REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nova zmaga slovenskega krivosodja? Proces dveh novinark zoper Janšo še korak bliže k zastaranju

Nova zmaga slovenskega krivosodja? Proces dveh novinark zoper Janšo še korak bliže k zastaranjuTviti: Janez Janša. Vir: Twitter
Na sojenju so namreč ugotovili, da sta oba sodnika porotnika Brigita Tratnik in Rajko Kokalj člana stranke SDS, katere predsednik je obtoženi.

Na celjskem okrožnem sodišču se je danes znova začelo ponovno sojenje Janezu Janši, ki ga zaradi žaljivega tvita zasebno tožita novinarki RTV-ja Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek.

Toda že tako po začetku obravnave se je izkazalo, da je sojenje naletelo na nov zastoj.

Na sojenju so namreč ugotovili, da sta oba sodnika porotnika Brigita Tratnik in Rajko Kokalj člana stranke SDS, katere predsednik je obtoženi.

Tratnikova je predlog za izločitev podala sama in sodišče je temu sledilo.

Na sodišču bodo poskušali poiskati nova porotnika in sojenje nadaljevati.

Janez Janša in protest novinarjev RTV SLO. Vir: Twitter

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je pri tem opozoril, da morata biti nova porotnika izbrana po vrstnem redu, saj v nasprotnem primeru sojenje ne bo zakonito.

Odškodninsko tožbo je Šetinc Paškova vložila 1. julija 2016, z njo pa zahtevala plačilo odškodnine, ker ji je po njenem mnenju Janša povzročil duševne bolečine z zapisom na Twitterju 21. marca 2016, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki, torej ko je med drugim zapisal, da na »neki Facebook strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Eugenije C. in Mojce P. Š.«.

Sodišče je zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janšo konec leta 2018 obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Sodišče je zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janšo konec leta 2018 obsodilo na tri mesece pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Višje sodišče pa je pozneje zaradi procesne napake to sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo.

Sodnica, ki je v ponovljenem sojenju dobila primer Janševega žaljivega tvita o novinarkah RTV-ja je od 5. marca neuspešno razpisala šest obravnav.

Prvo so preklicali zaradi bolezni porotnika, vse druge zaradi službenih obveznosti premierja Janeza Janše.

»Ne gre se znebiti vtisa, da je v nekaterih odpadlih narokih šlo za taktiko zavlačevanja. Primer zastara že prihodnje leto,« je za Radio Slovenija dejala ena od dveh tožnic, RTV-jeva novinarka Mojca Šetinc Pašek.

V prvem sojenju se je Janez Janša sicer branil, da se je s tvitom odzval na nekorektno poročanje Eugenije Carl.

Janševi tviti  Vir: Twitter
Sporni Janševi tviti. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Tik pred sodbo pred dvema letoma in pol je povedal: »Ni bila mišljena nobena spolna prostitucija. Gre za medijsko prostitucijo in danes smo navedli polno dokazov za takšno trditev.«

Medtem je Vrhovno sodišče Janši ugodilo tudi v zahtevi za revizijo odškodninskega postopka.

Novinarka je napovedala pritožbo na ustavno sodišče.

Za politike, ki žalijo novinarje v Sloveniji, kot kažejo odločitve slovenskega pravosodja, ni ne odškodninskih in še manj zapornih kazni.

»Revizijska sodba senata Vrhovnega sodišča, ki mu je predsedoval Rudi Štravs (ob tem ni nepomembno, da je v senatu sodeloval tudi Jan Zobec), se mi zdi naravnost škandalozna. Z njo je Vrhovno sodišče izenačilo javni pomen oziroma vpliv – in s tem potrebo po višjem 'tolerančnem pragu' tudi za žaljive izjave v javni razpravi – predsednika največje parlamentarne stranke, ki je bil v tistem času ne le vodja opozicije, temveč tudi bivši predsednik vlade, in takratne urednice dnevno informativnega programa RTVS, kar je le eden od številnih uredniških položajev v tem zavodu. Ko je bil Janez Janša prvič predsednik vlade, je njegova vlada predlagala, njegova koalicija pa izglasovala zakon o RTVS, ki velja še danes,« je tedaj zapisala Mojca Šetinc Pašek.

Janša, Carlova in Paškova  Vir: Reporter
Janša, Carlova in Paškova. Vir: Twitter

Za politike, ki žalijo novinarje tako v Sloveniji, kot kažejo odločitve slovenskega pravosodja, ni ne odškodninskih in še manj zapornih kazni.

Prve, odškodninske pravde, z neverodostojnimi razlogi zavrača Vrhovno sodišče, kazenske zoper Janšo pa vsi po vrsti (sprva zadeva Patria, že kmalu pa morda zadevi Trenta in nato tudi zadeva Pašek-Carl) - zastarajo.

Če na primer ustavno sodišče odloči, da je Vrhovno sodišče s svojim izenačenjem politika in novinarke kot dveh enakovrednih javnih osebnosti naredilo napako, kar bi bilo seveda prav, bo zadeva izgubila svoj temelj s tem, ker bo kaznivo dejanje medtem - zastaralo.

Kar lahko vpliva tudi na odškodninsko tožbo.

Rezultat takšnega sojenja je na koncu nekaznovanost politikov, ki lahko preko vseh meja žalijo kogarkoli želijo, ob tem pa celo trdijo, da v Sloveniji vlada – krivosodje in da so oni - žrtve sistema. 

Res absurdno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek