REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Joe Biden pojasnil, »kako smo prišli v situacijo, da se je Putin odločil napasti Rusijo!«

Joe Biden pojasnil, »kako smo prišli v situacijo, da se je Putin odločil napasti Rusijo!«Mislec: Na vrhu G-7 je zamešal Sirijo in Libijo... Vir: Twitter

Ameriški predsednik Joe Biden je javnost znova presenetil z nekoliko nenavadno izjavo.

V enem od zadnjih intervjujev je namreč pojasnjeval, »kako smo prišli v situacijo, da se je Putin odločil napasti (vpasti v) Rusijo

V resnici je sedanji predsednik ZDA seveda mislil na - Ukrajino.

Toda težava je, da to ni prva takšna izjava.

Če smo dlakocepski - spodrsljaj.

Joe Biden precej pogosto meša države in imena ljudi, ali pa se določenih ne more spomniti.

Kar glede na to, koliko šteje let (novembra bo dopolnil 80) in na kako težkem delovnem mestu je, morda niti ni nenavadno.

Če pa takšne napake postanejo stalnica, je to seveda druga zgodba.

Sedaj so privedle do tega, da ruski Roscosmos več ne izvaža ruskih raketnih motorjev v ZDA. "pa naj letijo v vesolje na metleh," sporočajo iz Rusije...

Biden je Ukrajince napačno imenoval Iranci in ob tem požel salve zbadljivk in smeha predvsem med uporabniki družbenih omrežij.

Ob tem je še večji problem to, da ima Biden očitno vse več težav ne zgolj z razumevanjem posledic svojih zgrešenih zunanjepolitičnih potez, pač pa tudi pri izgovarjanju relativno preprostih besedil.

To se je pokazalo tudi ob letnem nagovoru o stanju nacije v Kongresu.

Biden je namreč Ukrajince napačno imenoval »Iranci« in ob tem požel salve zbadljivk in smeha predvsem med uporabniki družbenih omrežij.

Uradni prepis spornega dela, ki ga je objavila Bela hiša, se glasil: »Putin lahko obkoli Kijev s tanki, vendar nikoli ne bo osvojil src in duš ukrajinskega ljudstva.«

Toda v resnici je Joe Biden v živo, v kamere povedal nekaj povsem drugega – dejal je, da Putin lahko obkoli Kijev s tanki, »nikoli pa ne bo osvojil src in duš iranskega ljudstva.«

Podobne fraze ameriški politiki sicer pogosto izgovarjajo ob svojih obsodbah iranskega vodstva, zato morda ni nenavadno, da se je Biden zmotil.

Ameriški predsednik sicer ni imel težav pri izgovorjavi izpeljank besede »Ukrajina« v drugih delih svojega govora.

Je pa res, da je bil v svoji izjemno dolgi politični karieri nagnjen k napakam, kar je lastnost, ki jo njegovi podporniki pripisujejo jecljanju v otroštvu.

Vendar je to težavo Biden uspešno premagal.

Kot predsednik pa se je večkrat zapletel v podobno nerodne težave.

V intervjuju z NBC-jevim Lesterjem Holtom je Biden na primer trikrat poskušal artikulirati misel, da ZDA ne bi mogle združiti Afganistana, potem ko so ga okupirale.

Toda najprej je za predmet združevanja imenoval Ukrajino, nato Irak, naposled pa se je popravil in se končno spomnil - Afganistana.

Tiste države, ki so ji ZDA končno sprostile 7 milijard dolarjev njenega denarja - zgolj polovico od vsote, ki jo ta država ima. Kitajska zahteva, da ji po zgrešeni vojni vrnejo vse.

Drugo polovico želijo ZDA uporabiti po svoje, med drugim za plačilo žrtvam terorističnih napadov v ZDA, ki so jih izvedli večinoma državljani Savdijske Arabije.

Njim niso vzeli niti centa.

Na vrhu G-7 pa je bil nič manj konfuzen in je zamenjal Sirijo in Libijo...

Bidnovi kritiki so zadnji spodrsljaj sprejeli z navdušenjem.

Med govorom je Biden obljubil nadaljnjo podporo Washingtona Kijevu, vendar je znova poudaril, da ZDA in njihove zaveznice v NATO paktu ne bodo vojaško posredovale, da bi ustavile Rusijo.

A le kdo ve. če Biden morda ni mislil na kakšno drugo državo...

Toda glede na to, da je po anketi leta 2022 le 34 odstotkov Američanov znalo najti Ukrajino ne zemljevidu, ni nenavadno, da tudi predsednik ZDA pogosto zameša države.

In pri tem je potrebno vedeti, da se je znanje Američanov v zadnjem času popravilo.

Leta 2014 je namreč samo 16 odstotkov vprašanih znalo najti Ukrajino na zemljevidu.

Še en dokaz, zakaj je dogajanje v Ukrajini res ključnega pomena in nacionalni interes Rusije - ne pa ZDA in njenih "zaveznic."

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek