REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija: Sestreljeni dve ukrajinski letali, zračna obramba »nevtralizirana«, ukrajinski vojaki se predajajo

Rusija: Sestreljeni dve ukrajinski letali, zračna obramba »nevtralizirana«, ukrajinski vojaki se predajajoSu-24. Vir: Posnetek zaslona, Aleksandar Mishin

Rusija je uničila ukrajinsko zračno obrambo in letalske sile z vrsto natančnih napadov, se glasi sporočilo obrambnega ministrstva države, potem ko so letališča in vzletno-pristajalne steze po vsej državi pretresle eksplozije.

Visoki uradniki Rusije so v četrtek zjutraj potrdili, da se »ukrajinski mejni stražarji ne upirajo napredovanju ruskih vojakov«, ki so vstopili na ozemlje Ukrajine potem, ko je predsednik Rusije Vladimir Putin podpisal ukaz za začetek »posebne operacije« v Donbasu.

Hkrati so ruski uradniki zanikali trditve ukrajinskih oblasti, da je Rusija med ofenzivo izgubila vsaj eno vojaško letalo nad državo.

V prejšnji izjavi je Moskva poročala, da izvaja napade »na elemente ukrajinske vojaške infrastrukture.«

Ruska vojska si tudi prizadeva, da bi bilo čim manj »kolateralnih žrtev«, čeprav bodo te neizbežne.

Rusija je v četrtek zjutraj začela ofenzivo proti Ukrajini po ukazu predsednika Vladimirja Putina, ki je dejal, da je cilj operacije »demilitarizacija in denacifikacija« Ukrajine.

Putin je pred tem v govoru zatrdil, da je bila vojaška akcija potrebna za zaustavitev ukrajinskih napadov na dve odcepljeni regiji Doneck in Lugansk v Donbasu, ki ju je Moskva v ponedeljek priznala kot suvereni državi.

Ocenil je, da bi lahko Rusijo napadli ukrajinski radikalci, razen če se njihov vpliv v državi zmanjša, in obtožil zahodne države, da oborožujejo Kijev proti Rusiji.

Iz Ljudske republike Lugansk medtem poročajo, da so na območju naselij Smeloe in Stepovoe sestrelili dve ukrajinski letali Su-24, ki sta leteli nad ozemljem republike.

Vodstvo republike je pred tem objavilo, da je začelo vojaško operacijo za osvoboditev območij regije Luganska pod nadzorom Kijeva in da bodo tarča le vojaški objekti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da bo Moskva podprla Ljudsko republiko Lugansk in Doneško ljudsko republiko, da bi branila prebivalce Donbasa.

Sosednja Doneška ljudska republika (DLR) je sporočila, da so njeno ozemlje obstreljevale ukrajinske oborožene sile.

Ruski Su-34
Rusko letalo Su-34. Vir: MO Rusije, FB

Predstavnik Skupnega centra za nadzor in usklajevanje režima premirja je dejal, da so sile pod nadzorom Kijeva »izstrelile 10 granat, ki so prepovedane s sporazumi iz Minska

Takšen razvoj dogodkov je nastal sredi nasprotja med Rusijo in Ukrajino zaradi dveh odcepljenih uporniških republik, ki sta svojo neodvisnost objavili leta 2014, po državnem udaru v Kijevu, kar je izzvalo oster vojaški konflikt na vzhodu države.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek priznal neodvisnost DNR in LNR.

Putin je nato zaradi nadaljevanja obstreljevanja ozemlja obeh proruskih republik s strani ukrajinskih sil danes ukazal izvedbo posebne operacije v obeh republikah, skupaj znanih kot Donbas, »da bi zaščitil njene prebivalce.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek