REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odklenkalo prevladi dolarja? »Razmišlja se o oblikovanju MEDNARODNE REZERVNE VALUTE BRICS«

Odklenkalo prevladi dolarja? »Razmišlja se o oblikovanju MEDNARODNE REZERVNE VALUTE BRICS«Voditelji jedrnih držav skupine BRICS: Konkurenca blokovski podeli sveta. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pogovori o oblikovanju mednarodne rezervne valute držav članic BRICS so v teku, je v sredo v pozdravnem nagovoru udeležencem poslovnega foruma gospodarskega združenja BRICS, ki ga sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, dejal ruski predsednik Vladimir Putin.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Proučuje se vprašanje oblikovanja mednarodne rezervne valute na podlagi košarice valut naših držav,« je dejal voditelj Ruske federacije, poroča tiskovna agencija TASS.

Putin je poudaril, da je ruski sistem za izmenjavo finančnih sporočil kot alternativa SWIFT-u odprt za povezovanje bank iz držav skupine BRICS.

»Skupaj z našimi partnerji iz skupine BRICS delamo na zanesljivih alternativnih mehanizmih za mednarodna plačila. Ruski sistem za izmenjavo finančnih sporočil je odprt za povezovanje bank iz naših petih držav,« je dejal.

Putin je dodal, da ruski poslovni krogi v sodelovanju s poslovnimi skupnostmi iz držav skupine BRICS sprejemajo nujne ukrepe za razvoj transportne infrastrukture, prilagajanje logističnih poti in ustvarjanje novih proizvodnih verig.

Neodvisnih od vpliva Zahoda.

»Rad bi poudaril, da se ruska strategija ne spreminja – krepitev našega gospodarskega, tehnološkega in znanstvenega potenciala, pripravljeni smo na odprto sodelovanje z vsemi fer partnerji na načelih spoštovanja interesov drug drugega, brezpogojne prevlade mednarodnega prava in enakopravnosti držav in ljudstev,« je sklenil Putin.

Očitno je, da tako Rusija kot njene tesne zaveznice in partnerice iz Azije, Afrike in Latinske Amerike pripravljajo načrt, kako ZDA in do sedaj uveljavljeno rezervo svetovno valuto - ameriški dolar - strmoglaviti s trona.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek