REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanska vlada 100 milijonov funtov EU za Cornwall nadomestila z enim, nato pa popustila

Britanska vlada 100 milijonov funtov EU za Cornwall nadomestila z enim, nato pa popustilaCornwall. Vir: Twitter

Odhod Združenega kraljestva iz EU bi se za nekatere dele nekdanje članice Evropske unije lahko končal precej drugače, kot pa so to razglašali britanski politiki.

EU je Cornwall označila za eno najrevnejših regij v Evropi, zato je bila upravičena do na stotine milijonov funtov sredstev za pomoč pri spodbujanju gospodarstva v več kot 20 letih.

Če bi Združeno kraljestvo ostalo v EU, bi Cornwall še naprej prejemal sredstva EU – okoli 100 milijonov funtov letno.

Ob izstopu iz EU pa se je pokazalo, da je vlada v Londonu za njihove potrebe poskrbela z zgolj enim milijonom funtov.

Vse to je sprožilo politične proteste, ki so vplivali na spremembo državnega proračuna.

Vlada Borisa Johnsona je nato izjavila, da namerava doseči raven financiranja, ki bi ga Cornwall dobil, če bi Velika Britanija ostala v EU.

Bodo pa tudi v tem primeru za razvoj te regije seveda plačevali le davkoplačevalci Združenega kraljestva – ne pa več celotne EU.

Državni sekretar Michael Gove je poudaril, da »niti Škotska, Wales, Severna Irska ali Cornwall v času delovanja tega parlamenta ne bodo prejeli nič manj, kot bi prejeli iz sredstev EU«.

Nato se je oglasil še finančni minister Rishi Sunak in v jesenskem predlogu državnega proračuna dodal stavek, v katerem je zapisal, da bodo sredstva za Cornwall »najmanj enaka« izgubljenim sredstvom EU.

Bodo pa tudi v tem primeru za razvoj te regije odslej seveda plačevali le davkoplačevalci Združenega kraljestva – ne pa več celotne EU.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek