REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Aljaski v helikopterski nesreči umrl najbogatejši Čeh, lastnik POP TV, ki se je glede medijev dogovarjal z Janšo

Na Aljaski v helikopterski nesreči umrl najbogatejši Čeh, lastnik POP TV, ki se je glede medijev dogovarjal z JanšoKellner in POP TV. Vir: Twitter
To bi lahko nekoliko zapletlo tudi pritiske, ki jih je Kellnerjeva skupina pričela izvajati v Srbiji na lokalne medije in vsaj odložiti podoben postopek, ki je bil verjetno v pripravi tudi za skupino Pro Plus.

Na Aljaski je v helikopterski nesreči umrl najbogatejši Čeh, lastnik POP TV, ki se je še lani decembra v Ljubljani glede uredniške politike v omenjenem mediju, dogovarjal z Janezom Janšo.

Medtem ko se je Petr Kellner namreč zabaval na ameriški Aljaski je medijska skupina iz njegovega poslovnega imperija v Srbiji ob podpori srbskega Telekoma poskušala ununičiti lokalne medije velike ameriške multinacionalke United Media.

V Sloveniji je bil znan predvsem kot lastnik POP TV oziroma Pro Plusa.

Ni pa nemogoče, da bodo Kellnerjevi nasledniki nadaljevali s njegovim delom.

Ponesrečil se je po vožnji s helikopterjem v bližini Anchoragea v soboto.

V nesreči, ki se je zgodila na območju ledenika Knik, so ob njem umrli še pilot in trije drugi potniki.

Petr Kellner, Praga
Petr Kellner, Praga. Vir: Twitter

Žrtve nesreče so bile po poročanju New York Timesa 56-letni Peter Kellner, 50-letni Benjamin Larochaix, ki je prav tako iz Češke, 52-letni Gregory Harms iz Kolorada, 38-letni Sean McManamy in 33-letni pilot Zachary Russll.

Leteli so v helikopterju tipa Airbus AS350B3 v lasti podjetja Soloy Helicopters iz Wasille na Aljaski.

Kellnerjeva skupina PPF je oktobra lani z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano slovensko komercialno televizijo.

Nesrečo je preživel le eden izmed potnikov, ki pa ga še niso identificirali. V nesreči je bil hudo ranjen, a menda ni v smrtni nevarnosti.

Dva meseca po lanskem prevzemu Pro Plusa je Kellner prišel v Slovenijo na sestanek z Janezom Janšo. Medtem so v javnost pricurljali podatki o Kellnerjevem sodelovanju pri pritiskih na medije v Srbiji.

Dva meseca po lanskem prevzemu Pro Plusa je Kellner prišel v Slovenijo na sestanek z Janezom Janšo.

Medtem so v javnost pricurljali podatki o Kellnerjevem sodelovanju pri pritiskih režima srbskega predsednika Aleksandra Vučića na medije v Srbiji.

Srbski Telekom in Kellnerjev Telenor se namreč dogovarjata, da bi okrepila sodelovanje in iz trga izpodrinila konkurenco, predvsem pa medije ameriške skupine United Media oziroma njenega podjetja SBB ter tako onemogočila poročanje do avtoritarne oblasti Aleksandra Vučića in njegove stranke SNS kritičnih televizij N1 in Nova S.

Sodelovanje Telekoma in Telenorja je bilo dogovorjeno 1. decembra lani na 388. »On-Line seji« Izvršnega odbora Telekoma Srbije, na kateri pa je bilo večkrat tudi ponovljeno, »da so takšen dogovor zahtevali predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Madžarske Viktor Orbán, kot tudi lastnik Telenorja v Srbiji, češki poslovnež Petr Kellner.«

O tem so poročali srbski mediji, pismeni načrt »uničenja« SBB pa je bil objavljen tudi na spletu.

Za tem naj bi torej stal isti Kellner, ki je v Sloveniji lastnik POP TV in Kanala A.

To je pomembno tudi za Slovenijo.

Janez Janša in Petr Kellner imata skupne interese in skupen cilj  Fotomontaža:Insajder.com
Janez Janša in Petr Kellner sta imela skupne interese in skupen cilj. Fotomontaža: Insajder.com, Twitter
Sodelovanje Telekoma in Telenorja je bilo dogovorjeno 1. decembra lani na 388. »On-Line seji« Izvršnega odbora Telekoma Srbije, na kateri pa je bilo večkrat tudi ponovljeno, »da so takšen dogovor zahtevali predsednik Srbije Aleksandar Vučić in predsednik Madžarske Viktor Orbán, kot tudi lastnik Telenorja v Srbiji, češki poslovnež Petr Kellner.«

Znano je, da sta se Janez Janša in Petr Kellner srečala neposredno prav po tem dogovoru Kellnerjevega Telenorja in Telekoma Srbije, torej že 3. decembra lani.

Uradno sicer ni znano, o čem sta govorila, toda iz komentarjev Janeza Janše, ki se je veselil prodaje POP TV Kellnerju je jasno, da je od njega veliko pričakoval.

V začetku oktobra lani je POP TV Janša posmehljivo označil za »največjo opozicijsko stranko«, uredniki in novinarji POP TV pa so redne tarče napadov medijev SDS, ki jih sicer financira madžarski kapital.

Razkritje N1 v Srbiji pa je pokazalo še nekaj – da je za vsem tem res političen dogovor in da za tem pritiskom na medije stojita Viktor Orbán in Aleksander Vučić, sicer tesna zaveznika Janeza Janše.

Če je bil Kellner pripravljen izvajati pritisk na medije v korist Aleksandra Vučića, ne bi bilo nenavadno, če bi v Sloveniji počel enako za račun Janeza Janše.

Zelo verjetno bi se »srbski scenarij« pritiskov na skupino PRO Plus lahko pričel izvajati tudi v Sloveniji.

Če se bo to sedaj zgodilo ali ne in ali bo smrt češkega bogataša te pritiske zgolj odložila ali pa odpravila, pa bomo videli že kmalu.

Bo pa seveda veliko vprašanj tudi zaradi smrti češkega, z ruskimi in madžarskimi tajkuni povezanega poslovneža, ki je v vzhodni Evropi nasprotoval veliki ameriški medijski multinacionalki – United Media.

Da je Petr Kellner umrl prav na ameriški Aljaski, nekoč ruski in nato prodani ZDA, je morda le naključje, morda pa tudi ne…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek