javnost je pretresel posnetek, na katerem skrajneži iz vrst navijačev zagrebškega Dinama korakajo po milanskih ulicah in izvajajo nacistične pozdrave.

Dogodek je obsodilo več politikov in različnih združenj.

»To ni nevarnost samo za Jude, ampak za celotno sodobno družbo,« so opozorili v organizaciji Stop Antisemitism, je povzel odzive na ta osamljen incident eden od slovenskih portalov.

Toda v resnici je povsem drugače.

Neonacistične pozdrave in opravičevanje ustaštva in nacizma dosledno obsojajo samo v hrvaški stranki SDP, enako oster pa je tudi predsednik države Zoran Milanović, ki je ob prisotnosti ustaške ikonografije že zapuščal pomembne dogodke.

Tudi na hrvaških družbenih omrežjih je bilo veliko opravičevanja ravnanja hrvaških navijačev, kar bi bilo še pred nekaj leti ali desetletji nekaj povsem neverjetnega.

Sicer pa policija, sodišča in državni organi na Hrvaškem, kot ugotavljajo številne analize, zelo blagohotno obravnavajo večino neoustaških prekrškarjev, ki javno uporabljajo nacistične pozdrave, kličejo ustaški pozdrav »Za dom spremni« in podobno.

V nekaterih primerih ni nič bolje v Sloveniji, tu med zanikovalci ustaških zločinov sicer lahko najdemo Romana Leljaka, župana občine Radenci.

Ustaški poglavnik in Roman Leljak. Vir: Zajem zaslona, Twitter
Glede na to, da evropske vlade podpirajo neonacistične bataljone v Ukrajini pa je zgražanje nad takšnimi dogodki v Evropi tudi precej licemerno. Kdor naciste podpira v tujih se ne sme čuditi, če se mu neonacisti razpasejo tudi po lastni državi.

Na posnetku v Milanu lahko tako vidimo, kako na stotine navijačev zagrebškega nogometnega kluba Dinamo, pred tekmo z Milanom, koraka po milanskih ulicah in izvaja nacistične pozdrave.

»Vsem osebam, ki so sodelovale v tem grozljivem pohodu, se ne sme dovoliti vstopa na nogometni stadion. Tovrstno obnašanje ne predstavlja nevarnosti samo za Jude, ampak za celotno sodobno družbo,« so se na dogodek odzvali v organizaciji Stop Antisemitism.

Dogodek je obsodil tudi izraelski veleposlanik na Hrvaškem Ilan Mor.

Uprava Dinama pa se na incident ni odzvala, prav tako niti UEFA. Incident se je namreč zgodil v sklopu Lige prvakov.

Split: kljukasti križ na travniku. Vir: Zajem zaslona

V tekmi, ki je potekala v četrtek, je Dinamo proti Milanu izgubil s 3:0.

Navijači Dinama naj bi bili v Milanu krivi še za več zavržnih incidentov, nacistično so pozdravljali tudi navijači Eintrach Frankfurta.

Glede na to, da evropske vlade podpirajo neonacistične bataljone v Ukrajini pa je zgražanje nad takšnimi dogodki v Evropi tudi precej licemerno.

Kdor naciste podpira v tujih državah, se ne sme čuditi, če se mu neonacisti razpasejo tudi po lastni državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek