REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Peklenski načrt: Petr Kellner Vučiću že pomaga pri zatiranju kritičnih medijev, bo po istem načrtu »padla« POP TV?

Peklenski načrt: Petr Kellner Vučiću že pomaga pri zatiranju kritičnih medijev, bo po istem načrtu »padla« POP TV?Kellner in POP TV. Vir: Twitter

Iz Srbije prihajajo novice, ki so skrb vzbujajoče tudi za Slovenijo.

Kot poročajo iz še zadnjih preostalih medijev, ki (še) niso padli pod neposreden nadzor aktualne srbske oblasti, so se namreč vodilni v tej državi dogovorili o peklenskem načrtu, s katerim bodo uničili še zadnje svobodne, ali pa vsaj s strani države »nenadzorovane« medije v Srbiji.

Gre predvsem za televizijsko mrežo N1, medijski portal Nova S in kabelskega operaterja SBB, kjer je mogoče – toda brez »nacionalnih frekvenc« - prebrati, slišati in videti tudi vesti in komentarje, ki niso v skladu z željami vladajoče Srbske nacionalne stranke (SNS), ki po zadnjih volitvah, ki jih je opozicija kot dirigirane bojkotirala in jih označila za prevaro - vlada praktično brez opozicije v nacionalnem parlamentu.

To praktično pomeni, da se državni Telekom, po evropskih pravilih nelegalno združuje z zasebnim podjetjem, da bi se uničilo drugo zasebno podjetje.   

Po spornem načrtu, ki ga je videla televizija N1, se namreč pripravlja združitev srbskega državnega Telekoma z zasebnim Telenorjem, ki je danes v lasti češkega tajkuna Petra Kellnerja.

Kellner sicer velja za človeka liberalnih pogledov, toda po nekaterih podatkih naj bi imel tudi zelo dobre zveze s številnimi ruskimi tajkuni in poslovneži v državah višegrajske skupine.

Po tem »peklenskem načrtu« naj bi se Telekom in Telenor v Srbiji združila, tako da bi delež konkurentskega SBB-ja padel pod 30 odstotkov, kar bi SBB-ju onemogočilo, da financira medije kot so N1, Nova S, Sport Klub in še nekatere.

SBB je sicer v lastništvu investicijskega fonda BC Partners preko večinskega lastništva njegove United skupine.

Telekom in Telenor
Srbski Telekom in Telenor. Vir: Twitter

Gre torej za ameriški kapital, ki je v tem spopadu očitno v boju z državnim srbskim ter češkim, ki ima najverjetneje podporo – ruskega.

»In medtem ko se oblast zaklinja v evropske vrednosti, poskuša na vse mogoče načine preprečiti obstoj svobodnih medijev, tokrat preko uničevanja zasebne lastnine,« opozarja srbska spletna stran N1.

Telenor je sicer nastal že v času vlade Vojislava Koštunice, po državnem prevzemu (zaradi domnevnih nepravilnosti) podjetja bratov Karić (BK Telekom in televizije BK) s strani države, ki je nato mobilnega operaterja prodala norveškemu Telenorju.

Ta pa je pred dvema letoma srbskega mobilnega operaterja prodal skupini Petra Kellnerja in s tem omogočil korake, ki jih vidimo šele danes.

Znani ekonomist in novinar Miša Brkić je ob tem primeru dejal, da bi takšen dogovor Telenorja in Telekoma predstavljal 'zastrašujočo prakso.'

»Načrt uničenja svobodnih medijev je bil predstavljen vodstvu državnega Telekoma in na njem se je delalo, kot smo izvedeli, nekaj mesecev. Državno telekomunikacijsko podjetje namerava Telenorju predati celotno infrastrukturo kablovske mreže in celotno vsebino kablovske televizije,« opozarja N1.

To pa seveda razkriva tudi motiv Petra Kellnerja, ki v tem sodeluje.

Cilj je povečevanje dohodkov in števila uporabnikov Telenorja, vse to pa ima seveda določeno ceno.

»To praktično pomeni, da se državni Telekom, po evropskih pravilih nelegalno združuje z zasebnim podjetjem, da bi se uničilo drugo zasebno podjetje. Telekom ne skriva, da je cilj spodkopavanje SBB-ja, tako da bi to podjetje padlo na pod 30-odstotni tržni delež, da ne bi moglo več vlagati v programske vsebine,« opozarja N1.

S tem bi tudi državni Telekom postal edini, ki bi služil tako od svojih uporabnikov kot od Telenorja, istočasno pa bi lahko edini lansiral še nove kanale.

Orban, Janša in Vučić pridigajo ljubezen in spravo...
Satira, ki posnema resnico: Vučić, Viktor Orbán in Janez Janša so nedavno na Bledu pridigali ljubezen in spravo... Foto: Insajder.com

Pri tem se je SBB že pritožil Evropski komisiji, da srbska država forsira svoje podjetje, da bi tako ustvarila monopol v telekomunikacijah in medijih.

Na to pa naj bi sedaj srbski Telekom odgovoril tako, da bo svojo optiko »dal v najem« Telenorju.

Vendar s tem vodstvo Telekoma, v odborih katerega so večinoma člani vodilne Srbske napredne stranke (SNS), ignorira osnovne tržnih načel.

Z aprilom prihaja na RTV TV Slovenijo nov direktor in Janez Janša je že izrazil jasen ukaz, da od »nove metle« pričakuje vdanost in čistko.

Telenor pa bo s tem vsekakor prišel vsaj do uporabe infrastrukture Telekoma, v katero je bilo v zadnjih letih vloženih 500 milijonov evrov.

Vse to mora sedaj potrditi le še Komisija za zaščito konkurence v Beogradu.

Sume v neodvisnost komisije pa že vzbuja podatek, da dokumenti o postopku še niso bili javno objavljeni, čeprav so že prišli v ta organ. Če pa se bo komisija proglasila za nepristojno, se bo »peklenski načrt« srbskega predsednika Vučića in njegove SNS lahko pričel izvrševati.

Znani ekonomist in novinar Miša Brkić je ob tem primeru dejal, da bi takšen dogovor Telenorja in Telekoma predstavljal »zastrašujočo prakso« in da je to primer, »kako podjetje v državnem lastništvu nima sposobnosti, da se samo s svojimi sredstvi bori na trgu proti konkurenci, pač pa uporablja politično moč svojega lastnika oziroma države, da bi se obračunalo s konkurenco.«

United group / POP TV in A kanal
United group, ki ima v Sloveniji Telemach, je imela v lasti tudi POP TV in A kanal, vendar ju je prodala skupini Petra Kellnerja.

To po njegovem kaže, »kakšen predator je država na trgu in kakšno moč ima, da uniči trg in konkurente, da bi obdržala svoje podjetje.«

Znana profesorica in pravnica Vesna Rakić Vodinelić je istočasno opozorila, da se s to združitvijo poskuša »utišati še malo teh svobodnih glasov, kolikor je pač mogoče.«

Ta načrt pa je po njenem nepošten, zloraba prava in nezakonit.

Toda če je Petr Kellner, katerega podjetja sicer na trgu EU poslujejo po evropskih pravilih, pripravljen na kaj takšnega, to predstavlja nevarnost tudi za Slovenijo.

Po nekaterih informacijah bi lahko s kritikami v prihodnje 'utihnilo' tudi Delo, še posebej, če bo njega največji lastnik oziroma Kolektor dobil posel ob izgradnji drugega tira, s tem pa bi se kritični medijski glasovi v Sloveniji zmanjšali na zanemarljivo, skorajda madžarsko 'mero' …

Spomnimo na dejstvo, da z aprilom prihaja na RTV TV Slovenija nov direktor in Janez Janša je že izrazil jasno pričakovanje, celo ukaz, da od nove »metle« pričakuje vdanost in čistko v novinarskih vrstah.

Po drugi strani se širijo govorice, da naj bi se predsednik slovenske vlade dogovoril tudi s Petrom Kellnerjem in to tako, da bo POP TV do vlade postala bolj uvidevna ter predsednika vlade naj ne bi več »napadala.«

Ob tem je prav tako znano, da ima Janez Janša precej dobre odnose s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

In če Petr Kellner zaradi finančnih koristi rad pomaga Aleksandru Vučiću pri ohranjanju medijskega monopola v Srbiji – zakaj ne bi bil pripravljen tudi v Sloveniji ravnati podobno, seveda za primerno ceno?

To seveda pomeni, da se nam v kratkem lahko obeta še zaključek Janševega dolgega pohoda skozi medije, ki bi se lahko končal s popolnim obvladovanjem RTV Slovenije in izčrpane STA, podrejanjem POP TV ter širjenjem seznama sedanji vladi prijaznih medijev v obliki Nove24TV, Planeta TV in podobnih.

Dejstvo je, da sta se Kellner in Janša že srečala, pogovarjala in morda marsikaj tudi - dogovorila. Morda nekaj podobnega, kot se je v Srbiji s Kellnerjem dogovoril Janšev zaveznik - Aleksander Vučić?

Mogoče pa je še kakšno sodelovanje

Največji Telekomov konkurent na trgu v Sloveniji je vsekakor Telemach, ki je v lasti nizozemsko-srbske telekomunikacijske skupine United Group pod vodstvom Dragana Šolaka.

Kellner bi lahko svoje televizije, na primer POP TV, Kanal A in podobne v regiji po kosih prodal tudi lokalnim podjetjem - na primer Telemachu.

V tem primeru pa to za politike, ki so sedaj na oblasti ne bi bilo dobro.

Toda Janša se je prodaje POP TV vsekakor razveselil in verjetno že ve, zakaj.

Kam se bo zadeva obrnila, bomo videli verjetno že kmalu, marsikaj pa je odvisno tudi od tega, ali bo sedanja vlada obstala.

Po nekaterih informacijah bi lahko s kritikami v prihodnje »utihnilo« tudi Delo, še posebej, če bo največji lastnik časnika oziroma Kolektor dobil posel ob izgradnji drugega tira, s tem pa bi se kritični medijski glasovi v Sloveniji lahko ob neugodnem medijskem razpletu zmanjšali na zanemarljivo, skorajda madžarsko 'mero' …

Delite članek