REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Plavajoči Černobili!« Ni samo Francija razkačena zaradi pakta AUKUS: »Avstralska vlada je ravnala strahopetno«

»Plavajoči Černobili!« Ni samo Francija razkačena zaradi pakta AUKUS: »Avstralska vlada je ravnala strahopetno«Novi kamen spotike med zavezniki v NATO: Pakt AUKUS. Vir: Twitter

Združene države in Združeno kraljestvo bodo z Avstralijo delile tehnologijo in znanje, da bi ji pomagali pri gradnji podmornic na jedrski pogon, kot del na novo ustanovljenega obrambnega pakta med tremi državami, ki je dvignil veliko prahu na svetovnem političnem parketu.

Francija, ki je zaradi omenjenega pakta ZDA in Velike Britanije z Avstralijo ostala brez večmilijonske pogodbe o dobavi dizelskih podmornic za avstralsko vojsko, je že umaknila svoje veleposlanike iz Washingtona in Canberre ter odpovedala slavnostni večer, praznovanje obletnice bitke pri Chesapeaku, ki je bila ključnega pomena v ameriški revoluciji.

Francija je veleposlanika v ZDA medtem po pogovoru obeh predsednikov, Emannuela Macrona in Joeja Bidna sicer že vrnila, toda to zagotovo ne bo dovolj za obnovitev odnosov na prejšnji ravni.

Vendar se ne kuha od jeze samo Pariz.

Protijedrske skupine v Avstraliji in številni prebivalci te države so že izrazili bes zaradi spornega pakta, zaskrbljeni, da bi to lahko bil trojanski konj za jedrsko industrijo, ki so se ji uspešno upirali desetletja, poroča CNN.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern se je osebno pogovarjala z avstralskim kolegom Scottom Morrisonom in mu zabičala, da avstralske jedrske podmornice ne bodo dobrodošle v vodah Nove Zelandije, ki je prepovedala jedrska plovila v svojih vodah že pred več kot tremi desetletji, leta 1984.

Pet držav - Velika Britanija, ZDA, Kitajska, Rusija, Indija in Francija - že imajo v svojih flotah jedrske podmornice.

Ob tem številne razvite države, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, uporabljajo jedrsko energijo za različne namene.

V Franciji je 70 odstotkov električne energije v državi jedrskega izvora.

Jedrska energija je po hidroenergiji drugi največji ponudnik nizkoogljične električne energije na svetu in ima 10-odstotni delež v svetovni električni energiji, proizvedeni v približno 440 reaktorjih.

Ko pa gre za trajnost, so viri urana v svetu tako veliki, da strokovnjaki ne predvidevajo, da bi ga lahko kmalu zmanjkalo.

Električna energija se pridobiva zahvaljujoč procesu, znanem kot jedrska fisija oz. jedrska cepitev, pri kateri jedrske elektrarne izkoriščajo energijo, ki se sprošča pri cepitvi jeder urana, kar sicer ne povzroča emisij škodljivih plinov, ampak se ti sproščajo med rudarjenjem urana in postopkom njegove obogatitve.

Čeprav je energija, proizvedena v jedrskih elektrarnah, sama po sebi obnovljiva, material, uporabljen v proizvodnji - to ni.

Ko pa gre za trajnost, so viri urana v svetu tako veliki, da strokovnjaki ne predvidevajo, da bi ga lahko kmalu zmanjkalo.

Pa navkljub temu mnogi nasprotujejo jedrski energiji zaradi uničevanja okolja, ki ga povzroča rudarjenje urana.

K spremembi stališč glede škodljivosti jedrske energije ne pomaga niti dejstvo, da ta v primerjavi s fosilnimi gorivi lahko prepreči milijone ton emisij škodljivih plinov v ozračje na letni ravni.

Zakaj potem Avstralci nergajo in protestirajo?

Niso jezni le oni. Več držav je po nesreči v Fukušimi marca leta 2011, največji jedrski katastrofi po Černobilu leta 1986, ustavilo nadaljnji razvoj industrije jedrske energije.

Avstralsko protijedrsko gibanje gre še dlje, in sloni na velikih protestih iz sedemdesetih let. Ta so bila sad predvsem pomislekov zaradi vpliva rudarjenja urana (ki ga ima Avstralija v res velikih zalogah) na okolje, pa tudi zaradi zaskrbljenosti glede tveganj za javno zdravje, zlasti tistih skupnosti, ki živijo v bližini takrat načrtovanih objektov.

Uničenje: Avstralija, rudnik urana. Vir: Twitter

Niso nič manjši pomisleki niti glede varnega shranjevanja jedrskih odpadkov.

Gibanje proti rudarjenju urana je v Avstraliji leta 1977 zbralo 250.000 podpisov za moratorij na pridobivanje tega materiala, čeprav jedrske energijo v državi sploh niso uporabljali.

Toda Avstralija še danes koplje in izvaža uran za pridobivanje jedrske energije v drugih delih sveta.

CNN poudarja, da v Avstraliji narašča politični pritisk s strani voditeljev Liberalne stranke, da se tudi doma začne uporabljati jedrsko energijo.

Zagovorniki tega načrta trdijo, da brez le-tega do leta 2030 ne bo mogoče doseči ogljično nevtralnost oziroma ničnih emisij ogljika.

Avstralija se že dolgo upira jedrski energiji, ker ima bogate zaloge plina in premoga, vendar je zdaj pod pritiskom, da opusti fosilna goriva.

Ob razglasitvi novega pakta AUKUS je Morrison sicer dejal, da Avstralija ne želi razvoja »civilnih jedrskih zmogljivosti«, ki bi vključevale jedrske elektrarne.

Toda vodja stranke Zelenih Adam Bandt je na Twitterju kritiziral jedrski dogovor Canberre z Washingtonom in Londonom, češ da gre za vmeščanje »plavajočih Černobilov v srce avstralskih mest«.

Bandt je opozoril domačo javnost, da bi tako Avstralija postala »manj varna«.

Bob Brown, nekdanji vodja Zelenih, ki se je v osemdesetih letih boril proti vstopu jedrskih ladij v Tasmanijo, je za avstralski časnik Financial Review poudaril, da novi sporazum državo približuje razvoju jedrske energije.

»Menim, da je to zelo strahopetna poteza vlade. Odločila se je, ne da bi upoštevala mnenje javnosti, saj je vedela, da se bodo prebivalci temu uprli,« je opozoril Brown.

Načrtom vlade v Canberri nasprotuje tudi Nova Zelandija.

Nova Zelandija je ena redkih razvitih držav, ki sploh nima jedrskih reaktorjev.

Otočna država je območje brez jedrske energije, hkrati preprečuje vstop jedrskega orožja ali jedrskih ladij na njeno ozemlje.

Leta 1978, po preiskavi učinkovin pridobivanja jedrske energije, se je novozelandska vlada odločila, da bo država uporabila lastne naravne zmogljivosti za proizvodnjo električne energije, namesto da bi zgradila tudi jedrsko elektrarno.

Hidroelektrarne zagotavljajo 80 odstotkov električne energije v državi, zato vlaganja v jedrske elektrarne ne veljajo za donosne.

Po mnenju Svetovnega jedrskega združenja (WNA) bi bili začetni stroški gradnje takega objekta izjemno visoki.

Vendar pa so glavni razlogi, zakaj Nova Zelandija nasprotuje jedrski energiji, - tako kot v Avstraliji - javno mnenje ter zaskrbljenost glede varnosti in odlaganja jedrskih odpadkov, poudarja CNN.

Protijedrsko stališče Nove Zelandije velja tako za jedrsko energijo kot plovila in orožje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek