REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija ima Kitajsko, Nemčija pa bo »zmrzovala« brez ruskega plina, opozarja nemški izvršni direktor za energetiko

Rusija ima Kitajsko, Nemčija pa bo »zmrzovala« brez ruskega plina, opozarja nemški izvršni direktor za energetikoSeverni tok 2. Vir: Twitter

Nemci se soočajo s hudo zimo, saj so se cene zemeljskega plina na trgu znova dvignile - potem ko se je nacionalni energetski regulator očitno uklonil nekaterim rusofobnim in okoljevarstvenim lobijem ter prekinil postopek odobritve novega plinovoda Severni tok 2, nujnega za ogrevanje domov v Nemčiji in velikem delu predvsem severne Evrope.

Nemški energetski izvršni direktor, eden od dobrih poznavalcev razmer, ki je želel ostati neimenovan, je namreč opozoril, da bo njegova država to zimo »zmrzovala«, če bodo oblasti še naprej blokirale plinovod Severni tok 2.

Brazilski novinar in strokovnjak za globalne zadeve Pepe Escobar je kot svoj vir citiral anonimnega vodilnega direktorja v svoji zadnji kolumni za revijo Unz Review, v kateri je komentiral odločitev nemškega energetskega regulatorja Bundesnetzagentur, da začasno prekliče certifikacijo na novo dokončanemu plinovodu Severni tok 2.

Severni tok 2
Geslo Severnega toka 2: »Predan. Zanesljiv. Varen.« Vendar mu ovire postavljajo povsod, od ZDA pa do vzhodnoevropskih držav in Nemčije... Vir: Twitter

Zaradi te odločitve so cene plina narasle na ravni, ki se približujejo tistim iz septembra in oktobra.

Takrat so cene umirila zagotovila ruskega predsednika Vladimirja Putina, da bo nacionalna plinska družba Gazprom spoštovala vse obstoječe pogodbe.

Escobar trdi, da bo nemški regulator zadržal odobritev Severnega toka 2 do tedaj, ko se bo po splošnih volitvah, ki so bile 26. septembra - oblikovala nova koalicijska vlada.

Escobar trdi, da bo nemški regulator zadržal odobritev Severnega toka 2 do tedaj, ko se bo po splošnih volitvah, ki so bile 26. septembra - oblikovala nova koalicijska vlada.

Ta koalicija, ki naj bi jo vodili Socialni demokrati Olafa Scholza, bo verjetno vključevala Zelene, ki so sicer zelo kritično nastrojeni do Severnega toka in Rusije, ocenjuje Escobar.

Drug razlog za odmik certifikacije naj bi bilo »kaznovanje Rusije« zaradi krize z begunci na poljsko-beloruski meji.

Ker belorusko letalsko podjetje zaradi sankcij EU ne more več leteti preko ozemlja Evropske unije, si je našlo nove destinacije v bližnjevzhodnih državah, to pa je privedlo do težav z begunci na poljski meji.

Severni tok 2 Vir: BBC
Pot plinovoda Severni tok (zelena črta) in Severnega toka 2 (modro črtkano) od Rusije do Nemčije. Vir: Gazprom in BBC.

Na tisoče potencialnih prosilcev za azil je odtlej odletelo v Belorusijo, državo, ki ni članica EU, da bi poskušali prečkati mejo s članico EU Poljsko.

»Gazprom je zelo profesionalen. Toda predstavljajte si, če bi se Gazprom odločil namerno upočasniti dobave zemeljskega plina. Cene bi se lahko dvignile desetkratno in zrušile celotno EU.«

»To je igra, v kateri Nemčija ne more zmagati,« je ocenil izvršni direktor nemškega energetskega regulatorja in ob tem opozoril: »Gazprom je zelo profesionalen. Toda predstavljajte si, če bi se Gazprom odločil namerno upočasniti dobave zemeljskega plina. Cene bi se lahko dvignile desetkratno in zrušile celotno EU.«

Pri tem Moskva ima druge trge za svoje ogromne zaloge plina na Daljnem vzhodu, EU pa nima realističnega alternativnega dobavitelja – tudi zaradi dragega uvoza utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) iz ZDA in Združenih arabskih emiratov.

SPD - Sholz
Bodo Zeleni pritisnili na Sholza? Vir: Twitter
Če bi se Gazprom odločil namerno upočasniti dobave zemeljskega plina, bi se cene lahko dvignile desetkratno in zrušile celotno EU.

»Rusija ima Kitajsko. Nemčija pa nima izvedljivega načrta za izredne razmere,« ocenjuje izvršni direktor nemškega energetskega regulatorja in ob tem poudarja: »Če Nemčija zdaj ne pridobi nafte in zemeljskega plina po kopnem, si ne moremo ustvariti rezerv, saj nimamo dovolj zmogljivosti za dobavo plina ali nafte za oskrbo EU to zimo.«

Evropske zaloge plina so bile to leto močno izčrpane zaradi kombinacije nenavadno mrzle zime v letih 2020–2021 in neuspeha obnovljivih sončnih in vetrnih generatorjev, da bi v pogojih, ko ni bilo dovolj vetra, dosegli preskrbljenost Evrope z energenti.

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden celo pozvala k vladni pomoči revnejšim gospodinjstvom, ki si bodo v prihodnjih mesecih težko privoščila ogrevanje svojih domov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek