REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Interpelacija proti nekulturnemu in primitivnemu ministru: »Minister ne more biti nekdo, ki kulturo in kulturnike sovraži!«

Interpelacija proti nekulturnemu in primitivnemu ministru: »Minister ne more biti nekdo, ki kulturo in kulturnike sovraži!«Nekulturni kulturni minister. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V Državnem zboru se je danes nadaljevala razprava glede interpelacije ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jo vložile opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB.

Naj vas spomnim, da je izrekel zelo nedopustne besede: 'Pojdite v Bukarešto, v zarukano Romunijo.' Tega ne reče kulturni minister.

Opozicijske stranke so očitke Vasku Simonitiju naštele v desetih točkah.

Poudarile so predvsem neučinkovitost pri spopadanju z epidemijo na področju kulture, uničevanje javnih medijev, kot sta RTV SLO in STA, pomanjkanje dialoga, neprimeren odnos do samozaposlenih v kulturi in nevladnikov ter nepripravo nacionalnega programa za kulturo.

V nadaljevanju seje, ki se je začela včeraj je najprej Violeta Tomić povedala, da Vasko Simoniti že samo zaradi spornega odnosa do kulture in drugače mislečih ne more ostati minister.

»Minister ne more biti nekdo, ki kulturo in kulturnike sovraži, in njegov sovražni odnos se kaže ves čas. Naj vas spomnim, da je izrekel zelo nedopustne besede: 'Pojdite v Bukarešto, v zarukano Romunijo …' Tega ne reče kulturni minister. Izrekel je, da 'novinarji ne vejo nič, za delo izdelovanja avtomobilov pa moraš nekaj vedeti.' Tega ne izreče minister, ki je odgovoren za medije.«

Simoniti je nato zavrnil obtožbe o tem, da sovraži kulturo.

Sramota !

Objavil/a Glas kulturi dne Četrtek, 10. december 2020

»To pač izrekajo ljudje, ki jih je pamet močno zaobšla. Jaz nisem nikoli rekel, da kakšno kulturo sovražim, niti nisem izkazoval česa takega. To je vaša obrabljena floskula, ki jo nenehno ponavljate, in sam dobivam kar veliko pozitivnih odzivov s strani kulturnikov in intelektualcev in vsi vedo, da delam v dobrobit slovenske kulture,« se je branil minister Simoniti.

Koalicijski poslanci so tudi izpostavili, da je Simoniti uspel v letošnjem letu zagotoviti najvišji proračun za kulturo.

Toda za filme in alternativno kulturo tega denarja v njegovem programu - ni!

Akcija pred parlamento za odstavitev ministra Simonitija Vir: FB
Akcija pred parlamentom za odstavitev spornega ministra Simonitija. Vir: FB
Podporo interpelaciji je napovedal Branislav Rajić, kar kaže, da bo vrste SMC res zapustil, saj mu koalicijska pogodba prepoveduje podporo interpelaciji. Poslanci DeSUS-a pa bodo znova glasovali 'vsak po svoje.'

Interpelacije ne podpirajo v koalicijskih SDS in NSi, v SMC pa se že kažejo nove delitve.

Podporo interpelaciji je napovedal poslanec SMC Branislav Rajić, kar kaže, da bo vrste SMC res zapustil, saj mu koalicijska pogodba prepoveduje podporo interpelaciji.

Poslanci DeSUS-a bodo znova glasovali 'vsak po svoje.'

Jurij Lep, ki prav tako odhaja iz DeSUS-a je napovedal podporo interpelaciji, Robert Polnar, ki že dlje časa velja za pridruženega člana in privesek SDS, pa se je izrekel proti interpelaciji nekulturnega ministra.

Jelinčičev SNS se že od začetka vstopa med poslanske klopi obnaša enako kot poslanca manjšin in je zmeraj s tistim, ki je na oblasti, zato interpelacije ne podpira.

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB sicer same niso imele potrebnih 46 glasov za ministrovo razrešitev, kar pa ne pomeni, da njihovi argumenti niso na mestu, čeprav slovenski nekulturni, nestrpni in primitivni minister za kulturo zelo verjetno še naprej ostaja na tem položaju.

Simoniti je naposled uspešno prestal interpelacijo in še naprej ostaja minister za kulturo. Za nezaupnico je glasovalo 43 poslancev, proti jih je bilo 40.

Za interpelacijo pa so glasovali tudi en poslanec DeSUS-a in trije polanci SMC-ja.

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek