REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tolažba za Janeza iz predsedniške palače: Pahorjevo darilo obsojenemu Janši in sedmina SDS

Tolažba za Janeza iz predsedniške palače: Pahorjevo darilo obsojenemu Janši in sedmina SDSKaj ju druži? Simbioza: Janez Janša in Borut Pahor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Franc But, veleposlanik v Nemčiji, bo odpoklican 31. julija. Nadomestila ga bo hči Ernesta Petriča, do nedavnega Pahorjevega svetovalca in zvestega podpornika Janševe vladavine.

V trenutku, ko je pozornost javnosti pritegnila novica, da je odhajajoči premier pravnomočno obsojen le nekaj ur, preden bi zadeva zastarala, je pod radarji švignila vest, da je predsednik države v nasprotju z izrecno željo zmagovalca volitev in mandatarja za sestavo nove vlade Roberta Golobaznova izdal ukaze o menjavi več slovenskih veleposlanikov.

Tako je predsednik republike Borut Pahor, navkljub pozivom nove vladajoče koalicije, da tega ne stori, z objavo v uradnem listu ukazal imenovanje štirih novih veleposlanikov, ki jih je nastavila odhajajoča Janševa vlada.

Gre za predloge odhajajoče vlade, ki jih je sprejela 18. maja.

V Varšavo po pričakovanjih odhaja državni sekretar v Janševem kabinetu Bojan Pograjc.

Pahor je hkrati dal ukaz za odpoklic veleposlanikov iz Berlina, Varšave, Tokia, Sofije in Canberre.

Kot je videti iz ene od Pahorjevih objav (spodaj), zna predsednik še kako pustiti stvari ob strani, zapustiti pisarno in smukniti na kolo: »Zunaj se je naredil prekrasen spomladanski kolesarski dan. Zaprl sem mapo z zadevami za prihodnji teden in smuknil na kolo, da mi je zaigralo srce od sreče.«

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

Kaj je Pahorju preprečilo, da tudi tokrat naredi enako?

Zakaj je šel proti volji novega mandatarja in koalicije?

Zakaj je znova ustregel Janši in tako novi vladi otežkočil delo, na las enako kot SDS počne v Državnem zboru z verižnim vlaganjem predlogov zakonov in referendumskih pobud.

Janša v zaporu  Vir: Topnews
Majica: Janša v zaporu. Vir: Topnews, posnetek zaslona

Janševa vlada je ob koncu svojega mandata želela odpoklicati tudi veleposlanika iz Moskve Branka Rakovca, ki poleg Rusije pokriva še Belorusijo, Kazahstan, Kirgizijo, Tadžikistan, Turkmenijo in Uzbekistan, vendar ukaza o njegovem odpoklicu konec julija tokrat ni bilo v uradnem listu.

Franc But, veleposlanik v Nemčiji, bo odpoklican 31. julija. Nadomestila ga bo hči Ernesta Petriča, do nedavnega Pahorjevega svetovalca in zvestega podpornika Janševe vladavine.

Ana Polak Petrič je bila doslej veleposlanica na Japonskem, od koder je pokrivala še Filipine. Iz Tokia se vrača v Evropo po odpoklicu, zadnji dan julija.

Boženi Forštnarič Boroje, veleposlanici na Poljskem, ki iz Varšave pokriva še Litvo in Estonijo, bo mandat prav tako prenehal 31. julija, njeno mesto pa bo zasedel že omenjeni državni sekretar v Janševem kabinetu.

Prav ime brigadirja Pograjca najbolj izstopa pri spornih imenovanjih.

Znano je, da bo v skladu s sklepom vlade konec maja uradno razrešen s položaja državnega sekretarja v Janševem kabinetu, torej tik pred nastopom Golobove vlade predvidenem za 3. junij. Pograjc je bil pri Janši pristojen za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

31. julija bo odpoklican tudi veleposlanik v Bolgariji Anžej Frangeš.

V Sofijo se seli Nataša Bergelj. Veleposlanik v Avstraliji Jurij Rifelj, ki iz Canberre pokriva še Indonezijo, Malezijo, Novo Zelandijo in Slovenijo zastopa pri Združenju držav Jugovzhodne Azije (ASEAN), bo odpoklican 13. avgusta.

Pri vseh teh imenovanjih gre za potrditev želj odhajajoče vlade o odpoklicih in imenovanjih veleposlanikov Slovenije, ki jim je Pahor ustregel, ne oziraje se na dejstvo, da temu nasprotujejo v strankah, ki bodo tvorile naslednjo vlado.

V Gibanju Svoboda so predsednika Pahorja izrecno pozvali, naj počaka z imenovanji, ker menijo, da so novi kandidati preveč politično povezani z dosedanjo vlado Janeza Janše.

Toda Pahor je njihove pozive že drugič v roku dobrega tedna dni zavrnil. V uradnem listu so bili namreč tudi 10. maja objavljeni predsednikovi ukazi o odpoklicu dosedanjih veleposlanikov v Italiji, Egiptu, Združenih arabskih emiratih ter na Danskem in Slovaškem.

Pahor je tako že dvakrat poteptal voljo ljudstva, izpričano na volitvah 24. aprila, ko je prepričljivo zumagalo Gibanje Svoboda in nova vladna koalicija, ki oporeka manevru Janševe vlade, da tik pred odhodom svojim kadrom zagotovi luksuzne, dobro plačane pozicije v diplomatskih predstavništvih na tujem.

Navkljub dejstvu, da je Pahor ostal gluh na Golobovo zahtevo in dopustil objavo ukazov o postavitvi novih veleposlanikov v Københavnu, Kairu, Abu Dabiju, Bratislavi, Bruslju in Seulu, je prihodnji predsednik vlade Robert Golob že v začetku maja povedal, da bodo v koaliciji, če bo Pahor ignoriral pozive, da tega ne stori - sprožili postopke za odpoklic in menjavo nekaterih veleposlanikov.

S tem, ko je pihal na dušo Janši in pridno izpolnjeval njegova pričakovanja in zahteve, je Pahor nedvomno storil tudi škodo na ugledu države, v primeru, da bo prišlo do odpoklica nekaterih veleposlanikov za katere bo nova koalicija morda ocenila, da niso zmožni izvajati politiko nove vlade, ker so preveč zlizani z odstavljenim Janševim režimom.

V dobrem in v zlu: Janša in Pahor. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Z metanjem polen pod noge novemu mandartarju se je Pahor hkrati razgalil kot politik, ki ni sposoben tvorno sodelovati z novo koalicijo leve sredine, ne da bi odkrito, javno, lahko bi rekli celo zavestno delal - proti njej.

Vse to znova odpira zdaj že zimzeleno vprašanje - zakaj Pahor to počne?

Vse to znova odpira zdaj že zimzeleno vprašanje - zakaj Pahor to počne?

Taisti Pahor, ki se hkrati največ trudi ohraniti svojo perfektno, prevdvsem fizično kondicijo...

Upajmo, da je to zadnje darilo (kmalu prav tako odhajajočega) predsednika države Janezu Janši in to prav na dan, ko so prvaka SDS doletele zelo slabe novice iz Celja, kjer so višji sodniki potrdili obsodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Janezu Janši prisodilo tri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta.

Spomnimo, pravda se je vlekla od marca 2016, ko je Janez Janša objavil tvit, v katerem je novinarki RTV Slovenija Eugenijo Carl in Mojco Šetinc Pašek označil za odsluženi prostitutki.

Obe sta proti Janši vložili zasebno tožbo in februarja letos je bil premier v ponovljenem sojenju spoznan za krivega.

Janša se je (pričakovano) pritožil na zadnji dan roka, najbrž v upanju, da bo zadeva naposled zastarala. Zastaranje bi nastopilo prav na današnji dan, 25. maja. A načrt se mu ni izšel, ker je sodnik Andrej Pavlin, ki mu je bila zadeva dodeljena 18. maja še isti dan razpisal javno pritožbeno sejo na 24. maj, ob 9.30 uri.

Glede na dejstvo, da so bile obravnave na ponovnem sojenju na prvostopenjskem sodišču večkrat preložene, je bilo za pričakovati, da bi zadeva lahko zastarala, še preden bi vsebinske odločitve novinarki sploh dočakali.

Obdolženi Janša se je namreč znova poslužil zanj že preizkušene taktike, ker vročevalcem nekaj dni ni uspelo vročiti mu vabilo na obravnavo.

Sodišče je pooblastilo celo detektiva, ki se je oglasil tudi na Janševem domačem naslovu, a tudi to ni pomagalo, ker je Janševa soproga Urška Bačovnik zavrnila, da sama prejme sodno pisanje in pojasnila, da Janeza še nekdaj dni ne bo doma.

V trenutku, ko se je že zdelo, da je Janša znova pretental pravosodje, ker je sodišče moralo ugotoviti, da povratnice obdolženca ni, zato senatu ni ostalo drugega, kot da sklene, da seje ne more izpeljati – je zadevo rešil Janšev odvetnik Franci Matoz s pojasnili, da je klienta seznanil s pritožbeno sejo in da se ta lahko izpelje tudi brez njegove navzočnosti.

Sejo so tako izpeljali in že isti dan izrekli tudi sodbo.

Sodišče ni soglašalo z obrazložitvijo Janševe obrambe, da sta novinarki sami razširili v javnost, kdo se »skriva« za žaljivim tvitom.

Sodniki višjega sodišča so se strinjali z ugotovitvami prvostopenjskega, da gre za grobo, celo seksistično izjavo, ki lahko prizadene, ter da gre za napad na novinarki ad personam.

Sodnik Pavlina je še ocenil, da je bil cilj Janševega tvita žalitev in blatenje.

Zastaranje je bilo z izrekom sodbe ustavljeno, sodba je pravnomočna.

Po izreku sodbe je Franci Matoz v kamere napovedal, da bo »zoper pravnomočno sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti

Prepričan je, da bosta z Janšo uspela spraviti to sodbo s sveta.

Po drugi strani se zdi, da Janši obsodba in pravnomočna razsodba niti nista prišli do živega (fotografije zgoraj).

Kot je videti na fotografijah, včeraj je zbral svoje najbolj zveste sodelavce na poslovilni zabavi, ki bi glede na novice iz Celja morala bolj spominjati na sedmino.

»Zaključno zahvalno srečanje članov Strateških svetov @vladaRS (debirokratizacija, digitalizacija, sociala) in #Covid svetovalnih skupin,« je ob tej priložnosti čivknil Janša.

Včeraj je sicer bistveno manj časa prebil na Twitterju, prav tako je objavil ali poobjavil pol manj tvitov kot jih sicer, kot nam razkriva Maršal Twito - Sledilnik.

Morda je sodba že dosegla svoj namen?

Pa vendar Janšev nasmejan obraz nič ne kaže, da je temu res tako.

Židane volje: Janša na dan, ko je izvedel, da je pravnomočno obsojen. Vir: Posnetek zaslona, Twitter 

Morda celo nakazuje, da upa, da bodo tudi tokrat sodniki, ki so naklonjeni njegovi politiki, razveljavili pravnomočno sodbo, kot v primeru afere Patria.

Jasno je, da bi v tem primeru odpadla ponovitev sojenja, ker bi že nastopilo zastaranje.

Ponovljenega sojenja seveda ne bi bilo.

Ali se bo Janši ta manever tudi tokrat izšel, bomo videli že kmalu.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek