REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na obzorju nova povezava, ki tekmuje z G7: »Združenim državam ne bo uspelo odvzeti glasu Rusiji!«

Na obzorju nova povezava, ki tekmuje z G7: »Združenim državam ne bo uspelo odvzeti glasu Rusiji!«Ukrajinska vojna pospešeno spreminja razmerja sil na svetovnem parketu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Združene države Amerike Rusiji ne bodo mogle odvzeti pravice do glasovanja v mednarodnih zadevah in jo prisiliti, da se drži pravil, ki si jih je izmislil in vsiljuje Washington, je danes v intervjuju za TV kanal Russia 1 dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Na vprašanje, kaj poskušajo ZDA doseči s pošiljanjem dodatnih pošiljk orožja v Ukrajino, je Lavrov poudaril, da je Washington te cilje razglasil že zdavnaj, poroča tiskovna agencija TASS.

»Poskušajo doseči tisto, kar so že zdavnaj napovedali, namreč da mora Rusija vedeti kje ji je mesto, da nima pravice do svojega glasu v mednarodnih zadevah, da mora spoštovati pravila, ki so si jih izmislile ZDA. To je to. Menim, da se po drugi strani zelo dobro zavedajo, da jim ne bo uspelo,« je poudaril Lavrov.

Pred tem je ruski veleposlanik v ZDA Anatolij Antonov izjavil, da je »pitanje Kijeva z ameriškim orožjem pot do neposrednega vojaškega spopada med največjimi jedrskimi silami« in da bo to imelo »neslutene in nepredvidljive posledice.«

Da pa Rusiji ne bo odvzet glas pri odločanju o mednarodnih zadevah, je poskrbel tudi Peking.

Provladin Global Times je danes objavil analizo indijskega znanstvenika Swarana Singha, da »z dodajanjem novih članic povezavi držav BRICS, bi ta lahko postal alternativa - brez ZDA in njihovih zaveznikov. To bi lahko pomenilo tudi razširjeni BRICS, ki bo prehitel G7 prej, kot je bilo predvideno.«

BRICS je akronim, skovan ob povezovanju petih velikih nastajajočih gospodarstev: Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike.

Povezava je nastala leta 2006, ko so se zunanji ministri Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske prvič srečali ob robu Generalne skupščine ZN, kar je pomenilo začetek sodelovanja BRIC.

13. vrh BRICS. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Junija 2009 so voditelji BRIC imeli prvo srečanje v Rusiji, s čimer so sodelovanje nadgradili na raven vrha. Leta 2011, ko je Južna Afrika uradno postala članica, se je BRIC razširil na BRICS.

Od leta 2009 so voditelji BRICS sklicali 13 uradnih in 9 neformalnih srečanj.

Članice BRICS so znane po pomembnem vplivu na regionalne zadeve. Od leta 2009 se vlade držav BRICS vsako leto srečujejo na uradnih srečanjih na vrhu, 22. junija letos pa kolege iz skupine gosti kitajski predsednik Ši Džinping.

Pričakuje se, da po nedavnem fiasku vrha Amerik v režiji ameriškega predsednika Joeja Bidna k povezavi pristopijo tudi številne druge države iz Latinske Amerike. Pa tudi Afrike in Azije.

Kot kandidatke se - med drugim - omenjajo Turčija, Indonezija, Savdska Arabija, Nigerija, Tajska, Malezija in Vietnam.

Kot je razvidno iz pisanja znanstvenika iz Indije, ima skupina ambiciozen cilj – prehiteti na svetovnem parketu in celo nadomestiti skupino doslej gospodarsko najmočnejših držav Zahoda: G7.

Ni dvoma, da so voditelji omenjenih držav razumeli, da se jim v nasprotnem primeru lahko pripeti podobno, kot nekdanjemu voditelju Libije, ki je sanjal - podobno kot nekoč Patrice Lumumba - o močni vseafriški zvezi: Združenih državah Afrike.

Toda zahodne države so sesule Gadafijev režim (in tudi polkovnika) z izgovorom, da bodo v Libijo pripeljale demokracijo in blaginjo, za seboj pa so ZDA z zaveznicami iz Nata pustile le uničeno in sprto, obubožano državo.

Na obzorju je torej nova ekonomsko-politična povezava, ki zajema države z večine celin, ki si želi biit protiutež unipolarnem svetu, ki ga tudi prek vojaške povezave NATO narekujejo predvsem ZDA z zaveznicami v Evropi.

Na to kaže tudi izjava uradnega govorca kitajskega zunanjega ministrstva, ki ugotavlja, da Evropa »plača visoko ceno« za slepo sledenje ameriški politiki.

»Zelo jasno vidimo, kdo gleda na ogenj z druge strani, doliva olje nanj in celo profitira z ‘offshore’ bilanciranjem«, je bil kritičen Zhao Lijian.

Spomnimo, Lijian je le 24 ur pred začetkom posebne ruske vojaške operacije v Ukrajini objavil tvit (zgoraj) s katerim je človeštvo zelo nazorno opomnil, »kdo je resnična grožnja svetu.«

Kitajska nenehno nastavlja ogledalo ameriški politiki in njenim opreodam, vedno s spominjanjem na resnična dejstva, na primer s kakšno prevaro so ZDA speljale svoje partnerje iz Evrope, da se podajo v t. i. humanitarne intervencije tisoč kilometrov stran od mejah lastnih držav.

»Se kdo še spomni, kako je Amnesty International leta 1990 podprl to absolutno lažno prevaro #inkubatorbabies, da bi podprl prvo zalivsko vojno ZDA proti Iraku? To je bilo dve desetletji, preden je taista organizacija podprla vnovič lažne izgovore Washingtona za humanitarno vojno proti Libiji in Siriji,« je opozoril Tim Anderson, direktor Centra za protihegemonistične študije, navezujoč se na izjavo Zhao Lijiana, da je ameriška vlada največji svetovni ponudnik dezinformacij.

»ZDA morajo nehati izmišljati in širiti neresnične informacije ter opustiti ponos na svoj 'imperij laži'«, je nedavno opozoril predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Delite članek