REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pahorja ob brezumni podpori SDS motivira strah, ne pohlep: sedaj je jasno, da ima Janša nekaj, s čemer ga drži v šahu!

Pahorja ob brezumni podpori SDS motivira strah, ne pohlep: sedaj je jasno, da ima Janša nekaj, s čemer ga drži v šahu!Pahor vedno na strani - Janše. Vir: Posenetek zaslona, Twitter
Jasno je, da nimamo več opraviti s samostojno razmišljujočim človekom, pač pa z Janševo marioneto. In zato je nujno, da tudi Pahor čim prej ne samo odide s predsedniškega položaja, pač pa tudi, da ne zasede nobene pomembne javne funkcije v tej državi.

S čem torej Janez Janša »drži v šahu« Boruta Pahorja?

Ali ima v rokah nekaj, kar bi Pahorja hudo kompromitiralo, saj si drugače ni mogoče pojasniti nerazumnih potez predsednika države?

To se sprašujejo mnogi uporabniki družbenih omrežij po zadnjih nastopih predsednika države, v katerih se je odkrito postavil na stran odhajajoče vlade.

»Minister, predsednik vlade in države se mora vzdržati skušnjave, da takoj, ko pride na oblast, zamenja stvari. Ne smemo države pripeljati v položaj, ko se zaradi spremembe oblasti menja celotna podpolitična struktura,« je namreč dejal Pahor.

Ob tem se je Pahor tudi v celoti postavil na stran Janše, ko je ob izrecni želji najverjetnejšega mandatarja za sestav nove vlade Roberta Goloba, da naj ne potrdi imenovanje veleposlanikov s strani Janševe vlade, podpisal ukaz o imenovanjih.

Nato je prav včeraj, ob dnevu Slovenske vojske dejal, da podpira nakup boxerjev – čeprav ve, da mu nova vlada pod Golobovo taktirko nasprotuje in je od odhajajoče vlade in šefa NSi Mateja Tonina (neuspešno) zahtevala, da se vzdrži podpisovanja te pogodbe.

To so ne ena, pač pa kar tri resne poteze, s katerimi je Pahor že demonstriral nasprotovanje prihajajoči vladi.

Doslej so številni analitiki ocenjevali, da je bila Pahorjeva lakajska uslužnost Janši pač posledica političnih kalkulacij.

Ko se bo Pahorju kmalu končal mandat, bo namreč tako rekoč brezposelna oseba. In kot vemo, se ima predsednik države za zelo pomembnega, zato si gotovo želi na kakšno podobno, dobro plačano službo, kjer se lahko veliko slikaš za Instagram in ne pretegneš prav veliko.

Ko se bo Pahorju kmalu končal mandat, bo namreč tako rekoč brezposelna oseba.

In kot vemo, se ima predsednik države za zelo pomembnega, zato si gotovo želi na kakšno podobno, dobro plačano službo, kjer se lahko veliko slikaš za Instagram in ne pretegneš prav veliko.

Zelo prav bi mu prišla funkcija kakšnega posrednika ali posebnega odposlanca, ki bi reševal odprte zadeve na Balkanu ali kaj podobnega.

Toda sedaj je že jasno, da so Pahorju ti načrti propadli.

O Pahorjevi prihodnosti bo, ko za to pride čas, odločala nova vlada, na čelu z Golobom, ki se je povzpel na oblast prav zaradi ljudskega nezadovoljstva zaradi ravnanj tako odhajajočega predsednika vlade kot kmalu odhajajočega predsednika države.

Golobova vlada si zagotovo ne bo zbijala točk s podporo Pahorju.

Pahor in metla: ob Pahorjevem pripisu s katerim je pojasnil, zakaj objavlja fotografije iz prejšnjih tekov Wings for life in zakaj je letos njegov cilj, da ga metla doseže šele v Kamniku, je dobil odgovor, da ga bo metla dosegla že prej... Vir: Posnetek zaslona, Instagram račun predsednika republike

V tej vladi je tudi veliko politikov, ki o Pahorju nimajo dobrega mnenja.

To pa seveda nujno pomeni, da mora biti motiv za Pahorjevo ravnanje nekje drugje in ne upanje, da ga bo prihodnja slovenska vlada podprla pri njegovih mednarodnih ambicijah.

Pri tem je potrebno seveda najprej izključiti možnost, da se je Pahor sedaj oglasil le zato, ker je odgovoren politik, ki pač »tako misli« in je s svojim razmislekom želel narediti nekaj koristnega za skupno dobro.

To možnost lahko takoj zavrnemo.

Pri tem je potrebno seveda najprej izključiti možnost, da se je Pahor sedaj oglasil le zato, ker je odgovoren politik, ki pač »tako misli« in je s svojim razmislekom želel narediti »nekaj koristnega« za skupno dobro.

Pahor se namreč doslej ni oglasil niti enkrat v zelo podobnih primerih, ko smo bili priče spodkopavanju »skupnega dobrega« in pravne države, ki jo je uničevala Janševa vlada.

Še več, Pahor je tej vladi ves čas pridno asistiral.

In sedaj, ko so napovedane spremembe, ki so pravzaprav povod za to, kar nujno prihaja – kadrovski cunami, ki bo odnesel navlako, ki jo je v dveh letih v vse pore družbe lansirala Janševa vlada – se je Pahor prvič oglasil tako zelo odločno.

Kje je bila ta odločnost zadnje dve leti se sprašuje presenečena javnost?

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kajti prav ob tem brezobzirnem in političnem kadrovanju je Pahor molčal.

Oglaša pa se sedaj, ko je vlada z mandatom ljudstva dobila nalogo, da posledice tega kadrovskega lomastenja SDS in Janeza Janše ob kolaboraciji Mateja Tonina - odpravi!

Motiv za tako nenačelno ravnanje Boruta Pahorja se zato verjetno skriva nekje drugje.

V tem primeru očitno ne gre za Pahorjevo častihlepje, ki bi lahko motiviralo njegova dejanja (kar bi bilo nekoliko nagravžno, a v skladu s Pahorjevim dosedanjim delovanjem po svoje tudi razumljivo), pač pa očitno za nekaj povsem drugega.

Kaj?

Kot nas uči Machiavelli, gre najverjetneje za strah. Strah je največji motivator tako v mednarodni kot v domači politiki.

Za kaj natančno gre, verjetno ve samo Pahor. In Janša.

Do sedaj smo bili namtreč lahko prepričani, da je Pahor tako uvideven in klečeplazen do zahtev Janše zato, ker računa na to, da ga bo prihodnja vlada podprla pri kandidaturi na kakšno prestižno mednarodno funkcijo.

Motiva za Pahorjevo zavržno ravnanje bi bila v tem primeru torej - častihlepje in grabežkljivost. Odvratno, a razumljivo.

Toda zakaj Pahor tudi po zmagi Goloba še zmeraj klečeplazi pred njim?

V enem tednu je kar trikrat podprl Janševe zahteve in trikrat nasprotoval izrecnim Golobovim zahtevam?

Podprl je nakup patrij, poslal v tujino Janševe veleposlanike in nasprotoval upravičenim Golobovim kadrovskim spremembam.

Jasno je, da je motivacija za tako nerazumno ravnanje predsednika države lahko samo Pahorjev strah. Velik strah...

Ne gre mu več za to, kaj mu bo Janša dal, strah mu je, da mu Janša ne bo nečesa zelo pomembnega - vzel.

Kot nas uči Machiavelli, gre najverjetneje za strah. Strah je največji motivator tako v mednarodni kot v domači politiki. Za kaj natančno gre, verjetno ve samo Pahor. In Janša.

Toda to, s čemer ga drži(jo), je očitno tako zelo uničujoče za Pahorja, da se tudi po koncu mandata Janeza Janše upogiba kot šiba v vetru.

Tudi v redakciji Insajderja.com smo dobili informacije, ki kažejo na to, da bi Pahorju lahko škodovala objava nekaterih podatkov, ki spadajo v intimno sfero, povezani pa so bili z določenimi kadrovskimi odločitvami predsednika države.

Doslej jih nismo objavili preprosto zato, ker jim ni bilo mogoče neodvisno pritrditi, pa tudi zato, ker smo prepričani, da takšne zadeve v bistvu sploh ne bi smele zanimati javnosti.

Toda Pahorjeve nenavadne poteze morda dokazujejo, da bi javnost vendarle - in v javnem interesu - morala poznati tudi ta del Pahorjeve zgodbe.

Ob tem vsi mediji nimajo enakih kriterijev.

Partnerja: Janša in Pahor. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Nekateri mediji ob takšnih informacijah ne bi pretirano, z lekarniško tehtnico tehtali javni interes in pravico politika do zasebnosti.

In tisti, ki nadzorujejo te medije – in povsem jasno je, da ima SDS pod svojim nadzorom de facto strankarske medije, ki so napajani iz tujine in se lažno predstavljajo kot »neodvisni« ter so pripravno orodje za prav takšne obračune – bi lahko na podlagi teh podatkov kadarkoli sprožili afere, ki bi škodovale Pahorju.

Ta »kompromat« mora zato imeti precejšnjo težo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

In prav to morda vpliva na sicer povsem nerazumljive izjave Pahorja.

Očitno ga držijo, če se nekoliko plastično izrazimo »za jajca«.

Kaj torej storiti?

O tem se mora odločiti predvsem Pahor.

Toda odloči se lahko tudi javnost.

Za javnost je namreč povsem nepomembno, s čem ga »držijo.«

Tako kot astronomi iz gibanja oddaljenih planetov ali zvezd lahko ugotovijo, da jih obkrožajo sateliti ali planeti, pa čeprav jih ne vidijo, tako lahko tudi javnost sklepa, da Pahor ne ravna razumno zaradi nečesa, kar kot nevidna sila vpliva na njegove odločitve.

Jasno je, da nimamo več opraviti s samostojno razmišljujočim človekom, pač pa z Janševo marioneto.

In zato je nujno, da tudi Pahor čim prej ne samo odide iz predsedniške palače in s predsedniškega položaja, pač pa tudi, da ne zasede nobene pomembne javne funkcije v tej državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek