REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj Rusija zmaguje in zakaj se zahodni vojaški strokovnjaki ob komentiranju vojne v Ukrajini neprestano »motijo«?

Zakaj Rusija zmaguje in zakaj se zahodni vojaški strokovnjaki ob komentiranju vojne v Ukrajini neprestano »motijo«?Daniel L. Davis, nekdanji podpolkovnik v vojski ZDA: »Nobene razumne podlage ni, da bi trdili, da lahko Ukrajina ustavi Ruse, še manj pa, da jih vrne nazaj.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Daniel L. Davis, višji sodelavec za področje obrambe portala »1945« (19FortyFive) in nekdanji podpolkovnik v vojski ZDA, ki je bil štirikrat napoten na vojna območja, je že velikokrat izpostavil popolno neresnost in zlaganost vojaških analiz vojne v Ukrajini, ki jih podajajo znani ameriški vojaški strokovnjaki.

'ZDA morajo spremeniti smer in oblikovati politiko, ki temelji na pošteni oceni bojne, gospodarske in diplomatske realnosti v Ukrajini', opozarja vojaški strokovnjak, zgrožen nad lažmi visokih ameriških častnikov.

V svoji zadnji kolumni je razkril, zakaj tem analizam ne gre verjeti.

»Frederick B. Hodges, nekdanji poveljujoči general ameriške vojske za Evropo, je prejšnji mesec trdil, da bodo ukrajinske sile kmalu upočasnile napredovanje Rusije in, kot je poročal New York Times, začele 'zmanjševati svoje pridobitve do poznega poletja.' Hodges je dejal, da njegovo zaupanje temelji na njegovem prepričanju, da se 'ukrajinska logistična situacija vsak teden izboljšuje, medtem ko se bo ruska logistična situacija počasi poslabšala.'

Takšne trditve pa so v nasprotju z opazno realnostjo na bojišču – in nadaljujejo zaskrbljujoč, desetletja trajajoč trend slabih in zavajajočih nasvetov, ki jih dajejo najvišji ameriški vojaški častniki.«

»Če bi v preteklih štirih mesecih poslušali, kaj so ameriški upokojeni generali in admirali povedali na televiziji, bi bil vsak človek prepričan, da Ukrajina zmaguje v vojni z Rusijo, da so Putinove čete in voditelji nesposobni in da bodo ukrajinske enote kmalu začele potiskati Ruse nazaj.

Takšno prepričanje pa bi bilo zelo napačno, saj precejšnji dokazi kažejo pravzaprav nasprotno

»Čas je, da ponovno ocenimo, koliko verodostojnosti bi morali dati ameriškim generalom in admiralom,« opozarja Daniel L. Davis.

»Rožnate, optimistične – in netočne! – ocene častnikov, ki služijo ali so služili pod ameriško zastavo so v zadnjih nekaj desetletjih na žalost postale norma.

Medtem ko nekateri sedanji in nekdanji generali dajejo odlične in natančne ocene, jih je veliko preveč, ki podajajo napačne. Posledice za ameriško politiko so pogosto hude. Čas je, da ponovno ocenimo, koliko verodostojnosti bi morali dati ameriškim generalom in admiralom,« opozarja Daniel L. Davis.

Takšne neupravičene trditve so oblikovalce politik in ameriško javnost privedle do neupravičenega prepričanja, da bi morali še naprej spodbujati Ukrajino, naj nadaljuje boj proti Rusiji, meni višji sodelavec za področje obrambe portala »1945«.

Ameriška uradna politika je bila usmerjena v to, da se režimu v Kijevu zagotovi »veliko oborožitve za obrambo in izjemno čustveno podporo.«

»Če bi imeli ameriški generali prav, če bi bila Ukrajina res 'blizu zmage' v vojni in če bi pomoč, ki smo jo ponudili, lahko prevesila tehtnico v korist Kijeva, bi bila naša politika morda smiselna.

Ampak ni.

Ukrajina ne zmaguje v vojni in ni niti približno enakovredna, še manj pa močnejša od ruskih sil,« opozarja Davis.

»V svojem zadnjem prispevku na 19FortyFive sem podrobno opisal številne praktične, vojaške razloge, zakaj Ukrajina izgublja vojno in jo bo verjetno še naprej izgubljala.

Če bo Kijev še naprej zavračal iskanje dogovorjene rešitve z Rusijo – nekaj, kar je razumljivo težko sprejemljivo za mnoge ukrajinske državljane in vlado – so v nevarnosti ne samo, da zdrsnejo v dolgoročno pat pozicijo, ampak da dobesedno izgubijo vojno.

Po moji oceni, če bo Kijev še naprej zavračal iskanje dogovorjene rešitve z Rusijo – nekaj, kar je razumljivo težko sprejemljivo za mnoge ukrajinske državljane in vlado – so v nevarnosti ne samo, da zdrsnejo v dolgoročno pat pozicijo, ampak da dobesedno izgubijo vojno.

Brez oklevanja priznam, da ne morem predvideti izida v tej vojni. Preveč je spremenljivk in informacij, ki jih nimam in nimam dostopa do tajnega sveta ruskega ali ukrajinskega generalštaba ali zahodnih voditeljev NATO pakta.

Dinamiko in potek vojne bi lahko spremenile številne stvari, ki niso javno znane. Seveda lahko dogodki, ki se še niso zgodili, povzročijo velike spremembe.«

»Toda kot sem že podrobno omenil, trenutni trendi in vojaški temelji razkrivajo, da Ukrajina nedvomno izgublja to vojno.

Da bi se pogoji dovolj dramatično spremenili, da bi bila možna morebitna ukrajinska vojaška zmaga, kot še naprej trdijo številni generali, bi bil potreben radikalen premik od današnje realnosti.«

»A razen retorike ni nobenega dokaza, da se bo tako radikalen premik zgodil. Zato trdim, da je neodgovorno Američanom govoriti, da je želeni izid možen, medtem ko vsi dokazi kričijo, da ni – in naravnost kruto je do ukrajinskih oboroženih sil in civilnega prebivalstva, spodbujati prepričanje, da imajo možnost, da zmagajo,« je kritičen nekdanji podpolkovnik ameriške vojske.

Da bi imel »najboljše možnosti za zaščito vitalnih nacionalnih interesov Združenih držav Amerike in rešil čim več Ukrajincev pred smrtjo«, mora Washington spremeniti smer in začeti oblikovati politiko, ki temelji na odkriti in pošteni oceni bojne, gospodarske in diplomatske realnosti.

Do te realnosti pa bo težko priti, če javnost ne bo najprej spoznala, da so »dosledno rožnate podobe, ki so jih v zadnjih nekaj desetletjih slikali ameriški vojaški častniki, v resnici grozljive

»Mojih 21 let aktivnega služenja v vojski ZDA, vključno s štirimi bojnimi napotitvami, mi je omogočilo osebno opazovanje številnih napak in slabih presoj tako aktivnih kot upokojenih generalov.

Kumulativni rezultat njihovih pogosto napačnih nasvetov je bil enakomerno slab za našo državo, kar je povzročilo nekatere najslabše vojaške in zunanjepolitične odločitve, kar jih je sprejela naša država.

Ne glede na to, ali je šlo za rutinske trditve, podane v obdobju 20 let, o 'uspehu' v afganistanski vojni, ko so dogodki dokončno dokazali, da je bila vedno katastrofalen neuspeh, ali za nenehne trditve o 'uspehu' med vojno v Iraku leta 2003 in po njej – preden so se s strani ZDA izurjene iraške varnostne sile 'stopile' ob prvem stiku z Islamsko državo – visoki ameriški vojaški voditelji so ameriško javnost vztrajno zavajali o resničnem stanju stvari.«

Neodgovorno je Američanom govoriti, da je želeni izid možen, medtem ko vsi dokazi kričijo, da ni – in naravnost kruto je do ukrajinskih oboroženih sil in civilnega prebivalstva, spodbujati prepričanje, da imajo možnost, da zmagajo.

»Tako rekoč od začetka ukrajinsko-ruske vojne so ameriški aktivni in upokojeni generali dosledno trdili, da so ruske čete nesposobne, da so njihove čete nedisciplinirane, arogantne, nemotivirane ter da so se včasih upirale svojim voditeljem ter zavrnile boj.

Številni generali so trdili, da Rusi ne morejo zmagati, pri čemer je general Hodges trdil, da bo Ukrajina začela potiskati nazaj Putinove čete še pred koncem tega poletja.«

»Kljub temu Rusija nadzoruje več kot 20 odstotkov ukrajinskega ozemlja.

In še naprej osvaja urbano središče za urbanim središčem v Donbasu, pri čemer ubije najmanj 200 vojakov na dan.

In jih rani še 500.«

»Rusija prekaša Ukrajino 20 proti 1 pri havbicah, 40 proti 1 pri topništvu in raketah ter ima pomembno prednost v zračni moči.

Nobene razumne podlage ni, da bi trdili, da lahko Ukrajina ustavi Ruse, še manj pa, da jih vrne nazaj.

V luči grozljivega rekorda, ki so ga aktivni in upokojeni generalski častniki nabrali v zadnjih nekaj desetletjih, je primerno, da mediji in javnost bolj natančno preučijo vse prihodnje izjave generalov.«

»Razumljivo je, zakaj mnogi povsem zaupajo besedam višjih poveljnikov: običajno imajo več kot 30 let izkušenj in so služili na najvišjih ravneh v vojski.

Toda dokazi potrjujejo, da je bilo to zaupanje vanje napačno in da je na generalih, da si to zaupanje povrnejo.«

»Dobro bi bilo, če bi za začetek začeli govoriti resnico in podajati poštene ocene je sklenil Daniel L. Davis, avtor knjige »Enajsta ura leta 2020 v Ameriki«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek