REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Znova nagobčnik? Namesto da bi povedal vse, kar ve o "non paperju" Logar pritiska na medije, da naj nehajo "kuriti"

Znova nagobčnik? Namesto da bi povedal vse, kar ve o Anže Logar in sporni Janšev tvit, s katerim je začel vojno tako z navadnimi Američani kot svetovalcem Joeja Bidna. Že tu je Logar dokazal, da uporablja nagobčnik v napačnem trenutku. Fotomontaža: Insajder.com
Ob tako jasnih obtožbah - in potrdilih tujih politikov, da jih je predsednik države v imenu skupine držav EU spraševal, ali se v BiH lahko mirno razidejo - bi lahhko pričakovali, da bo slovenska vlada razkrila vse, kar ve o "non paperju."
 
Toda ne - zunanji minister je prepričan, da bo zadeva, o kateri govorijo kot o slovenski pobudi kar sama izginila iz medjskega prostora.
 
Medtem pa namreč tako na Kosovu kot v Albaniji razmišljajo celo o - skupnem predsedniku, prvemu koraku na poti uresičitve "slovenskega predloga."  
Oživljanje razprave o domnevnem neuradnem dokumentu o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu ne koristi ne BiH ne Sloveniji, je danes poudaril zunanji minister Anže Logar.
 
Izpostavil je, da sta tako predsednik vlade kot predsednik republike jasno zanikala obstoj tega dokumenta ter da sam nima k temu česa dodati.
 
Medtem pa namreč tako na Kosovu kot v Albaniji razmišljajo celo o - skupnem predsedniku, prvemu koraku na poti uresičitve "slovenskega predloga."  
 
"Jaz lahko še stokrat zanikam, a če vsakič znova sprašujete in če ima moje stališče kakšen drugačen odmev, s tem dodatno prispevate k oživljanju te razprave, ki ne koristi ne BiH in še manj Sloveniji. V tem pogledu mora vsak sam pri sebi oceniti, kaj mu je bolj v interesu, ali voditi politično propagando ali delati vse, kar je v njegovi moči, da Slovenija dobro opravi predsedovanje in doseže napredek na področju Zahodnega Balkana," je dejal Logar.
 
Minister je povedal, da ga danes na virtualnem zasedanju zunanjih ministrov EU ni nihče vprašal o tem neuradnem dokumentu, ki je minuli teden dvignil veliko prahu. Zasedanje je bilo virtualno, z jasnim dnevnim redom, tako da takšnega vprašanja niti ne more biti. Niti ni tega vprašal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, je pojasnil Logar.
 
Ob tem je izrazil veselje, da bodo ministri maja na fizičnem srečanju razpravljali o Zahodnem Balkanu, saj da je smiselno, da je ta razprava v fizični obliki.
 
Razprava zunanjih ministrov o Zahodnem Balkanu je bila predvidena v tem mesecu, a so jo preložili.
Nemec - izbrisan tvit
Najprej molk, nato "več non paperjev" in usmerjanje pozornosti na napačnega (s pomočjo Hrvaške), nato znova molk - ni nenavadno, da slovenski diplomaciji nihče ne verjame.
 
V Bruslju pojasnjujejo, da je razlog želja, da je razprava o regiji fizična, ne virtualna.
 
Na vprašanji, ali je Slovenija kakor koli sodelovala pri nastajanju dokumenta, ki ga je minuli teden objavil portal Necenzurirano, in ali se on kot zunanji minister strinja z njegovo vsebino, je Logar odgovoril, da je predsednik vlade Janez Janša v pogovoru s predstavnikom bosanskih oblasti jasno zanikal obstoj tega dokumenta in da je tudi predsednik republike Borut Pahor povedal, da tega dokumenta ni videl.
 
"Tako da težko od mene pričakujete še kakršno koli dodatno sporočilo," je dodal.
 
Slovenski zunanji minister naj se nauči prepričljivo demantirati obtožbe - ali pa naj, če tega ni sposoben, sam spakira kufre. 
Poleg tega je minister pozval, naj se vsak, ki "dodatno kuri to temo, ki širi neresnice ali polresnice", sam vpraša o posledicah.
 
Posledice so po Logarjevih besedah zagotovo razvidne tudi na terenu.
 
Pri tem je minister dejal, da so mediji poročali, da so pred slovenskim veleposlaništvom skandirali in protestirali posamezniki iz skrajnih skupin ter da se pojavljajo spletne skupine, ki pozivajo k bojkotu izdelkov iz Slovenije.
Toda zadevo je nesporno "zakuril" portal politicki.ba iz BiH in to zaradi vprašanj, ki jih je postavljal Borut Pahor.
 
In ta se od pobud po delitvi BiH ni distanciral.
 
Zato so takšni demantiji neprepričljivi. Tuji diplomati namreč ne dvomijo, da je vse skupaj slovensko maslo in tako tudi pišejo tuji portali.
 
Slovenski zunanji minister naj se nauči prepričljivo demantirati obtožbe - ali pa naj, če tega ni sposoben, sam spakira kufre. 
Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek