REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protievropsko in protikitajsko: ZDA z Avstralijo in VB skovale novo zavezništvo in »izdale« Francijo

Protievropsko in protikitajsko: ZDA z Avstralijo in VB skovale novo zavezništvo in »izdale« FrancijoPasti novega zavezništva. Vir: Twitter

Voditelji ZDA, Velike Britanije in Avstralije so v sredo napovedali sklenitev novega zavezništva v Indopacifiški regiji (AUKUS), ki bo med drugim Canberri omogočilo dobavo podmornic na jedrski pogon.

Washington zatrjuje, da ne gre za potezo, usmerjeno proti Kitajski, kar pa je seveda zavajanje.

Številni dokazi in navedbe diplomatov vseh treh držav kažejo, da ZDA v regiji kujejo nov vojaški pakt, s katerim želijo omejiti moč Kitajske.

AUKUS so skupaj na virtualni konferenci naznanili predsednik ZDA Joe Biden ter premierja Velike Britanije in Avstralije, Boris Johnson in Scott Morrison.

Britanski premier Johnson je dejal, da bo zavezništvo trem angleško govorečim pomorskim demokracijam omogočilo utrditev medsebojnih vezi in zaostritev fokusa na vse bolj zapleteni del sveta.

»Imeli bomo novo priložnost za utrditev Velike Britanije na vrhu znanosti in tehnologije, utrditev naše nacionalne strokovnosti, Velika Britanija, ZDA in Avstralija pa se bodo povezale bolj kot doslej,« je dejal Johnson.

Jedrske podmornice z balističnimi raketami - velikost
Vir: Twitter

Za Johnsona je zavezništvo nov dokaz, da se je brexit »splačal«, saj imajo sedaj proste roke pri sklepanju zavezništev.

Slaba plat te »sreče« pa je možnost, da se tudi Velika Britanija skupaj z ZDA zaplete v vojno s Kitajsko in celo Rusijo, ki se morda ne bo končala tako srečno za državo, kot so v to prepričani strategi v Londonu in Washingtonu.

V Pekingu gledajo na to ravnanje kot na ponavljanje obnašanja iz časov kolonializma ter »veka sramote«, v katerem je njihovo imperialistično izkoriščanje trpela Kitajska.

»To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano,« je za francoski radio France Info povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Načrte za podmornice na jedrski pogon naj bi razvili v prihodnjih 18 mesecih, gradili pa jih bodo v Adelaidi.

Bo pa ta odločitev vplivala na francosko-avstralski dogovor o izgradnji jedrskih podmornic s francosko tehnologijo. Avstralija je v ta namen že porabila 1,8 milijarde dolarjev.

Pariz zato omenjeni dogovor med Veliko Britanijo, ZDA in Avstralijo vidi kot »nož v hrbet.«

V resnici pa je še več kot to – Francija je tudi članica Evropske unije, edina evropska država z jedrskim orožjem.

Njeno izrivanje iz novega zavezništva kaže, da obstajajo resni premiki v razmišljanju strategov tudi glede odnosov med EU in ZDA.

V politiki »obkoljevanja« Kitajske si očitno ZDA ne upajo več zanašati na svojeglavo Francijo, po drugi strani pa je Parizu prav tako, podobno kot Berlinu, dovolj ameriške prevlade in napačnih vojn, zaradi katerih imajo težave zgolj evropske države, ne pa ZDA.

Parizu je, podobno kot Berlinu, dovolj ameriške prevlade in napačnih vojn, zaradi katerih imajo težave zgolj evropske države, ne pa ZDA.

Napoved je sprožila oster odziv Francije, ki ima z Avstralijo 90-milijardni dogovor o podmornicah, ki je bil zdaj prekinjen.

»To je nož v hrbet. Z Avstralijo smo vzpostavili odnos zaupanja, a je bilo zaupanje izdano,« je za francoski radio France Info povedal francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Poudaril je, da zavezniki tega ne delajo drug drugemu.

»Ta nenadna in nepredvidljiva odločitev spominja na tisto, kar bi naredil Donald Trump«, je dodal.

V Parizu sta francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian in obrambna ministrica Florence Parly izdala skupno sporočilo za javnost ter omenjeno odločitev ocenila kot »obžalovanja vredno.«

Vir: Twitter

»Ameriška odločitev, da iz strukturnega partnerstva z Avstralijo v trenutku, ko smo soočeni z izzivi brez presedana v indijsko-pacifični regiji odrinejo zaveznika in partnerja, kot je Francija … kaže na pomanjkanje koherence, ki jo Francija lahko samo ugotovi in obžaluje,« sta opozorila Le Drian in obrambna ministrica Florence Parly.

Nekoliko drugačno, bolj nevtralno politiko glede Kitajske igra Nova Zelandija.

Iz Wellingtona so že napovedali, da avstralskim podmornicam na jedrski pogon ne bodo dovolili plutja po vodah Nove Zelandije, kar je v skladu z obstoječo politiko zavračanja jedrskih naprav.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je ob tem poudarila, da jih niso povabili k sodelovanju v zavezništvu.

Kitajska pa je bila v odzivu na AUKUS zelo ostra.

Kitajski veleposlanik Liu Pengju je v Washingtonu dejal, da države ne bi smele ustvarjati »ekskluzivnih povezav, s katerimi se škodi interesu tretje strani.«

»Še posebej pa bi se morali otresti svoje miselnosti hladne vojne in ideoloških predsodkov,« je sklenil kitajski veleposlanik Liu Pengju v Washingtonu.

Delite članek