REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hisense: Svet se pomanjkanja čipov ne bo otresel še 2 do 3 leta, a le, če ne bo trgovinskih vojn…

Hisense: Svet se pomanjkanja čipov ne bo otresel še 2 do 3 leta, a le, če ne bo trgovinskih vojn…Polprevodniški čip. Vir: Twitter

Svetovno pomanjkanje čipov bo vztrajalo vsaj še dve do tri leta, pravi predsednik uprave Hisensa, enega največjih kitajskih proizvajalcev TV aparatov in gospodinjskih izdelkov, ki ima v lasti tudi Gorenje.

Po besedah ​​vodje kitajske korporacije Hisense Jia Shaoqiana bi se razmere »lahko uredile v dveh do treh letih«, a le, če »ne bo velikih težav« s svetovnimi trgovinskimi spori.

Vse večje pomanjkanje polprevodnikov pesti številne proizvajalce na svetu.

Prizadeti so različni proizvajalci, od tistih, ki proizvajajo gospodinjsko elektroniko do proizvajalcev avtomobilov.

Po besedah ​​vodje kitajske korporacije Hisense Jia Shaoqiana bi se razmere »lahko uredile v dveh do treh letih«, a le, če »ne bo velikih težav« s svetovnimi trgovinskimi spori.

»V nasprotnem primeru, če se bodo trgovinske in gospodarske sankcije med državami nadaljevale, je to res težko oceniti,« je opozoril Shaoqian v intervjuju za CNBC.

Podjetje Hisense je tako kot mnoga druga na udaru posledic pomanjkanja čipov.

Prav zato so stroški proizvodnje vidno narasli.

Managerji po vsem svetu pričakujejo, da bo pomanjkanje čipov trajalo tudi do leta 2022, nekateri pa trdijo, da bi se lahko zadržalo tudi dlje od tega.

Hisense / Gorenje
Vir: Twitter

Sedanje pomanjkanje je povzročilo več dejavnikov, glavni pa je naraščajoče povpraševanje po potrošniški elektroniki med zapiranji, ki jih povzroča pandemija koronavirusne bolezni covid-19.

Polprevodniški čipi so bistveni sestavni deli novih avtomobilov in se pogosto uporabljajo v informacijskih sistemih in zabavni elektroniki, pa tudi v osnovnih delih, kot so servo volan in zavore.

Povprečno vozilo ima lahko danes že na stotine polprevodniških čipov.

Proizvajalci avtomobilov so letos poročali o velikem zmanjšanju zaslužka zaradi pomanjkanja čipov.

Proizvodnja avtomobilov v Veliki Britaniji se je avgusta zmanjšala za 27 odstotkov na medletni ravni, medtem ko je General Motors prejšnji mesec sporočil, da se je prodaja vozil v ZDA v tretjem četrtletju letno zmanjšala za več kot 30 odstotkov.

Ameriški tehnološki velikan Apple prav zaradi pomanjkanja čipov načrtuje zmanjšanje proizvodnje pametnih telefonov v letu 2021 za 10 milijonov enot.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek