REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusofobija in diskriminacija: V Ukrajini prepovedali ruske knjige in glasbo, v Nikolajevu vrgli ruščino iz šol

Rusofobija in diskriminacija: V Ukrajini prepovedali ruske knjige in glasbo, v Nikolajevu vrgli ruščino iz šolPrepovedano: ruske knjige in glasba. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajina nadaljuje s svojo rusofobno in diskriminacijsko prakso, ki jo očitno z milijardami evrov podpira tudi Evropska unija.

Omejitve ne bodo veljale za tiste ruske glasbenike, ki so se javno odrekli moskovski vojaški ofenzivi v Ukrajini.

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada, je tako z najnovejšim zakonom prepovedala predvajanje ruske glasbe na državnih medijih in v vsem javnem prostoru v državi – kolikor je ukrajinske oblasti seveda sploh še nadzorujejo.

Zakonski predlog je bil sprejet v nedeljo. Kot je povedal član Vrhovne Rade Jaroslav Železnjak, je ukrep podprlo 303 poslancev.

»Parlament je prepovedal tudi uvoz in distribucijo knjig in drugih založniških izdelkov iz Ruske federacije, ozemelj, ki jih začasno zaseda, in iz Belorusije je zapisal Železnjak in dodal, da je odločitev o prepovedi ruskih knjig podprlo 306 od 450 poslancev.

Potrjena zakonodaja spreminja več obstoječih zakonov, vključno z zakonom o kulturi, kinematografiji, o televizijskem in radijskem oddajanju, o gostovanju v Ukrajini in številnimi drugimi.

Kot je zapisano v obrazložitvi predloga zakona, zakon v celoti in za nedoločen čas prepoveduje »javno nastopanje, javno prikazovanje, javno demonstracijo, javno uporabo fonogramov in videospotov pevcev, ki so bili po letu 1991 državljani države agresorja.«

Obenem se povečujejo obvezne kvote glasbe in drugih vsebin v ukrajinščini v radijskih in televizijskih programih: s 35 na 40 odstotkov. Zakon bo prepovedoval glasbene turneje ruskih umetnikov (z izjemo tistih, ki so se javno izrekli proti invaziji).

Knjige
Fahrenheit 451: ukrajinska praksa? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Omejitve ne bodo veljale za tiste ruske glasbenike, »ki so se javno odrekli moskovski vojaški ofenzivi v Ukrajini« in bi bili tako lahko dodani na tako imenovani »beli seznam« izvajalcev.

Toda v Donecku jih to ne bo ustavilo.

Ta seznam bo sestavljal in redno posodabljal ukrajinski svet za nacionalno varnost in obrambo.

»Prijavo za vključitev na Seznam vloži Varnostni službi Ukrajine taka oseba ali njen zakoniti zastopnik, organizator potovanja ali imetnik pravice ...« piše v obrazložitvi zakona.

Toda v Donecku jih to ne bo ustavilo.

Kot kaže video spodaj rekrutirajo tudi s pomočjo angleščine.

Vodja osamosvojene Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine Denis Pušilin trdi, da se uporniške sile ne bodo ustavili le na mejah obeh proruskih republik, pač pa bodo osvobodile tudi Kijev in Lvov.

Novi ukrajinski zakon prepoveduje tudi tiskanje knjig, ki so jih napisali ruski državljani – razen, če so se ti pripravljeni odreči ruskemu državljanstvu in sprejeti ukrajinskega.

Prepoved se nanaša na ruska državljanstva po letu 1991 oz. padcu Sovjetske zveze.

Odslej v Ukrajino tudi ne bo več mogoče v komercialne namene uvažati knjig, ki so bile natiskane v Rusiji, Belorusiji in na okupiranem ukrajinskem območju.

Za uvoz knjig v ruščini iz katere koli druge države bo treba pridobiti posebno dovoljenje.

Za uvoz knjig v ruščini iz katere koli druge države bo treba pridobiti posebno dovoljenje.

Glasovanje se je zgodilo le dva dni potem, ko se je izvršni odbor mestnega sveta Nikolajeva, mesta na jugu Ukrajine, odločil prepovedati uporabo ruskega jezika v šolah.

Pred tem so uličnim glasbenikom v zahodnem ukrajinskem mestu Ternopol prepovedali petje v ruščini.

Si pa lahko ne glede na to ogledate napreedovanje ruske vojske v animacijo spodaj, ob spremljavi - Soštakoviča.

Čeprav so se omejitve ruskega jezika v zadnjem času okrepile, se je proces diskriminacije ruskega jezika začel že takoj po razglasitvi neodvisnosti Ukrajine, intenziviral pa še zlasti po letih 2008 in 2014, ko se je Ukrajina pričela odkrito približevati zvezi NATO.

Uradno je ukrajinščina postala edini dovoljen državni jezik.

Marca 2019 je ukrajinska vlada prepovedala približno 40 umetniških del zaradi omembe ruskih podjetij, umetnikov, družbenih omrežij, internetnih portalov, ZSSR ali sovjetskih političnih osebnosti.

Leta 2019 je bil sprejet obsežen zakon z naslovom »O zagotavljanju delovanja ukrajinskega jezika kot državnega jezika«, ki ga je zagovarjal takratni predsednik, pozneje obtožen korupcije Petro Porošenko.

Uradno je ukrajinščina postala edini dovoljen državni jezik.

Toda ruski simpatizerji video prispevke še naprej izdelujejo tudi z angleškimi glasbenimi podlagami, tako da jim ti ukrepi ne bodo pretirano škodili...

Odločeno je bilo, da mora biti ukrajinščina primarni jezik na številnih področjih, vključno z javno upravo, mediji in izobraževanjem.

Čeprav je ruščina običajen materni jezik v večjem delu Ukrajine in prevladuje v številnih mestih tako na vzhodu kot na jugu države, v zakonu ni bila odobrenih izjem, le mnoge določbe so se v praksi izvajale počasi.

Ruski jezik pa bo od 1. septembra prepovedan tudi v šolah Nikolajeva, je razkrila članica lokalnega izvršnega sveta Ekaterina Stokolias.

V objavi na Facebooku je Ekaterina Stokolias navedla, da je odločitev odbora sprejela v petek.

»Od 1. septembra ni več klubov, tečajev, nižjih razredov ali izobraževalnih načrtov v ruščini. Končno! Hvala vsem mojim kolegom,« je zapisala Stokoliasova.

Dodala je risbo, ki prikazuje mačko, ki drži srce v barvah ukrajinske zastave.

Napis na sliki je bil »Jezik je pomemben« in »Vse je pomembno«.

Na ruskih kanalih se medtem vrtijo posnetki vojne, ki jih spremljajo ruski raperji...

Napoved prepovedi v Nikolajevu je prišla zatem, ko je namestnik ukrajinskega ministra za izobraževanje in znanost Andrej Vitrenko v začetku tega meseca razkril, da oblasti nameravajo spremeniti šolski kurikulum pri več predmetih, vključno s tujo literaturo, svetovno zgodovino in zgodovino Ukrajine.

Zbor rdeče armade
Strogo prepovedan: Zbor rdeče armade Alexandrov. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Še posebej bo izpuščen svetovno znani roman »Vojna in mir« ruskega pisatelja Leva Tolstoja, ki opisuje Napoleonovo invazijo na Rusijo leta 1812.

Potekajo razprave o tem, ali naj ruski pisatelji ostanejo v učnem načrtu.

»Takšnih stvari v Ukrajini ne bodo preučevali. Vse, kar poveličuje 'orkovske čete', bo izginilo iz programa tuje literature,« je pojasnil Vitrenko.

Povedal je tudi, da potekajo razprave o tem, ali naj ruski pisatelji ostanejo v učnem načrtu.

Aprila je ukrajinski komisar za zaščito državnega jezika Taras Kremen pozval k zamenjavi ruskega jezika v tistih šolah, kjer so ga še vedno poučevali z drugimi predmeti, kot so na primer zgodovina Ukrajine, ukrajinski jezik, angleščina ali matematika.

In tako se mladi rodovi ne bodo mogli več zabavati (spodaj) s poslušanjem Julije Dmitrijevne Čičerine in pesmi Armata -, ki pa je nastala še pred vojno v Ukrajini.

Rusija že vrsto let izraža zaskrbljenost zaradi zatiranja ruskega jezika v Ukrajini.

Moskva že vrsto let izraža zaskrbljenost zaradi zatiranja ruskega jezika v Ukrajini.

Septembra lani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da je »diskriminacija ruskega jezika v Ukrajini dosegla razsežnost katastrofe

Medtem ko se prepoveduje ruski jezik, pa režim v Kijevu tolerira neonacizem.

Na posnetku zgoraj je lepo vidno, kako daleč to gre - celo mlada športnica na Madžarskem ob prejemu medalje razkrije zastavo - neonacističnega Azova.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek