REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vladimir Putin: »Najprej sami vse zaprejo, potem pa iščejo krivca – bilo bi komično, če ne bi bilo tako žalostno!«

Vladimir Putin: »Najprej sami vse zaprejo, potem pa iščejo krivca – bilo bi komično, če ne bi bilo tako žalostno!«Vladimir Putin: Sploh ni nobene podlage za poskuse naših partnerjev, da bi krivdo za lastne napake prevalili ali poskušali prevaliti na Rusijo in Gazprom. Vir: Telegram, zajem zaslona

Zmanjšanje dotoka plina po Severnem toku 1 na samo 20 odstotkov kapacitete je znova sprožilo alarme po vsej Evropi. Predvsem Nemčija se je znašla v težavah.

In zakaj se to dogaja – preprosto zato, ker je Rusija plin uporabila kot »orožje« proti Evropi in ji želi prizadejati kar se da veliko škode, ponavljajo vodilni evropski politiki.

Isto zgodbo nekritično sprjemajo in širijo praktično vsi zahodni in seveda tudi slovenski mediji.

Toda – ali je to res?

Povsem drugačen pogled na dogodke je nedavno razkril  ruski predsednik Vladimir Putin.

Ob koncu trojnega srečanja z iranskim in turškim predsednikom v Iranu je odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Zahodni mediji so te odgovore objavili samo deloma, večinoma pa jih preslišali in prekrojili.

Iz odgovorov predsednika Ruske federacije je namreč jasno, da je resnica precej drugačna – v veliki meri je bila prav Evropske unija tista, ki je sprejela ostre sankcije proti Rusiji.

Te pa so nato otežile tudi delovanje plinovodov.

Bumerang: učinek sankcij Evropske unije proti Rusiji. Vir: Twitter, zajem zaslona

Ob tem so se Poljaki, kot je razvidno iz intervjuja delali pomembne, češ da nočejo plina od Rusije, hkrati pa so ruski plin ceneje kupovali od - Nemčije.

Voditelji EU so naivno pričakovali, da se Rusija na sankcije ne bo odzvala. To je bila seveda huda napaka.

Moskva je z zmanjšanjem dobav – predvidljivo – onemogočila tudi to prevaro.

Poleg objektivnih težav ima verjetno tudi Kremelj interes, da potem, ko so članice EU zaplenile – bolje rečeno ukradle – velike vsote premoženja ruske države in njenih državljanov, prav tako udari tam, kjer ima prednosti.

To pa je seveda plinska odvisnost EU od Rusije.

EU se lahko trudi otresti od te odvisnosti (da bi postala odvisna od dražjega ameriškega, afriškega in bližnjevzhodnega plina), toda lažje je zapreti ventile, kot pa zgraditi nove plinovode.

Rusija Evropski uniji pri tem postopku navezave EU na dražji plin konkurentov - zagotovo ne bo pomagala.

Ruska logika je jasna: če EU dolgoročno ne želi kupovati ruskega plina - zakaj čakati na ta trenutek in državam Unije olajšati prehod in zakaj raje ne prekiniti dobave hitreje ter 'evropskim partnerjem', ki so Rusiji že prizadejali škodo - ne bi prizadejali še povračilne škode? V arzenalu evropskih sankcij do Rusije končno ni več skoraj nič, kar v EU še niso uporabili. Ta taktika požgane zemlje se bo sedaj Evropi vrnila.

Vse kaže, da Evropski uniji ne bo pomagala izvršiti konverzijo brez težav v kakšnem desetletju, pač pa bo zapirala dotok plina še hitreje, kot si to želijo države EU.

Gre za povsem pričakovano potezo, ki je tudi v skladu z načelom reciprocitete v mednarodnih odnosih.

Voditelji EU so naivno pričakovali, da se Rusija na sankcije ne bo odzvala. To je bila seveda huda napaka.

Ruska logika je jasna: če EU dolgoročno ne želi kupovati ruskega plina - zakaj čakati na ta trenutek in državam Unije olajšati prehod in zakaj raje ne prekiniti dobave hitreje ter 'evropskim partnerjem', ki so Rusiji že prizadejali škodo - ne bi prizadejali še povračilne škode?

V arzenalu evropskih sankcij do Rusije končno ni več skoraj nič, kar v EU še niso uporabili. Ta taktika požgane zemlje se bo sedaj Evropi vrnila.

Toda istočasno je res tudi, da so za velik del evropskih plinskih problemov krive - prav evropske sankcije.

EU čaka hud udarec in resna recesija zaradi kratkovidnih in neuspešnih protiruskih sankcij ter napačnega ravnanja ob ukrajinski krizi in nato vojni.

Po tej poti zato EU čaka hud udarec in resna recesija.

In zakaj?

Zaradi kratkovidnih in neuspešnih protiruskih sankcij ter napačnega ravnanja ob ukrajinski krizi in nato vojni.

Poglejmo torej integralni del odgovorov ruskega predsednika v tistem delu, kjer se dotika evropske »plinske krize.«

Putin se podpisuje na plinovod
Nekoč: Putin se podpisuje na plinovod. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Vprašanje: Gospod predsednik, v Evropi se razvija resna energetska kriza, ki razpravlja o možnosti, da Gazprom prekine dobavo plina. Podjetje naj bi izdalo uradno obvestilo eni od svojih nemških strank, pri čemer se je sklicevalo na višjo silo. Ali obstajajo razlogi za obtožbe Rusije, da je povzročila to energetsko krizo? Ali bo Gazprom še naprej spoštoval svoje obveznosti?

Vladimir Putin: »Prvič, Gazprom je vedno spoštoval in bo še naprej spoštoval svoje zaveze.

Sploh ni nobene podlage za poskuse naših partnerjev, da bi krivdo za lastne napake prevalili ali poskušali prevaliti na Rusijo in Gazprom.

Kakšno je stanje z dobavo energije? Leta 2020 je v prvi polovici tega leta plin v Evropi stal 100 evrov za 1000 kubičnih metrov. Cena se je v prvi polovici leta 2021 povzpela na 250 evrov, danes pa je 1700 evrov za 1000 kubičnih metrov plina.

Kaj se dogaja?

O tem sem že večkrat govoril in ne vem, ali bi se morali spuščati v podrobnosti energetskih politik evropskih držav, ki podcenjujejo pomen tradicionalnih virov energije in namenjajo denar netradicionalnim virom energije. So veliki poznavalci netradicionalnih odnosov, odločili pa so se zanesti na netradicionalne vire energije, kot sta sonce in veter.

Prejšnja zima je bila dolga, vetra ni bilo – in to je to.

Prejšnja zima je bila dolga, vetra ni bilo – in to je to.

Naložbe v osnovna sredstva tradicionalnih proizvajalcev energije so se zmanjšale zaradi prejšnjih političnih odločitev: banke jih ne financirajo, zavarovalnice jih ne zavarujejo, lokalne oblasti ne dodeljujejo zemljišč za nove projekte, cevovodov in drugih oblik transporta ni v razvoju. To je rezultat dolgoletne, verjetno večdesetletne politike. To je glavni vzrok za povišanje cen in ne dejanja Rusije ali Gazproma.

Kaj se dogaja danes?

Do pred kratkim smo dobavljali plin v Evropo brez Turčije: v Turčijo smo dobavili okoli 30 milijard kubičnih metrov letno, v Evropo pa 170 milijard, 55 milijard prek Severnega toka 1, če me spomin ne vara, 33 milijard pa je bilo dobavljenih prek Jamala. V Evropo smo dobavljali preko dveh cevovodov, ki potekata skozi Ukrajino. Približno 12 milijard je bilo dostavljenih v Evropo prek Turčije prek Turškega toka.

Plinovodi proti EU
Plinovodi proti EU. Vir: Zajem zaslona

Ukrajina je nato nenadoma sporočila, da bo zaprla enega od dveh plinovodov na svojem ozemlju. Domnevno zato, ker plinsko črpališče ni pod njihovim nadzorom, temveč je na ozemlju Ljudske republike Lugansk. Toda že nekaj mesecev pred tem se je znašel pod nadzorom Ljudske republike Lugansk, neutemeljeno pa so ga zaprli šele pred kratkim. Tam je vse delovalo normalno, nihče se ni vmešaval. Po mojem mnenju so ga zaprli preprosto iz političnih razlogov.

Kaj se je zgodilo potem? Poljska je uvedla sankcije proti družbi Yamal-Europe, ki je dobavila 33 milijard kubičnih metrov plina. Včasih so od nas kupovali 34, mislim, da 33–34 milijonov kubičnih metrov plina na dan. Popolnoma so ga zaprli.

Toda potem smo videli, da so plinovod Yamal-Europe pognali v obratnem načinu in začeli jemati približno 32 milijonov na dan iz Nemčije. Od kod prihaja plin iz Nemčije? To je naš ruski plin. Zakaj iz Nemčije? Ker se je za Poljake izkazalo ceneje. Pri nas so ga dobili po zelo visoki ceni, bližje tržni, Nemčija pa ga po dolgoročnih pogodbah od nas dobi 3-4-krat ceneje od tržne cene.

Sami ste si krivi... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Nemškim podjetjem se splača, da ga prodajajo Poljakom z majhno premijo. Poljakom se ga splača kupovati, ker je ceneje kot ga kupovati neposredno pri nas. Toda količina plina na evropskem trgu se je zmanjšala, skupna tržna cena pa se je zvišala. Kdo je zmagal? Vsi Evropejci so le izgubili. To je druga točka: Yamal-Europe.

Prekinili so eno pot, drugo in sankcionirali to plinsko črpalno opremo. Gazprom je pripravljen črpati toliko plina, kot je potrebno. Vendar so vse zaprli.

Tako je bila najprej zaprta ena od tras v Ukrajini, potem je bila zaprta Yamal-Europ, zdaj pa Severni tok 1, ki je ena od glavnih poti – po njej prečrpamo 55 milijard kubičnih metrov na leto. Tam deluje pet plinskih kompresorskih postaj Siemens, ena je v pripravljenosti. En kompresor so morali poslati na popravilo. Iz Kanade, iz tovarne Siemens v Kanadi, naj bi prišel popravljen kompresor, ki bi ga zamenjal. Toda v Kanadi je končal pod sankcijami. Na tem črpališču je bila oprema v okvari in zaradi rednih vzdrževalnih del in ni bila vrnjena iz Kanade.

Zdaj nam pravijo, da bodo enoto kmalu dostavili iz Kanade, a Gazprom še nima uradnih dokumentov. Vsekakor jih moramo pridobiti, ker je to naša last, je last Gazproma. Gazprom bi moral prejeti ne samo strojno opremo, ne samo plinsko črpalno enoto, ampak tudi spremne dokumente, tako pravno kot tehnično dokumentacijo. Moramo videti, kaj sploh vračajo Gazpromu – trenutno stanje turbine in njen pravni status, ali je pod sankcijami ali ne, kaj lahko naredimo z njo, ali pa jo morda jutri vzamejo nazaj.

A to še ni vse.

Težava je v tem, da bi konec julija, 26. julija, mislim – lahko vprašamo Gazprom – bilo treba drugo turbino prav tako poslati na redno vzdrževanje, na popravilo. In kje bomo dobili zamenjavo? Ne vemo.

Še ena turbina je v resnici v okvari, ker se je njena notranja obloga razkrojila. Siemens je to potrdil. Ostaneta dve operativni enoti, ki črpata 60 milijonov na dan. Torej, če bo dostavljena ena turbina še, v redu, imeli bomo dve v uporabi. Če pa je ne bo, bo ostala le ena, ki bo črpala le 30 milijonov kubičnih metrov na dan. Lahko preštejete, koliko časa bo trajalo črpanje preostalega. Kakšna je odgovornost Gazproma? Kaj ima Gazprom sploh s tem?

Prekinili so eno pot, drugo in sankcionirali to plinsko črpalno opremo. Gazprom je pripravljen črpati toliko plina, kot je potrebno. Vendar so vse zaprli.

In v isto past so se ujeli pri uvozu nafte in naftnih derivatov. Slišimo najrazličnejše nore ideje o omejitvi obsega uvoza ruske nafte ali cene ruske nafte. To bo privedlo do enake situacije kot pri plinu. Rezultat (presenečen sem, ko to trdijo ljudje z univerzitetno diplomo) bo enak – rast cen. Cene nafte bodo šle v nebo.

Nemškim podjetjem se splača, da ga prodajajo Poljakom z majhno premijo. Poljakom se ga splača kupovati, ker je ceneje kot ga kupovati neposredno pri nas. Toda količina plina na evropskem trgu se je zmanjšala, skupna tržna cena pa se je zvišala. Kdo je zmagal? Vsi Evropejci so le izgubili.

Kar zadeva plin, obstaja še ena pot, ki smo jo pripravljeni odpreti, to je Severni tok 2. Pripravljen je za zagon, vendar ga nočejo zagnati. Tudi tu so težave, o njih sem se s kanclerjem pogovarjal pred kakimi šestimi ali morda osmimi tedni. Izpostavil sem to vprašanje; dejal sem, da je Gazprom rezerviral zmogljivost in da je treba to zmogljivost izkoristiti in jih ni mogoče začasno ustaviti v zraku za nedoločen čas.

Odgovor je bil, da so na dnevnem redu druga vprašanja, pomembnejše stvari, zato se zdaj s tem težko ukvarjajo. Moral pa sem jih opozoriti, da bomo potem morali polovico količine, namenjene Severnemu toku 2, preusmeriti v domačo porabo in predelavo.

To vprašanje sem izpostavil na zahtevo Gazproma in Gazprom je to pravzaprav že storil. Torej, tudi če jutri zaženemo Severni tok 2, ne bo črpal 55 milijard kubičnih metrov, ampak točno polovico te količine. In glede na to, da smo že na polovici tega leta, bi bila to le četrtina. Takšno je stanje ponudbe.

Ampak – to sem povedal na začetku odgovora na vaše vprašanje in s tem želim končati – Gazprom je vedno izpolnjeval in bo vedno izpolnjeval vse svoje obveznosti, dokler bo to seveda kdo potreboval.

Najprej sami vse zaprejo, potem pa iščejo krivca...

Bilo bi komično, če ne bi bilo tako žalostno,« je sklenil Putin.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek