REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Razkriti novi načrti, kako razklati Evropsko unijo: »Želijo ustvariti imperij v Evropi!«

Razkriti novi načrti, kako razklati Evropsko unijo: »Želijo ustvariti imperij v Evropi!«Ukrajini je London v tej največji geopolitični spletki dodelil vlogo krvave vabe. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Velika Britanija zapušča svoje prejšnje partnerje iz Evropske unije tudi na geopolitičnem parketu z načrtom uresničitve svojih imperialnih aspiracij v Evropi, opozarja ruska senatorka s Krima Olga Kovitidi.

»Nam v Rusiji je jasno, da Velika Britanija dela na oblikovanju novega trojnega zavezništva Londona, Varšave in Kijeva. Jasno je, da je Ukrajini v tej največji geopolitični spletki dodeljena vloga krvave vabe. Ni naključje, da so vse izjave britanskega premierja Borisa Johnsona namenjene pripravi na 'dolgo, večletno vojno v Ukrajini',« je za ruske medije povedala Kovitidijeva.

Po njenem mnenju angleška geopolitična »konstrukcija« se ne ozira več na interese ZDA in držav EU kot političnih partnerjev.

»Nova pot, novo politično zavezništvo Velike Britanije in Turčije, s pristopom Ukrajine, Poljske, Latvije, Litve, Moldavije, Estonije, po mnenju Britancev, mora biti brez ZDA, Nata in vodilnih akterjev Evropske unije, zlasti Nemčije in Francije,« poudarja Olga Kovatidi.

Dodala je, da bo britansko zavezništvo s Turčijo in številnimiu sateliti z vzhoda stare celine osnova za novo teritorialno prerazporeditev Evrope.

Spomnimo, konec januarja je – mesec dni pred začetkom ruske posebne vojaške operacije v Ukrajini - nastal nov politično-obrambni pakt Velike Britanije, Poljske in Ukrajine.

To novico je tedaj sporočila ukrajinska podružnica britanskega javnega servisa BBC, poroča Polska Agencja Prasowa.

Pakt med Združenim kraljestvom, Poljsko in Ukrajino naj bi posegal predvsem na področje varnosti in politike.

Po začetku vojne je nato Kijev dvakrat obiskal britanski premier Boris Johnson.

Na obisku pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskem se je prav tako mudil tudi poljski premier Mateusz Morawiecki.

Zlagano: Zelenski je med nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in predsednikom Francije Emmanuelom Macronom izbral - britanskega premierja Borisa Johnsona. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

To ni edino soliranje Londona znotraj Nata.

Ne pozabimo, da je Britanija razjezila nekdanje partnerje iz EU (predvsem Francijo), ko je vstopila v pakt AUKUS z Avstralijo in ZDA.

Kot je videti iz tvita spodaj, si vlada v Canberri zahvaljujoč paktu AUKUS že dovoli vmešavati v odločitve drugih držav. Tako na primer Avstralija Solomonovim otokom poskuša vsiliti svojo agendo in prepovedati vzpostavitev tesnejših (gospodarskih, varnostnih...) odnosov s Pekingom.

Kar pa se tiče pakta v trikotniku London – Varšava – Kijev, njegova ključna naloga je bila določena že pred začetkom operacije ruskih sil v Ukrajini in je bila naravnana proti ruski grožnji ter naj bi pripomogla h krepitvi evropske varnosti, po tem, ko je Velika Britanija zapustila Evropsko unijo.

Zagon za nastanek nove zveze na evropskih tleh po brextu je bila predvem dobava britanskega orožja v Ukrajino pod pretvezo »povečane grožnje, ki preti na ukrajinskih mejah.«

Nova nevarnost: Ne oziraje se na stališče drugih članic zveze NATO, Poljska lahko sproži tretjo svetovno, jedrsko vojno - Varšava namreč napoveduje, da bo sama izpeljala No Fly Zone in zaprla nebo nad Ukrajino. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V resnici pa je bila povečana grožnja rusko govorečemu prebivalstvu na vzhodu Ukrajine, katerega so mesta in vasi ukrajinske sile z novo pridobljenim orožjem z Zahoda začele intenzivno obstreljevati od 16. februarja naprej.

Osrednji zahodni mediji tedaj niso poročali o smrtnih žrtvah med civilisti in uničenih civilnih stavbah…

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je oznanil začetek posebne vojaške operacije v Ukrajini 24. februarja, z namenom uničiti naciste na vzhodu Ukrajine in zaščititi s strani režima v Kijevu terorizirano rusko manjšino.

Posodobljena ukrajinska zastava, pod katero se bojujejo ukrajinski nacisti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kot so že tedaj opozarjali analitiki, je nastajajoča zveza pod taktirko Londona v resnici del britanske strategije obnavljanja vpliva v svetu in v regiji po brexitu.

Krepitev vojaških zmogljivosti Ukrajine pa je tudi v interesu Poljske, ki je v laseh z EU zaradi nespoštovanja vladavine prava in blokade financiranja iz evropskih skladov.

Gre za strategijo manjšega zavezništva, kot denimo Lublinski trikotnik, ki združuje Poljsko, Litvo in Ukrajino.

Velika Britanija je bila že pred ukrajinsko vojno ena glavnih dobaviteljic Kijeva na področju vojaške tehnike. Krepitev vojaških zmogljivosti Ukrajine pa je tudi v interesu Poljske, ki je v laseh z EU zaradi nespoštovanja vladavine prava in blokade financiranja iz evropskih skladov.

Britanija je tako Ukrajini še pred začetkom vojne dostavljala orožje, med drugim protitankovski raketni sistem NLAW. Letalski prevoz tovora so Britanci opravili po ovinku – preko Severnega morja, Danske in Poljske, ker Nemčija ni soglašala s transportom orožja skozi njen zračni prostor.

Nastanek novega britansko-poljsko-ukrajinskega pakta je 17. februarja (teden dni pred začetkom ruske posebne vojaške operacije!) v Kijevu razglasil Dmitro Kuleba. Vir: Posnetek zaslona, Wikipedia

Nastanek novega britansko-poljsko-ukrajinskega trilateralnega pakta je 17. februarja (teden dni pred začetkom ruske posebne vojaške operacije!) v Kijevu razglasil Dmitro Kuleba, ukrajinski zunanji minister v navzočnosti kolegice iz Londona Liz Truss.

Vse bolj se zdi, da niso bile iz trte zvite napovedi, da Johnson izvaja načrt oblikovanja nove evropske zveze, ki bi bila rival in alternativa sedanji Evropski uniji, saj naj bi jo sestavljale Britanija, nekdanji vzhodni blok držav (na čelu s Poljsko) in Nordijci.

Tako bi v Evropi sobivali dve povezavi držav.

V klasični EU pa bi ostale t. i. jedrne države Zahodne Evrope in sedanje članice iz Srednje Evrope.

Senatorka s Krima poudarja, da izjava novega poveljnika britanske vojske Patricka Sandersa, ki je za britanski Independent včeraj dejal, da je treba ustvariti močno britansko vojsko, »ki se bo znova borila v Evropi«, sploh »ne pušča dvoma o imperialnih aspiracijah Združenega kraljestva«.

Pred tem je načelnik generalštaba britanskih oboroženih sil Patrick Sanders napovedal vojakom na Otoku, da naj se pripravijo na vojno, ter da je treba ustvariti vojsko, ki je sposobna premagati Rusijo.

General Sanders je dejal, da bo morala njegova generacija pripraviti britansko vojsko, da se »ponovno bojuje v Evropi«, zato »ker je ruska invazija na Ukrajino pripeljala do nove dobe negotovosti«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek