REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Protasevič slikan s puško kot del neonacističnega bataljona Azov, časnik Times to informacijo - cenzuriral

Protasevič slikan s puško kot del neonacističnega bataljona Azov, časnik Times to informacijo - cenzuriralNovinar in vojak hkrati - bloger Roman Protasevič. Vir: Twitter
Britanski vojni dopisnik Jake Hanrahan dejal, da je Protasevič res sodeloval v bojih, toda ne v bataljonu Azov, pač pa v »beloruski enoti, ki se je borila z bataljonom Azov.« Šlo je za skrajno desničarsko enoto »Pahonia.«

Potem ko je Evropska unija zaradi prestrezanja letala Ryanaira nad Belorusijo tej državi uvedla nov krog sankcij so pricurljali novi podatki in dokaz o tem, da »novinar« in »fotograf«, zaradi katerega je nastal zaplet, ni samo to, pač pa da zelo rad poseže tudi po orožju.

Bloger Roman Protasevič ni namreč samo oseba z neonacističnim ozadjem, pač pa se je že boril v Ukrajini proti ruski manjšini in bil celo ranjen.

Slikan je bil tudi kot pripadnik neonacističnega bataljona »Azov« v spopadih z ruskimi separatisti v Doneški republiki na vzhodu Ukrajine.

To kažejo najnovejše slike, ki ga prikazujejo v vojaški opremi in s puško ter del pogovora, v katerem priznava, da je bil na fronti in da je bil tudi ranjen.

To je seveda precej nerodno, tudi za EU.

Številne države namreč prepovedujejo sodelovanje svojih državljanov v vojaških enotah na tujem ozemlju in to smatrajo za terorizem.

Poleg tega takšno odkrito uvrščanje »novinarja« med vojaške osebe istega v veliki meri diskvalificira ne samo kot novinarja, pač pa tudi kot objektivnega poročevalca.

Številne države prepovedujejo sodelovanje svojih državljanov v vojaških enotah na tujem ozemlju in to smatrajo za terorizem.

Protasevič sam se je sicer predstavljal le v vlogi novinarja na fronti v Ukrajini leta 2014, toda sam poveljnik bataljona Azov je zapisal, da se je »boril zoper okupacijo Ukrajine skupaj z bataljonom Azov in drugimi vojaškimi enotami.«

»Bil je z nami v Širokinumu, kjer je bil ranjen. Toda njegovo orožje, kot novinarja ni bila puška, pač pa so bile to besede,« je dejalpoveljnik bataljona Azov Andrej Biletski.

Toda to trditev izpodbijajo slike, na katerih se vidi, kako je Protasevič postrojen in nosi – avtomatsko puško.

Takšno odkrito uvrščanje »novinarja« med vojaške osebe istega v veliki meri diskvalificira ne samo kot novinarja, pač pa tudi kot objektivnega poročevalca.

Sporni bataljon Azov, ustanovljen leta 2014 kot skrajno desničarska vojaška enota, je danes celo del nacionalne garde Ukrajine.

Njegovi pripadniki so se po državnem udaru v Ukrajini leta 2014 ter odcepitvi treh entitet od Ukrajine borili večinoma okoli Mariupola.

Skupina je tesno povezana z neonacistično ideologijo.

Njihov simbol je podoben simbolu »volčjega angela« (Wolfsangel), ki je bil simbol številnih nacističnih nemških enot med drugo svetovno vojno.

Pogosto so razkazovali tudi druge simbole, na primer »Črno sonce« in podobno.

Leta 2018 je ameriški kongres blokiral vojaško pomoč Azovu prav zaradi njihovega »supremacistične« ideologije.

Ob tem pa je Protasevič sam, v pogovoru za kanal Yuri Dud priznal, da je bil dalj časa v Ukrajini, okoli leto dni v »antiteroristični operativni coni« s svojim fotoaparatom.

Toda na Twitterju je britanski vojni dopisnik Jake Hanrahan dejal, da je Protasevič res sodeloval v bojih, toda ne v bataljonu Azov, pač pa v »beloruski enoti, ki se je borila skupaj z bataljonom Azov.«

Z obrambo tistih, ki širijo neonacistično ideologijo in se na frontah obnašajo kot plačanci in ne kot novinarji, si bo EU nakopala samo več težav, saj je očitno, da s tem podpira tiste, ki nimajo prav nič z evropskimi vrednotami.

Šlo je za desničarsko enoto »Pahonia.«

Dodal je tudi, da je Protasevič »z njimi delil številne skrajno desne poglede, kar se je videlo tudi na ikonografijah, na kratkih majicah, ki jih je nosil.«

Novinarji so izbrskali tudi starejši intervju očeta Romana Protaseviča, ki je potrdil, da se je njegov sin »boril« v Donbasu.

Aleksej Kuzmenko pa je analiziral tudi fotografijo Protaseviča na sliki bataljona Azov s sliko »Črnega sonca«.

S pomočjo programa Microsoft Azure je dokazal, da je eden od obrazov na sliki naslovnice njihovega časnika Črno sonce res Protasevičev.

Na drugi sliki, ki jo je Protasevič posnel sam, se prav tako vidi, da nosi majco z nacističnimi simboli.

Česar tisti, ki tako ne mislijo - zagotovo ne nosijo.

Drugi kritiki pa opozarjajo, da Protasevič ob tem, ko se je slikal tudi, kako uničuje Leninov kip, rad tudi glorificira »Belorusko ljudsko republiko«, ki je bila marionetna tvorba nacističnega režima.

Dodaten problem je dejstvo, da je ob zadnjem članku v britanskem časniku The Times njihov moskovski dopisnik redakciji poslal zgodbo, v kateri je opisal tudi Protasevičevo sodelovanje z bataljonom Azov, vendar je urednik v Londonu ta del poročila - cenzuriral.

Tudi v Sloveniji dejstvo, da aretirani beloruski bolger rad malikuje nacistične simbole slovenski mediji ignorirajo in ga javnosti dosledno predstavljajo le kot novinarja.

Toda zakaj, če je zgodba resnična, se sprašujejo nekateri in opozarjajo na morebitne pritiske od zgoraj.

Tudi v Sloveniji dejstvo, da aretirani beloruski bolger in fotograf rad malikuje nacistične simbole slovenski mediji ignorirajo in ga javnosti dosledno predstavljajo le kot novinarja.

Pozabljajo pa, da v trenutku, ko novinar vzame orožje v roke, preneha biti objektiven poročevalec.

Da Bruselj oziroma EU brani ljudi, ki si zavzemajo za demokracijo je seveda prav.

Toda z obrambo tistih, ki širijo neonacistično ideologijo in se na frontah obnašajo kot plačanci in ne kot novinarji, si bo EU nakopala samo več težav, saj je očitno, da s tem podpira tiste, ki nimajo prav nič z evropskimi vrednotami.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek