REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Podcenjena nevarnost: ZDA silijo NATO in Slovenijo v vojno s Kitajsko, ki svari zaradi »zlobnih namer« ZDA

Podcenjena nevarnost: ZDA silijo NATO in Slovenijo v vojno s Kitajsko, ki svari zaradi »zlobnih namer« ZDAZDA pod Bidnovo taktirko obračajo NATO v smer proti Kitajski... Vir: Twitter

Vrh zveze NATO v Bruslju je večina zahodnih komentatorjev videla kot trenutek, ko se je »Amerika vrnila

V času administracije Donalda Trumpa načete vezi med ZDA in ostalimi članicami zveze NATO naj bi bile znova obnovljene, svet naj bi se po štirih letih z nastopom mandata Joeja Bidna vrnil v novo »normalnost.«

Toda to je napačno gledanje.

Medtem se je namreč zgodilo preveč stvari, da bi bil svet še vedno enak kot pred Trumpom.

Še bolj resna pa je nova usmeritev ZDA in zveze NATO, ki »zahodno zavezništvo« usmerja v konflikte in morda celo vojaške spopade – s Kitajsko.

Voditelji zveze NATO so namreč v ponedeljek zavzeli ostro stališče zoper Kitajsko v posebni izjavi ob prvem srečanju novega predsednika ZDA z voditelji zavezništva v Bruslju.

NATO je odkril novega sovražnika. Vir: Twitter

»Napovedane ambicije Kitajske in agresivno vedenje predstavljajo sistemske izzive za na pravilih utemeljen mednarodni red na področjih, ki so pomembna za varnost zavezništva,« so zapisali voditelji članic zveze NATO.

S to izjavo se je strinjala tudi Slovenija v podobi slovenskega predsednika vlade.

Jasno pa je, da takšna opozorila zveze NATO to zavezništvo vodijo v neko povsem drugo smer, za katero pravzaprav ni bilo ustvarjeno in je daleč od njegovih ciljev.

Slovenija je v zavezništvo vstopila zato, ker je bila javnosti prodana zgodba o tem, da gre za obrambno zavezništvo zahodnih demokracij.

Slovenija je v zavezništvo vstopila zato, ker je bila javnosti prodana zgodba o tem, da gre za obrambno zavezništvo zahodnih demokracij. Tri desetletja po padcu Berlinskega zidu pa naj bi zavezništvo tako postalo dodatno orodje ZDA v spopadu s Kitajsko za prevlado v vzhodni Aziji.

Tri desetletja po padcu Berlinskega zidu pa naj bi zavezništvo tako postalo dodatno orodje ZDA v spopadu s Kitajsko za prevlado v vzhodni Aziji.

NATO naj bi varoval Evropo, toda prvič je bil njegov peti člen Washingtonske pogodbe aktiviran ob terorističnem napadu na Združene države Amerike.

Začela se je večdesetletna vojna proti terorizmu.

Sedaj se zgodba ponavlja – in znova vse kaže, da bo 5. člen, ki zahteva skupno obrambo vseh članic, morda uporabljen v korist ZDA – za »obkoljevanje« in ogrožanje Kitajske.

Takoj zatem se je odzval Peking, ki je zatrdil, da je NATO »obrekoval« miroljuben razvoj Kitajske.

NATO je »narobe ocenil mednarodno situacijo in prikazal mentaliteto hladne vojne,« je zapisalo kitajsko veleposlaništvo v Bruslju.

Kitajsko veleposlaništvo pri EU je NATO pozvalo, da naj ne pretiravajo s svojo »teorijo o kitajski nevarnosti«.

Kitajska vojska
Je naloga zveze NATO res - zoperstavljanje Kitajski v Južnem kitajskem morju? Vir: Twitter

»Ne bomo predstavljali 'sistemskega izziva' za nikogar, toda če nekdo želi biti 'sistemski izziv' za nas ne bomo ostali indiferentni,« so zapisali.

V Pekingu se je odzval tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian, ki je dejal, da imajo ZDA in Evropa »različne interese« in da nekatere evropske države »sebe ne bodo priključile protikitajski vojni kočiji ZDA.«

Že pred tem so na srečanju G7 v Londonu voditelji »zahodnih demokracij« kritizirali ravnanje Kitajske s prebivalci pokrajine Xinjiang, zahtevali spoštovanje avtonomije Hong Konga in Tajvana te popolno preiskavo korenin koronavirusa na Kitajskem.

Tedaj se je odzvalo kitajsko veleposlaništvo v Londonu in kritiziralo »zlobne namere nekaterih držav, kot so na primer ZDA.«

Slovenski vladni geopolitiki bodo seveda našli pametne razloge, zaradi katerih mora tudi Slovenija sodelovati v tej ameriški protikitajski »zgodbi«, toda dejstvo je, da takšna usmeritev zavezništva nima prav nobene resne zveze ne s temeljnimi cilji te organizacije ne s slovenskimi nacionalnimi interesi.

EU proti Kitajski?
Bo NATO tudi celotno EU, v skladu z željami Washingtona in v nasprotju z evropskimi dolgoročnimi interesi, usmeril v boj proti Kitajski? Vir: Twitter

Novi ameriški predsednik je namreč pozval ostale članice NATO, da naj se uprejo kitajskemu avtoritarizmu in vse večji vojaški moči, kar je »sprememba fokusa za zavezništvo, ki je bilo ustanovljeno, da bi branilo Evropo pred Sovjetsko zvezo v času hladne vojne,« ugotavlja – Reuters.

'To je sprememba fokusa za zavezništvo, ki je bilo ustanovljeno, da bi branilo Evropo pred Sovjetsko zvezo v času hladne vojne,' je ugotovil – Reuters.

Ne gre samo za »spremembo fokusa«, pač pa za spreminjanje temelja obrambne zveze, ustvarjene za obrambo Evrope in ZDA pred zunanjo nevarnostjo - za orodje ZDA v boju s Kitajsko za svetovno prevlado v tekmi za najmočnejšo silo sveta.

Bo v tem boju sodelovala tudi Slovenija?

Ali Tonin (NSi) potrebuje nove rekrute na Slovenskem za boj proti - Kitajski?

Je Slovenija res vstopila v NATO zaradi takšnih ciljev?

Vse to so resna vprašanja, na katera pa naši voditelji seveda nimajo pravih odgovorov.

O tem očitno niti ne razmišljajo.

Samo podpisujejo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek